'MHP Meclis'te HDP ile aynı safta yer aldı'

AK Parti Grup Başkanvekili İnceöz, "Hiçbir zaman HDP ile yan yana bile görünmek istemeyen MHP, oylamalar sırasında HDP ile aynı safta yer almıştır" dedi.

F5HABER F5HABER
'MHP Meclis'te HDP ile aynı safta yer aldı'

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, 3 Eylül Perşembe günü Meclis'teki görüşmeler sırasında CHP, MHP ve HDP'nin eylemli bir şekilde, bağımsız bakanların Anayasal hakkı olan yeminini engellemek için ittifak içine girdiğini belirterek, "Hiçbir zaman HDP ile yan yana bile görünmek istemeyen ve bunu her platformda dile getiren MHP, oylamalar sırasında HDP ile aynı safta yer almıştır" diye konuştu.

İnceöz, "seçim hükümetinin bağımsız bakanlarının yemin ettiği, Irak ve Suriye tezkeresinin görüşüldüğü, RTÜK'e yeni üye seçiminin yapıldığı, gergin geçen TBMM Genel Kurul görüşmelerini" AA muhabirine değerlendirdi.

7 Haziran seçimlerinden sonra milletin verdiği mesaj doğrultusunda, öncelikle koalisyon kurulması için CHP ve MHP ile görüşmeler yaptıklarını fakat sonuç alınamayınca seçim hükümeti kurulmasının gündeme geldiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verilen 45 günlük süre içinde hükümet kurulamayınca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'nın 114. ve 116. maddelerini uygulamak zorunda kaldığını ve seçim hükümeti kurulduğunu belirten İnceöz, CHP ve MHP'nin seçim hükümetine üye vermediğini, ancak MHP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in kendisine yapılan teklifi kabul ederek seçim hükümetine girdiğini kaydetti.

İlknur İnceöz, bağımsız bakanların da yer aldığı 63. Hükümet'in seçim hükümeti olduğunu, AK Parti-HDP hükümeti olmadığını vurgulayarak, Türkeş'e, seçim hükümetine girme konusunda gösterdiği devlet adamlığından dolayı teşekkür etti.

- "MHP'li milletvekilleri kurt, HDP'li milletvekilleri ise barış işareti yapmıştır"

İnceöz, TBMM Genel Kurulu'nun 3 Eylül Perşembe günü, Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek, bağımsız bakanların yemin etmesi ve RTÜK'e üye seçimi için toplandığını anımsattı. İlknur İnceöz, şöyle konuştu:

"Görüşmeler sırasında CHP, MHP ve HDP bilerek, eylemli bir şekilde, bağımsız atanmış bakanların Anayasal hakkı olan yeminini engellemek için çok ciddi bir ittifak içine girdiler. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekilinin, bağımsız bakanları yemine davet etmeme konusunda yetkisi olmadığı halde, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in talebiyle usul tartışması açıldı. Başkanvekilinin baştaki irade beyanı ortada iken böyle bir sonuç ortaya çıktı. Usul tartışması konusunda İçtüzüğün 63. maddesinde 'gerekirse oylama yapılır' denilmesine rağmen, Başkanvekili, usul tartışmasıyla ilgili oylama yaptırdı. Başkanvekili, 'bağımsız bakanları yemine davet etmeme yetkisinin olmadığını" baştan vurgulamasına rağmen bu oylamayı yaptırıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildi."

- "Aynı karede yer almışlardır"

Oylama sırasında uzun süren tartışmalar yaşandığını, Genel Kurul'un sadece bu konu için 3-3.5 saat kilitlendiğini ifade eden İnceöz, şunları söyledi:

"Meclis'te geçen perşembe günü, CHP, MHP ve HDP birlikte hareket etmek suretiyle tiyatro sahnelediler. Hiç bir zaman HDP ile yan yana bile görünmek istemeyen ve bunu her platformda dile getiren MHP, oylamalar sırasında HDP ile birlikte hareket etmiştir. AK Parti'yi çözüm ortaklığı ile suçlayan MHP, perşembe günü Meclis'te, bugüne kadar söylediklerinin tam tersi ve hepsini havada bırakacak şekilde HDP ile aynı safta yer almıştır. Hatta oylamada MHP'li milletvekilleri kendi sembolleri olan kurt işareti yaparken, hemen yanı başlarındaki HDP'li milletvekilleri barış işareti yapmıştır ve hep birlikte aynı karede yer almışlardır. MHP, söyledikleri ile tezat bir uygulama sergilemiştir. MHP'nin bu tavrı, kendi söylemleriyle, savunmalarıyla çelişmektedir. CHP, MHP ve HDP bloğu ile Meclis'in kilitlendiğine hep birlikte tanıklık ettik. Kendim görmedim ama bazı milletvekili arkadaşlar, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın oylama sırasında arka sıraya geçtiğine ilişkin tweet atmıştır. Bu kadar açık bir tablo varken Sayın Vural'ın arka tarafa geçmesi, MHP ve HDP'nin birlikte hareket ettiği gerçeğini gözden kaçırmamıştır."

SONRAKİ HABER