için kaldı

İlhan Kesici'den Rus uçağı çıkışı!

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, hava sahasını  ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili hükümetin aldığı kararın  doğru olduğunu söyledi.

F5HABER F5HABER
İlhan Kesici'den Rus uçağı çıkışı!

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili hükümetin aldığı kararın doğru olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda 64. Hükümet Programı üzerinde CHP Grubu adına söz alan Kesici, bugün Diyarbakır'daki saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve şehit polis Ahmet Çiftaslan'a Allah'tan rahmet diledi.

Özel yetkili sulh ceza mahkemelerinin "yargı sisteminde yeni bir infaz timi gibi çalışmaya başladığını" savunan Kesici, "Bu, Türk demokrasisi için doğru bir şey değildir. Bu söylediklerim sadece Cumhuriyet gazetesiyle ilgili değil. Biz uzun yıllar yargısız infaz diye tabir ettiğimiz bir sıkıntıyla karşı karşıyaydık. Şimdi bana öyle geliyor ki artık bu yargısız infazlar bitti, onun yerini yargılı infazlar almaya başladı. Bu, Türkiye için çok vahim bir durumdur. Yargı neredeyse bir infaz timi mahiyetinde çalışıyor" diye konuştu. ,

Kesici, Türk halkının bu tür olaylardan korkuya kapıldığını savundu.

"Olumsuz havanın giderilmesi için çalışmalılar"

Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili hükümetin aldığı kararın doğru olduğunu belirten Kesici, şunları kaydetti:

"Bütün bu uluslararası hukuk çerçevesinde angajman kuralları ilan edilmiş, bütün dünyaya duyurulmuş, bunun icaplarının yapılıyor olduğu belli olmuş, daha önce çeşitli münasebetlerle ikazlar da yapılmıştır. Bunun son noktalarından bir tanesi uçağın düşürülmesidir, bu doğrudur. CHP Grubu adına da bunu böyle ifade ediyorum.

Hükümetimiz, bütün yetkililer, bu konuyla ilgili Batı basınındaki olumsuz havanın giderilmesi için normalden fazla çalışmalılar.

Biz yetiştirilirken, 'Boğaz dokuz boğumdur; sekiz kere yutkunacaksınız, bir kere konuşacaksınız' diye tembihlerlerdi. Bu, tam diplomasi için geçerli olması gereken bir durumdur. Ancak dışişleri yetkilileri, Başbakan, Cumhurbaşkanı, bakanlarımız, bunun tam tersini yapıyorlar; bir kere bile yutkunmadan, yutkunmayı akıllarına getirmeden konuşuyorlar. Bu iyi değildir.

Bu hadisenin hemen arkasından şöyle bir şey de geldi: Kahraman kim? Bu işin kahramanlığı meydana geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız saniye sektirmeden yaptığı bir toplantıda, eline tutuşturulan bir notla hemen Rus uçağının düşürüldüğünü müjdeler gibi verdi, sonra da öğretmenlerimiz onu alkışladılar. Bu iyi bir şey değil. Sayın Başbakanımız daha sonra bir münasebetle 'emri ben verdim" dedi. Bu da iyi bir şey değil."

Dış politikaya ilişkin eleştirilerde bulunan Kesici, "Siz Emevi Camii'nde namaz kılacakken 1,5 milyon Suriyeli kadın, kız, genç, çocuk geldi, bizim camilerimizin avlularına sığındılar. Bu Ortadoğu'dan çıkın. Yani bura belalı bir coğrafya" ifadesini kullandı.

Kesici, konuşmasını tamamladıktan sonra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Sayın İlhan Kesici, konuşma üslubunuzla, tavrınızla bir örnek teşkil ettiniz. Fikir ve kanaatleri şahıslara ait tabii ve herkes için muhteremdir. Şu özlenen üslup dolayısıyla teşekkür ediyorum, sağlık, afiyet diliyorum" dedi.

SONRAKİ HABER