'Ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacak'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına maaş bağlanması ve benzeri adımların atılması yönünde Bakanlar Kurulu'nda karar alındığını bildirdi.

F5HABER F5HABER
'Ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacak'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, toplantıdaki en önemli gündem maddesinin Ankara'daki terör saldırısı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, konuyla ilgili olaydan sonraki gelişmelerin gündeme alındığını, ilgili bütün bakanların yapılan çalışmaları anlattıklarını ve bundan sonraki dönemde üzerinde durulması gereken tedbirlere ilişkin görüşmeler yapıldığını ifade etti.

Terör saldırısında hayatını kaybeden 97 vatandaştan 92'sinin kimlik belirlemesinin yapıldığını, 5 kişiye ilişkin kimlik belirleme çalışmasının devam ettiğini dile getiren Kurtulmuş, hastanelere yaralı olarak intikal ettirilen 365 vatandaştan 138'inin tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

Kurtulmuş, 138 vatandaştan 58'inin yoğun bakımda olduğunu, bu kişilerin bazılarının ciddi şekilde yaralı olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, "Olayda iki intihar saldırganı olduğu aşağı yukarı son noktaya gelmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığının gizlilik kararı dolayısıyla bu konu netleşmeden bununla ilgili olarak resmi açıklamayı yapmıyoruz. İki intihar bombacısı saldırıda kullanılmıştır. Fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları, her ikisinin de yaklaşık 5 kilogram ağırlığındaki bombalar kullandıkları anlaşılıyor" dedi.

-"Suruç'taki eylemle benzerlik gösteriyor"

Kurtulmuş, olayın oluş şekli, bombanın şekli, kullanılış şekli, tarzı ve bunların hepsinin Suruç'taki bombalama eylemleriyle bir benzerlik gösterdiğinin ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Olay anından itibaren bu olayın hakikatinin araştırılması bakımından da iki emniyet başmüfettişi görevlendirilmiş bulunuyor. Bu konuyla ilgili olarak da rakam vermek istemiyorum, çok sayıda göz altının gerçekleştiği, bu gözaltılar üzerinden hem olağan şüpheliler üzerinde, hem de olağan dışı şüpheliler ihtimali üzerinde çok titizlikle çalışıldığı, bu konuyla ilgili gerekli ve gerçekten sonuç alıcı adımların atılabilmesi için spekülasyonların yapılmaması gerektiğini bir kere daha ifade etmek isterim."

-"Terörden hiç kimse siyasi bir sonuç devşirme kalkmasın"

"Terörden, terörün ortaya çıkardığı tablodan hiç kimse siyasi bir sonuç devşirmeye kalkmamalıdır" diyen Kurtulmuş, "Buradan bir parti siyaseti, buradan 1 Kasım seçimlerine yarayacak bir siyasi söz üretmek, aslını, gerçeğini bilmediği bazı konuları açık bir töhmet ve yalan vasıtası haline dönüştürmek, hiçbir şekilde Türkiye'de barışa da kardeşliğe de hizmet etmez. Buradan bütün siyasileri, bütün partileri, sivil toplum kuruluşlarını, yazarlarımızı, entelektüellerimizi, medya kuruluşlarımızı, hepsini barış ve kardeşlik dilini kullanmaya, karşı gördüğü grupları, karşı gördüğü siyasi çevreleri töhmet altında bırakmamaya, düşmanlık sözleriyle konuşmamaya, nefret sözleriyle konuşmamaya, kamplaştırıcı, kutuplaştırıcı dilden uzaklaşmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

-"PKK'nın amasız, fakatsız, şartsız silahları gömmesi lazım"

Numan Kurtulmuş, PKK'nın bir silahsızlanma ya da ateşkes çağrısı yapmış olmasının tek başına yeterli olmadığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önemli bir adımdır ama yeterli değildir. Biz Türkiye'de özellikle 20 Temmuz'dan sonra durduk yerde hükümet tek başına terörle mücadeleyi başlatmadı. Suruç'ta bir katliam oldu. Arkasından güvenlik kuvvetlerimize karşı sistematik bir şekilde PKK güçleri tarafından ya da PKK'ya muzahir unsurlar tarafından saldırılarda bulunuldu. Onlarca güvenlik görevlimiz şehit oldu. Dolayısıyla, seçimden sonra başlayan süreci yani silahların ateşlenmesi sürecini hükümet başlatmamış, bizzat PKK başlatmıştır. PKK, DAEŞ, diğer terör örgütleri. Yeniden silahlı mücadeleyi başlatan PKK'nın amasız, fakatsız, şartsız silahları gömmesi lazım."

-"Ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacak"

Kurtulmuş, "Bu tablo karşısında gerçekten terör mağduru olan hem ölenler hem ölen yakınları, ölülerin yakınları hem yaralı kardeşlerimiz gerçekten terör mağdurudurlar. Bu kapsamda 5233 sayılı yasa kapsamında ölenlerin yakınları, ayrıca burada terör saldırısından malul kalanlar, ayrıca gerçekten onların aileleriyle ilgili yasa neyi emrediyorsa bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmiş, kararlaştırılmış, ilgili bakanlık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuyla ilgili görevlendirilmiş, bu konuyla ilgili daha önceki terör saldırılarında olduğu gibi çok kısa süre içerisinde ölenlerin yakınlarına maaş bağlanması, sakat kalanların malullük işlemlerinin hızla tamamlanması, yine ölenlerin ve malul olanların yakınlarına kamuda istihdam sağlanması ve çocuklarına burs imkanları sağlanması gibi yasanın emrettiği hususlarda ilgili adımların atılması kararlaştırılmıştır" şeklinde konuştu.

-"Yas hepimizin yasıdır"

"Yas hepimizin yasıdır" ifadesini kullanan Kurtulmuş, "Hepimiz bu ortak yasta insanlar sevinçleri paylaştıkça birlikte olurlar ama insanlar daha çok yaslarını paylaştıkça birlikte olurlar. Onun için bütün milletimizin bu yası ortak bir yas olarak benimsemesi ve hep beraber bu yasın gereğini yerine getirmemizi bir kere daha açıkça ifade etmek istiyorum" dedi.

-"Terörün iyisi kötüsü, bize yakını bize uzağı olmaz"

Kurtulmuş, "(Bize yakın, bize uzak, bizi ilgilendiren, bizi ilgilendirmeyen) terör asla olmaz. Bu ülkenin içerisindeki farklı siyasi gruplar için böyle olduğu gibi başka ülkeler için de böyledir. Falanca ülkeye zarar vermeyen, filanca ülkeye zarar vermeyen terör ve terör örgütü olmaz, terörün iyisi kötüsü, bize yakını, bize uzağı olmaz" dedi.

-Rus uçaklarının ihlali

Kurtulmuş, Rus uçaklarının ihlali ile ilgili olarak da "Biz Türkiye ile Rusya ilişkilerinin bu gerilimin bir parçası haline getirilmeyeceğini, Rusların da bu hususa özen göstereceğine inanıyoruz. Türkiye kendi topraklarını koruyacak, kendi egemenliğini koruyacak durumdadır. Türkiye'nin egemenliğini korurken yapılan sınır ihlallerinin de gerçekten Türkiye'nin tahammül edemeyeceği, kabul edemeyeceği bir durum olduğunu ifade etmek istiyorum. Rusya'nın da Suriye'deki yeni oyunun bir parçası olarak Türkiye'yi karşısına almayacağını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

SONRAKİ HABER