için kaldı

'Yol yatırımları rekor kıracak'

Ulaştıma Bakanı Lütfü Elvan, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada bu yıl karayolları yatırımlarının rekor düzeye ulaşacağını söyledi.

F5HABER F5HABER
'Yol yatırımları rekor kıracak'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, karayolları için yatırımların bu yıl rekor kıracağını söyledi.

Elvan, katıldığı NTV canlı yayınında, bugün açıklanan 62. hükümet programları çerçevesinde, Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

AK Parti iktidarı süresince karayollarına yılda ortalama 8 milyar lira yatırım yapıldığını söyleyen Elvan, 2014'te bu rakamın 13-14 milyar liraya ulaşmasını beklediğini ifade etti.

Ağırlıklı olarak bölünmüş yol üzerinde çalışıldığını dile getiren Elvan, yeni dönemde ise otoyollara ağırlık verileceğini söyledi.

Yeni dönemle ilgili yol haritasının belirlendiğini aktaran Bakan Elvan, "Birçok otoyol projemiz var ama bunların bütçemize yükü de yok, özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor" ifadelerini kullandı.

Elvan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"9-10 aylık bir süre var seçime. Bu hükümet programı 9 aylı bir program değil. Programımız 2023 perspektifinde hazırlanmış bir program, tabii ki reformlar olacak ama 2023 yılını esas alıyor.

Türkiye 12 yılda büyük kazanımlar elde etti, demokratikleşme temel hak ve hürriyetlerde. Çok büyük yatırımlara da imza atıldı. Bu dönem bu kazanımların da kullanıldığı bu kazanımların da bir anlamda desteklediği ikinci atılım dönemi olacak. Biz bunu "ikinci atılım dönemi" olarak adlandırıyoruz.

Bu hükümet prgramında insan odaklı beşeri sermayenin ön plana çıkarıldığı bir yaklaşım sergilendi. Demokratikleşme ve kalkınmadan hiç taviz vermedik şu ana kadar; yine vermeyeceğiz.

Hükümet programımıza baktığımızda demokartikleşme devam edecek, temel hak ve hürriyetler alanında adımlar atılacak. Özellikle bir hususu vurgulamak istiyorum. Son 12 yılda devlet ile millet arasında yakınlaşma oldu. Eskiden polisten, jandarmadan, memurdan kaçan vatandaş vardı.

'AİDİYET DUYGUSU GELİŞTİRİLECEK'

Son 12 yılda devletin kucaklayıcı yönünü görmeye başladı vatandaşlarımız. Vatandaşlarımız, ben bu ülkenin bireyiyim diyebilecek bir aidiyet duygusunu geliştirmemiz gerektiği bu hükümet programımızda vurgulandı.

Yeni anayasa yapılması konusunda herkes hem fikir. Çözüm süreci bağlamında da aitdiyet duygusu önemli. Çözüm sürecine yeni programda yer verildi. Ben bu ülkenin bireyiyim anlayışını türkiye'de tesis etmek istiyoruz.

Biz çözüm süreci ve demokratikleşmeye yönelik, o bölgedeki vatandaşların sorunuu çözmeye yönelik çok önemli adımlar attık. Atılan adımları saymaya zamanımız yetmez. Tüm STK'ların, siyasi partilerin düşünceleri alınıp aidiyet duygusunun yerleşmesine yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Geçmişte değişik şekillerde toplumun önüne gelen vesayet anlayışının tamamen ortadan kaldırılması için çalışacağız. Paralel yapıya yönelik olarak da kararlılıkla somut adımlar açılacak. Buna müsaade edilmesi mümkün değildir.

Bölgesel gelişme alanında son 12 yılda inanılmaz gelişmeler sağlandı. 13-14 yılda bölgesel ifadesinin kullanılması bile sakıncalı görülüyordu. Bölgesel gelişme alanında çok önemli gelişmeler sağlandı. 26 farklı kalkınma ajansı kuruldu. Bu yeni dönemde tüm bölgelerin kalkınma planları oluşturulacak. Hangi alanlara öncelik verilecek, ne tür yatırımlar yapılacak.

Özellikle insan kaynaklarının geliştirilmesi konusuna ağırlık verilecek. Bizim dönemimizde 6.5 milyon civavrında istihdam sağlandı. BUgün OECD ülkeleri arasında biliyorsunuz 4 ülke işsizlik oranını düşürebildi. Bunlardan birisi de Türkiye. Bölgesel kalkınma açısından çok önemli işlerin önümüzdeki dönemde de yapılacağını söylemek isterim.

4G ÇALIŞMALARI

4G ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. RTÜK'ün özellikle bizim boşaltmasını istediğimiz alanı boşaltmasında bir gecikme söz konusu olursa biz en azından 4G'yi kırsal alan dışındaki alanlarda başlatmayı planlıyoruz. 2015 yılında hedefimiz bu. İletişim sektöründe Türkiye'nin büyüme hızı inanılmaz yüksek. Hep çift hanelerde olmuş bir ülke. İnanılmaz bir büyüme potansiyeli var. Biz de yatırımcılarımızın önünü açmayı planlıyoruz.

12 YILDA 100 MİLYAR LİRA

Öncelikli olarak karayolları için yatırımlar son 12 yıllık dönemde 100 milyar liralık bir yatırım harcamamız var. Yıllık ortalaması ise zannedersem 8 milyar 8.5 milyar civarında bir harcama söz konusu oluyor. Bu yıl bizim hedefimiz 12 milyar lira ama şu ana kadar 10 milyar lira harcadık 2014 yılında. Heralde 13-14 milyar liraya ulaşabileceğiz diye düşünüyorum.

Belki bu yılki karayollarında yapmış olduğumuz harcamalar rekor düzeyde bir harcama olacak. Ağırlıklı olarak bölünmüş yollarda çalışıyoruz. 17 bin 300 kilometreye ulaşmış olacağız. Özellikle Karadenizi Doğu Anadolu'ya, Orta Anadolu'ya bağlayan hatlarda yoğunlaşmış durumdayız.

'OTOYOLLARA AĞIRLIK VERECEĞİZ'

Çok büyük tünellerde çalışıyoruz. İnşallah bu yıl sonu itibariyle çok sayıda tünelimizi hizmete alacağız. Yine 2015'te hizmete alacağımız tünellerimiz var. Ama yeni dönemde otoyollara ağırlık vereceğiz. Biz arzuluyoruz ki bölgelerimizi birbirine bağlayan hatlarda otoyolumuz olsun istiyoruz. Hangi yıl hangi otoyolu devreye sokacağımızı biliyoruz. Yol haritamız belli.

Bunla ilgili fizibilite çalışmaları tamamlandı. Önemli bir kısmını yap işlet devret usulüyle ihaleye çıkacağız. Bu yıl ihaleye çıkacağımız ilk projemiz de Ankara-Niğde otoyolu olacak. Böylece Edirne'den Gaziantep'e kadar kesintisiz bir biçimde ulaşma imkanı olacak. İstanbul - İzmir otoyolu için çalışmalar devam ediyor. 2015 sonu itibarıya İStanbul-Bursa arası hizmete açılacak.

Birçok otoyol projemiz var ama bunların bütçemize yükü de yok. Bir kuruş para vermeden özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor. Bu da bu hükümete olan güvenin en önemli göstergesidir diye düşünüyorum.

SONRAKİ HABER