için kaldı

Davutoğlu şehit diplomatlar için dua etti

Portekiz'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1982'de Ermeni terör örgütünce şehit edilen Türk diplomatlar anısına 2013'te yapılan anıtı ziyaret etti.

F5HABER F5HABER
Davutoğlu şehit diplomatlar için dua etti

LİZBON (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1982'de Ermeni terör örgütünce şehit edilen Türk diplomatlar anısına 2013'te yapılan anıtı ziyaret etti.

Şehit edilen diplomatların evlerinin karşısında yer alan anıta çelenk bırakan Davutoğlu, dua etti.

Başbakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, iki unutulmaz şehidi anmak için toplandıklarını, 7 Haziran 1982'de şehit edilen Lizbon Büyükelçiliği İdari Ateşesi Erkut Akbay ve eşi Nadide Akbay'ın hiçbir zaman hafızalar silinmediğini söyledi.

Asala terör örgütünün Türk diplomatlarına yönelik terör saldırılarında birçok diplomatın şehit olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Onlarca yıl bu diplomatlarımızın acısı bizim gönlümüzde yaşamakla birlikte Avrupa ve diğer ülkelerin merkezlerlinde, maalesef bir anıtla bu hatıra derin bir şekilde Avrupa kültürünün içinde yer almamıştı. Dışişleri Bakanı olduğum dönemde iki ülkede ciddi bir inisiyatif başlatmıştık ve Kanada'da bir anıt açmıştık, daha sonra da 7 Haziran 2013'te burada, Lizbon'da bu anıtı açtık. Değerli büyükelçimiz Ebru Hanım'ı o zaman buraya büyükelçi olarak gönderirken verdiğim ilk talimatta bu anıtın açılması yönünde çaba göstermesiydi. Gerek Ebru Hanım'a gerek ekibine ve bu yünde çaba gösteren bütün diplomatlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Tabii belediye Lizbon Belediyesi ve buradaki yerel belediyeye ayrıca teşekkür ediyrum. Bu Türkiye-Portekiz dostluğunun da bir nişanesi."

-"Ümit ederiz ki bütün bu acılardan birlikte yeni bir barış dünyası kurarız"

"Acı hatıralar bizde herhangi bir intikam hissi uyandırmasa da milletimizdeki derin hafıza sebebiyle milli bilincimizi ve bu şehitlerimizin bizim tarihimizde bıraktığı derin izi hatırlamak bakımından önemlidir" diyen Davutoğlu, Dışişleri camiası ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bu diplomatların her birini derinden, yürekten andığını dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Nerede nasıl bir saldırıya maruz kalmış olurlarsak olalım hiçbir zaman al bayrağımızı dünyanın her yerinde temsil etmekten ve onurla onu göndere çekmekten ve çekildiği yerde canımız pahasına savunmaktan geri durmadık. Bu vesileyle Erkut Akbay ve Nadide Akbay'a tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Hatıraları ebediyyen yaşayacaktır. Hem burada, bu mekanda hem şehit edildikleri Lizbon'da ve Türkiye'de 77 milyonun gönlünde yaşayacaktır. Bundan sonra da diplomatlarımız aynı kararlılıkla, aynı bilinçle milletimizi temsil etmeye devam edeceklerdir. Bu sene Türkiye'ye dönük olarak 1915 sözde soykırım iddialarıyla ilgili birçok faaliyet yapılırken, diplomatlarımızın bu aziz hatıralarının unutulmasına da izin vermeyeceğiz. Ümit ederiz ki bütün bu acılardan birlikte yeni bir barış dünyası kurarız. Ama her ne surette olursa olsun şehitlerimize olan vefa borcumuz hiçbir zaman unutulmayacaktır."

1982'de Ermeni terör örgütünce düzenlenen terör saldırısında şehit edilen Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği İdari Ateşesi Erkut Akbay ve eşi Nadide Akbay ile yurtdışında görevleri sırasında şehit olan tüm diplomatlar anısına anıt dikilmişti.

Oeiras Belediyesine bağlı Linda a Velha semtinde Belediye ile işbirliği halinde, şehit edilenlerin evlerinin karşısına inşa edilen anıt, 7 Haziran 2013'te açılmıştı.

-Cami ziyareti

Öte yandan Başbakan Davutoğlu, Lizbon Merkez Camisi'ni ziyaret etti ve Lizbon'daki İslam toplumu temsilcileriyle buluştu.

Davutoğlu, resmi ziyarette bulunduğu Portekiz'de eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio ile görüşmesinin ardından Lizbon Merkez Camisi'ne geldi.

Camiyi gezen ve yetkililerden bilgi alan Davutoğlu, daha sonra kentteki İslam toplumu temsilcileriyle buluştu.

Başbakan Davutoğlu'na programlarında eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da eşlik etti.

SONRAKİ HABER