için kaldı

Başbakan Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye-AB ilişkilerindeki olumlu atmosferin adaya da yansıyıp, Türklerin, Yunanlıların ve Rumların bir barış barış havzası oluşturmasının vaktinin geldiğini düşünüyoruz" dedi.

F5HABER F5HABER
Başbakan Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi

LEFKOŞA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Pazar günü AB-Türkiye Zirvesi'nde de açıkça ortaya çıktığı gibi Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri son derece olumlu atmosferle yeni bir döneme girmiş bulunuyor. Orada gördüğümüz olumlu atmosferin adaya da yansıyıp, tarihin derinliğinden bu yana Avrupa halkları arasında yer alan Türklerin, Yunanlıların ve Rumların hep beraber yine Avrupa kıtası içinde birlikte bir barış havzası oluşturması yönünde adım atmalarının vaktinin geldiğini biz de düşünüyoruz" dedi.

Davutoğlu, "Doğu Akdeniz'in iki asli unsuru olan Türkiye ve Yunanistan, onların adadaki uzantıları anlamında Türk ve Kıbrıs Rum halkı eğer bir araya gelebilir ve bir çözüme ulaşabilirlerse bu, Doğu Akdeniz'in gelecekteki kaderini değiştirecek ve Doğu Akdeniz'i bir refah bölgesi haline getirecek olumlu bir gelişme olur" ifadelerini kullandı.

-"Kalıcı, adil ve barışçıl çözüm için katkıya hazırız"

"Annan Planı ve referandumunda olduğu gibi kalıcı, adil, barışçıl bir çözümün oluşması yönünde her türlü katkıyı vermeye hazırız" diyen Başbakan Davutoğlu, "Bu çözüm için de iki kesimliliğe, adil ve siyasi eşitliğe dayalı yeni bir Kıbrıs Cumhuriyeti'nin doğması ve iki kurucu devlet temelinde birlikte yaşamanın güzel bir örneğini sergilemesi hepimizin ortak hedefidir" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, diğer garantör ülkelerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin Kıbrıs'taki çözümün asli unsurlarından biri olouğunu ve bu katkıyla nihai çözüme ulaşılması konusunda gereken adımları atmakta tereddüt etmeyeceğini kaydetti.

-"Barış içinde bir Kıbrıs Adası, Ortadoğu'ya örnek olacak" 

Başbakan Davutoğlu, Müslüman ve Hristiyanların, Türkler ve Rumların yan yana barış içinde yaşadığı bir Kıbrıs Adası'nın Ortadoğu'ya güzel örnek olacağı gibi Avrupa'da da İslamofobi'nin yaygınlaştığı, ön yargının arttığı bir dönemde Avrupa'da da yeni bir çığırın açılmasına vesile teşkil edeceğini söyledi.

-KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'ta bir çözüm, Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerini de geliştirecek. Kıbrıs'ta bir çözüm, Doğu Akdeniz'de olası enerji kaynaklı gerginlikleri bertaraf edecek. Ve enerji koridorunun Türkiye üstünden geçerek AB'ye yönelmesiyle, Kıbrıs'ta gerginlik yerine yeni bir iş birliği ruhunun doğacağını ve Doğu Akdeniz'de istikrara ciddi katkı yapacağını değerlendiriyorum" dedi.

Akıncı, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ve Türkiye'nin bir bütün olarak bu sürece vermekte olduğu katkı, destek, her zaman yanımızda hissettiğimiz bir destektir. Önümüzdeki müzakere sürecinde de Türkiye'nin yakın ilgi ve desteği bizimle birlikte olacaktır" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yeni bir açılımın doğmasının KKTC açısından da sevindirici olduğunu belirten Akıncı, "Türkiye'nin 11 yıldır ara verilen AB-Türkiye zirvesinde buluşulması, birtakım fasılların yeniden açılacak olması, KKTC'yi de yakından ilgilendiriyor" şeklinde konuştu.

-Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılışı yapıldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılışını da yaptı.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Kıbrıs'ta bu merkezi kurarken onlara güzel dilimizi tanıtmak için kurmuyoruz. Güzel dilimizin Kıbrıs ağzını öğrenmek için kuruyoruz. Türkçe'nin en güzel ağızlarından biri de Kıbrıs'ta konuşulur. İnşallah bu güzel merkezde nice güzel faaliyetlerle önümüzdeki asırlara kadar sirayet edecek kültürel zenginliğimizi muhafaza edeceğiz" ifadelerini kullandı.

SONRAKİ HABER