Davutoğlu "Emanetçi Başbakan olmadım"

Başbakan Davutoğlu, olağanüstü kongre kararının ardından konuştu. 22 Mayıs'ta olağanüstü kongre kararı aldığını açıklayan Davutoğlu " AK Parti'nin birliğinin ve beraberliğinin devamı için genel başkan değişiminin doğru olduğunu düşünüyorum." dedi. Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımız 'Emanetçi bir başbakan istemiyorum' demişti. Son derece haklıydı. Emanetçi Başbakan olmadım" ifadelerini kullandı.

F5HABER F5HABER
Davutoğlu "Emanetçi Başbakan olmadım"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, "22 Mayıs 2016 Pazar günü olağanüstü kongremizi yapacağımızı ilan ediyorum. Görevi hakkıyla yaptım. Kongrede aday olmayı düşünmüyorum." dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, 28 Ağustos 2014'te kutsal bir görev devraldığını belirten Davutoğlu, "Aziz milletimin hizmetinde olmak benim için gurur vesilesi olmuştur." dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Yoldan önce yol arkadaşı sözü vardır. Ben yola çıktığım arkadaşlarımın benimle olmalarını isterim. Olmadıklarında da bana söylemelerini isterim. Son MKYK'da yaşananlar çok önem arz etmiyor. İlk imzayı ben attım. Ancak takip edilen yöntemi refik olarak düşünmedim. Bu anlamda yaptığım istişareler neticesinde AK Parti'nin birliği için refik değişmesindense genel başkanın değişmesinin daha doğru olacağını düşündüm. Bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ak Parti Genel Merkezi'ndeki son MYK toplantısına katıldı. Toplantı 35 dakika sürdü. Ardından kameraların karşısına geçti ve yaklaşık 1 saat konuştu

İşte Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları:

T.C Başbakanı ve AK Parti Genel Başkanı olarak her birinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. 25 yıllık tarihte bir akademisyen olarak, Dışişleri bakanı olarak ve başbakan olarak aziz milletimizin hizmetinde olmak benim için gurur vesilesi olmuştur.

Recep Tayyip Erdoğan'dan emaneti devraldım.

Canla başla çalıştığımı düşünüyorum. Bu dönemde yaşadıklarımız tarihin ve milletin şahitliğinde gerçekleştirdi. Bugün birlikte bir muhasebemizi paylaşmak gerektiğini düşünüyorum.

BİRİNCİ DÖNEM

20 aylık süreci 3'e ayırabiliriz. Karizmatik liderlerden sonra bir boşluk doğar ve gözden düşerler. Benim bu dönemde amacım AK Parti'nin birlik ve beraberliğinin muhafazası olmuştur.

Benim AK Parti Genel Başkanlığım döneminde bu partiden tek bir istifa yaşanmamış ve yapısından hiçbir şey eksilmemiştir. Bu önemli bir meydan okumaydı. Bu başarıyı herhalde görürler. Bu konuda bütün arkadaşlarıma teşekkürümü bir borç diliyorum.

İkinci hedefim ülkeyi seçime götürmekti. Paralel yapı faaliyetleri, Suriye gibi hususlar seçim konsunda meydan okumaları beraberinde getiriyordu. 62. hükümetimiz 7 Haziran seçimlerine ülkeyi götürdü.

Üçüncüsü 6-7 Ekim terör olayları.


Dördüncü hedef bütün yatırımların eksiksiz sürdürülmesi ve ekonomik istikrarın muhafaza edilmesi. Başından bulunduğum bakanlar kurulu dönemlerinde hiçbir yatırım geri kalmamıştır.

İKİNCİ DÖNEM

İkinci dönemimiz en kritik dönemdi. Türk demokrasi tarihinin en kritik dönemiydi. 7 Haziran-1Kasım arası. Puslu havayı seven bütün çakallar ortaya çıkmıştı.Başınızı dik tutun dedim.

7 Haziran'la birlikte iç muhasebemizi yaptık. 7 Haziran'da seçim neticeleri dolayısıyla başımızı dik tuttuk. Bu dönemde verdiğim bir söz de bu ülkeyi bir saniye dahi hükümetsiz bırakmamak adınaydı. Her şey sizin huzurunuzda yaşandı. Hiçbir kararı almakta tereddüt etmedik. Zor bir dönemdi. Geçici hükümetin en radikal kararları alması gereken bir dönemdi. Terörle mücadele kararıydı bunun bir tanesi.

"BİR VATANDAŞ OLARAK SÖYLÜYORUM..."

1 Kasım seçimlerine tahriklere rağmen suhuletle gittik ve kimsenin tartışmadığı bir netice ortaya çıktı. Yüzde 85 katılım ve yüzde 49.5'la gelen yeni AK Parti iktidarı. 4 yıllık bir hukuk oluşmuştu ve biz çerçevesini çizdik. İlk aldığımız karar vaatlerimizi 3 ayda hayata geçirmek oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olarak söylüyorum, hesap makamında olan bir vatandaş olarak tüm vaatlerimizi yerine getirmiş olmanın onurunu yaşıyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve Meclis grubumuza teşekkürü bir borç bilirim.

Sivil ve özgürlükçü bir anayasa için temel oluştu. Terörle mücadele kapsamında operasyonlar başladı.

Bu dönemde bir başka husus ekonomik istikrar temin etmekti. Son aylardaki veriler herhalde herkesin önünde var. Önümüzdeki 4 yılı tamamlayacak güçlü AK Parti hükümetleri devam edecektir.

Bu dönemde dış politikamızın temel sütunlarında güçlendirmeler yapmak için büyük çaba sarfettik.

AB'nin vize muafiyeti için verdiği tavsiye kararı ülkemize hayırlı olsun. Her cephede üzerimize düşeni yapmaya gayret ettik.

"HİÇBİR ŞAHSİ MÜDAHALEM OLMAMIŞTIR"

Bu dönem güçlü cumhurbaşkanı güçlü başbakan modeli idi. Ben gayret ettim. Cumhurbaşkanımız emanetçi bir başbakan istemiyorum demişti. Doğru. Ben çalıştım. Hiçbir yerde herhangi bir il ve ilçe teşkilatı atamasında dahi şahsi bir müdahalem olmamıştır. Kurumlarımızın normal işleyişi biçiminde olmuştur.


Bu kısa bir özetti. Değerli basın mensupları, değerli vatandaşlar. Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir. 22 Mayıs 2016 günü partimizin olağanüstü kongresine gitme kararı aldım. AK Parti Genel Başkanı olarak olağanüstü kongremizi yapacağımızı buradan ilan ederim.

Neden siz 6 ay önce yüksek oy almışken kongrede aday olmamayı düşünüyorsunuz diye sorabilirsiniz.

Bizim dönemlerimiz bir başarı dönemidir. Kararı almamda başarısızlık duygusu ya da pişmanlık söz konusu değildir. Neden böyle bir karar aldım?

Hakettiğim an gelmekdikçe peşinde koşmadım, mevki ve makam talep etmedim. Görevlerimin hiçbirisini ben talep etmedim. Lobi yapmak niyetinde bulunmadım.

Benim için en güçlü insan kendisi ile barışık olan insandır. Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım. Kimseyle pazarlık yapmadım.

Ben yola çıktığımız arkadaşlarımın benimle olduklarını bilmek isterim, olmadıkları anda bana söylemelerini arzu ederim. Son MKYK'da yaşananlar benim için önem imtiyaz etmiyor. Ancak yöntemi refik olmak ile bağdaştırmadım. Hedef önemli ise hepimizin bir muhasebe yapması gerekiyordu. Bu anlamda yaptığım istişareler neticesinde AK Parti'nin birliğinin devamı için refik değişmesindese genel başkan değişiminin doğru olacağı kanaati etkili oldu. Bu bağlamda önümüzdeki kongrede aday olmayı düşünmüyorum.

Nefsimi ayaklar altına alırım, asla dava arkadaşlarımın kalbini kırmam. Bu kadroların üzülmesine izin vermem sözlerini sarf ettim.

"CUMHURBAŞKANIMIZLA SON NEFESİME KADAR..."

Her zaman gözettiğim 5 hukuk var. Cumhurbaşkanı ile aramızda olan insani kardeşlik hukuku. Ben Cumhurbaşkanımızla birçok vesilelerle omuz omuza oldum. Bundan büyük bir onur duydum. Hep bunu öne aldım. Cumhurbaşkanımızla son nefesime kadar vefa ilişkisini sürdüreceğim. Açık ve net bilinmesini isterim.

Ben siyasete girme kararını AK Partimizin kapatılma kararı açıldığında verdim. Bundan sonra da aday olmayacağım ama AK Parti neferi olarak yürütmekte olduğum görevimi son ana kadar sürdüreceğim.

Bu süreçte kimsenin partide bir ayrışmaya izin vermemesi talebinde bulunuyorum. Bütün teşkilatımıza teşekkür ediyorum.

Bugüne kadar önünüzdeydim bundan sonra içinizdeyim.

İKİ ÖZEL TEŞEKKÜR

AK Parti'nin gençlik kollarına özel bir mesajım var. Partimizin geleceğinin teminatı AK Parti gençlik kollarıdır. Gençlerin miting meydanlarında AK Gençlik burada hocasının yanında mesajına bende hep sizinle birlikte istişare etmeye devam edeceğim.

Bir diğer teşekkürüm kadın kollarımıza. Bugün her zamankinden daha çok sizin nezaketinize ihtiyacımız var.

Tertemiz oylarınız dolayısıyla sizlere hem teşekkür ediyorum hem de haklarınızı helal etmenizi istiyorum. Konyalı seçmenlerime hitap etmek istiyorum.

"KONYALILARIN KİMSEYE SİTEM DUYMASINI İSTEMİYORUM"

Konyalıların kimseye sitem duymamasını istemiyorum. Ben herkese hakkımı helal ediyorum.
SONRAKİ HABER