için kaldı

'Jeopolitik gerilimi çok yakından hissediyoruz'

Başbakan Davutoğlu, 'Türkiye olarak, jeopolitik gerilimi çok yakından hissediyoruz. Türkiye'nin etrafından en az 6-7 ülkede merkezi hükümetler ülkelerini kontrol edemeyecek durumda' dedi.

F5HABER F5HABER
'Jeopolitik gerilimi çok yakından hissediyoruz'

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin jeopolitik gerilimi çok yakından hissettiğini belirterek, "Türkiye'nin etrafından en az 6-7 ülkede merkezi hükümetler ülkelerini kontrol edemeyecek durumda. Ülkelerinin tamamını kontrol edemiyorlar, ekonomik politikaları da hayata geçiremedikleri için bizim ihracatımız etkileniyor" dedi.

Davutoğlu, G-20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Toplantısında yaptığı konuşmada, 2008 yılındaki ekonomik krizin ardından büyük finansal, sosyal ve ekonomik problemlerin ortaya çıktığını, bu problemlerin ardından birçok ülkede siyasi krizlerin yaşandığını ve milliyetçi hareketlerin yükselişe geçtiğini anlattı. 

Ekonomik krizler olduğunda her zaman ekstrem akımlar ve siyasi hareketlerin yükselişe geçtiğini, ana akım siyasetin yerini, ekstremist siyasete bıraktığını ifade eden Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı yaptığı 5 yıllık dönemde katıldığı NATO ve Avrupa Birliği toplantılarında, Yunanistan'da 6-7, Romanya'da 7-8, birçok ülkede de 4-5 farklı dışişleri bakanı gördüğünü anlattı. Davutoğlu, ülkelerdeki siyasi istikrarsızlığın ekonomik krizlere paralel olarak ilerlediğini kaydetti. 

Bir ülkedeki siyasi ekonomik krizlerin bütün uluslar için de bir sıkıntı oluşturduğuna işaret eden Davutoğlu, Türkiye'nin de siyasi istikrara kavuşmak için yeni bir seçime doğru gittiğini söyledi. 

-"G-20 ülkelerinin yüzde 2 büyüme hedefine ulaşması zor"

Başbakan Davutoğlu, gelişmiş ekonomilerde özellikle son 2 yıldan beri iyileşme olduğunu, fakat gelişmekte olan ekonomilerin eski dinamizminden çok uzak olduğunu vurgulayarak, yükselen piyasaların dinamizminde azalma olduğunu, geçen yıl G-20 ülkelerinin Brisbane'de koydukları yüzde 2 büyüme hedefine ulaşmanın zor göründüğünü kaydetti. 

Küresel ticaretin beklenmedik şekilde azaldığını, bölgesel jeopolitik gerilimler ve siyasi krizlerin dünyayı etkilediğini, bazı ülkelerden çıkan yatırım ve sermayenin tekrar geri gelmemesinden kaynaklanan sorunların yaşandığını anlatan Davutoğlu, "Hepimiz kriz dönemlerinde çok hızlı şekilde, belli kısa vadeli kriz işaretlerine müdahale edildiğini biliyoruz ama yapısal reformlara ihtiyacımız var. Bu durumda ekonomi, jeopolitik gerilimler nedeniyle daha da kötü duruma gidiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Davutoğlu, 1990'lı yıllarda Soğuk Savaş döneminin bittiğini, 11 Eylül saldırılarının ardından güvenlik risklerinin arttığını, 2008'deki küresel finansal krizle birlikte dünyanın yeni bir döneme girdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ukrayna'da şu anda bir sıkıntı yaşıyoruz, bu bizi Soğuk Savaşın son dönemine götürür. Hiç kimse Ukrayna'da böyle bir sıkıntının hasıl olabileceğini düşünmüyordu, uluslararası siyasette bir karşı karşıya gelme durumu oldu. 11 Eylül'den sonra güvenlik riskleri arttı, terörizm arttı. Bugün uluslararası gündemde bir numarada ekstrem hareketlerin artışı vardır. Biz, terörizmin finansmanını belli kanallar üzerinden nasıl durdurabiliriz, ekonomik enstrümanın teröre ulaşmasını nasıl durdurabiliriz bunu tartışabiliriz. Türkiye olarak bizler, jeopolitik gerilimi çok yakından hissediyoruz. Türkiye'nin etrafından en az 6-7 ülkede merkezi hükümetler ülkelerini kontrol edemeyecek durumda. Ülkelerinin tamamını kontrol edemiyorlar, ekonomik politikaları da hayata geçiremedikleri için bizim ihracatımız etkileniyor. Bizim, Suriye ile yaşadığımız bu, Irak aynı şekilde, Ukrayna aynı şekilde, Yemen, Libya..."

Libya'daki Trablus yönetiminin başbakanı ile görüştüğünü ifade eden Davutoğlu, Libya'nın önemli doğal kaynaklara sahip bir merkez olduğunu, bugün ise ülkede sadece ekonomik sıkıntılar değil, yönetim sıkıntısından kaynaklı krizin yaşandığını belirtti. 

Başbakan Davutoğlu, Irak Başbakanı Haydar Al Abadi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Ekstremizm ve DEAŞ'ın Irak'ta yükseldiğini görüyoruz. Irak dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervine sahip, ama ülkenin birçok yerinde, Bağdat'ta elektrik alamayan bölgeler var. Irak ve Libya ekonomisi tekrar ayağa kalkarsa, petrol üretimi artacak ve yeni bir ticaret alanı oluşacak. Onların daha fazla satın alma gücü olacak, daha fazla tüketebilecek ülkeler bunlar. Dolayısıyla jeopolitik riskler hiçbir şekilde ekonomik durumdan izole edilemez" diye konuştu. 

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığındaki stratejilerini anlatan Davutoğlu, kısa vadeli krizlere karşı uzun vadeli stratejilere ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

SONRAKİ HABER