için kaldı

'Kaybeden bütün bir insanlıktır'

Başbakan Davutoğlu, Bodrum'da cansız bedeni kıyıya vuran 3 yaşındaki Aylan konusunda "Kaybeden bütün bir insanlıktır ve gereğini yapamayan uluslararası toplumdur" dedi.

F5HABER F5HABER
'Kaybeden bütün bir insanlıktır'

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa'da yaşanan mülteci krizine ilişkin "Avrupalı liderlerin görmesi gereken gerçek şudur, konu artık bir hukuk, siyaset, uluslararası denge meselesi değil insanlığın geleceği meselesidir. Tartışmamız gereken bir tren vagonunun, bir kaçakçı teknesinin kaç mülteci aldığı değil; yüreğinizin kaç insana yer açabildiğidir" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, Avrupa'da yaşanan mülteci krizine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Davutoğlu, açıklamasında, dünyanın, tarihinin en büyük insanlık dramlarından biriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Ortadoğu'da yıllardır kulak tıkanan, görmemek için gözlerin kapatıldığı bir kriz, bugün Avrupa sahillerine dayanmıştır. Modern dünyanın kaçmaya çalıştığı acı gerçekler kaçanların peşini bırakmamıştır" ifadesini kullandı.

"3 yaşındaki Aylan'ın bedeninde yıllardır acı içinde kıvranan bir millet, tüm dünyaya adalet ve merhamet çağrısında bulunmaktadır" görüşünü aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Avrupalı liderlerin görmesi gereken gerçek şudur, konu artık bir hukuk, siyaset, uluslararası denge meselesi değil insanlığın geleceği meselesidir. Tartışmamız gereken bir tren vagonunun, bir kaçakçı teknesinin kaç mülteci aldığı değil; yüreğinizin kaç insana yer açabildiğidir. Başkentlerde, Brüksel'de soğuk duvarlı toplantı salonlarında yapılan müzakerelerde gelinen yer Aylan'ın cansız bedeni olmuştur. Kaybeden bütün bir insanlıktır ve bu insanlığı temsil ettiğini iddia eden ancak gereğini yapamayan uluslararası toplumdur."

- "2 milyonu aşkın sığınmacıyı bağrımıza bastık"

Tarih boyunca mazlum milletlere ayrım yapmaksızın kucak açan bir medeniyetin çocukları olarak Suriye ve Irak'ta başı sıkışan, emin bir liman arayan herkese kapıları açtıklarına işaret eden Davutoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"2 milyonu aşkın sığınmacıyı bağrımıza bastık. Benzer kaderi paylaşan binlerce Aylan son 4 yıl içinde Türkiye sınırları içinde dünyaya gelmiş, ilk adımlarını atmış, güven ve emniyet içinde hayata tutunmuştur. Biz, Türkiye olarak, kapımızı, gönlümüzü nasıl Suriyeli, Iraklı, Arap, Kürt, Sünni, Şii, Müslüman, Hristiyan tüm kardeşlerimize, akrabalarımıza açtıysak bundan sonra da açık tutacağız. Dünyada en çok sığınmacıyı barındıran ülke olduğumuzu tescil eden Birleşmiş Milletler de bu çabamızı takdir etmektedir.  

Bu merhametten yürekleri nasipsiz, yapılan hizmetlere gözleri kör, Aylan yavrumuzun yurdu Ortadoğu'yu bataklık olarak tanımlayan, tüm gücü ile mazlum muhacirler için çalışanları diktatör olarak nitelemekten çekinmeyen, her fırsatta kendi konforlu dünyalarından duygusuz yorumlarla gönülleri, zihinleri kirletenlerin ise aynaya bakacak yüzleri olmayacak.

Bu kardeşlik destanına omuz veren Şanlıurfa'dan Gaziantep'e, Hatay'dan Kilis'e, Kahramanmaraş'a tüm sınır illerimize ve Karadeniz'den İstanbul'a, Ankara'dan İzmir'e Suriyeli muhacirlere sahip çıkan aziz milletime bir kez daha en kalbi şükranlarımı sunuyorum."

- "Daha fazla geç kalmadan..."

"Tarih ve insanlık bu yükü sadece bize vermiş olsa da soframızdaki ekmeği bölüp bu yükü taşırız" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ama bu başta Avrupa olmak üzere diğer dünya devletlerinin üzerlerine düşeni yapmadıkları gerçeğini değiştirmez. Çocuklarımızın, gelecek nesillerin bizim adımıza tarih aynasına bakarken utanmaması için bugün daha fazla geç kalmadan sorumluluklarımızın gereğini yerine getirme vaktidir. Bu, ortak vicdanımızın göz ardı edilemeyecek çağrısıdır."

SONRAKİ HABER