için kaldı

'Göklerde Bir Türk' gün yüzüne çıktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin ilk yerli uçak projesinin tanıtım toplantısında konuştu.

F5HABER F5HABER
'Göklerde Bir Türk' gün yüzüne çıktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'nin İlk Yerli Uçakları"nın tanıtım toplantısında konuştu.
Slogan ve alkışların ardından konuşmasına Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'i anarak başlayan Başbakan Davutoğlu,
"Ak Parti iktidarı döneminde Türk Havacılık sektörü olağanüstü bir atılım içerisine girdi. Dünya'da yüzde 5 büyüyen sektör Türkiye'de yüzde 15 büyüdü. Çok kısa bir sürede Türk Hava Yolları dünyanın en önemli markaları haline geldi. Çarpıcı birkaç rakam vermek gerekirse; iç hat yolcuları 2002'de 9 milyon iken bugün 85 milyon. Yine yurt dışı yolcuları yılda 34 milyon iken şimdi 166 milyon.
Dünya'nın en büyük havalimanını İstanbul'da inşa etmek için 2013 yılında harekete geçtik" diye konuştu.

video
"HİÇBİR ŞEY ALDIĞIMIZ KARARIN UYGULAMASINI BİRAZ BELKİ GECİKTİRİR; AMA DURDURAMAZ"
Davutoğlu, "Biz bir karar aldık mı karşımıza kim çıkarsa ister Karadeniz'in dağları gibi doğal, isterse şiddet yanlılarının engelleri olsun, hepsini aşarız ve kararımızı mutlak şekilde uygularız. Hiçbir şey aldığımız kararın uygulamasını biraz belki geciktirir; ama durduramaz" dedi. Başbakan Davutoğlu, "Nerede bir havalimanı varsa oraya inecek Türkiye Cumhuriyeti bayraklı havayolu şirketi... Başta Türk Hava Yolları olmak üzere diğer şirketlerimiz olacak. Ve nereye bir uçağımız iniyorsa, orada bir büyükelçimiz orada bir temsilimiz olacak. Artık Türkiye yerel düşünen bölgesel düşünen bir ülke değil, küresel düşünen bir ülke. Bu devletin güç kazanması kapasite kazanması açısından önemli. Ayrıca halkımızın rahatı konforu hayat standardının yükselmesi için de önemli" ifadelerini kullandı.

 "TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİNİ GELİŞTİRME KONUSUNDA ÇOK GEÇ KALDI"
Hiçbir şekilde durdurulamayacak bir iradenin sözcüleri olduklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye yükselen bir ülke olarak savunma sanayini geliştirme konusunda çok geç kaldı, çok yavaş davrandı ve çok kıymetli 10 yılları kaybettik. Açık bir şekilde ifade etmek gerekirse. Milli savunma sanayi konusunda 2002'de AK Parti iktidarları ülkede söz sahibi olana kadar, maalesef bütün savunma ihtiyaçlarımızın dışarıdan tedarik yoluyla karşılanacağı bir varsayım içinde davranıldı. Hatta bir takım rant çevreleri oluştu. Bizim iktidara gelişimizle birlikte yerli tedarik bağlamında bir stratejik tercihte bulunuldu. 2002'de savunma sanayide yerlilik oranı yüzde 24 iken bugün savunma sanayide yerlilik oranı 60'a kadar çıktı" şeklinde konuştu.

"2019'DA DORNİER 328 MODELİ ETRAFINDA YAPILAN İLK UÇAK UÇUŞA GEÇECEK"
Başbakan Davutoğlu daha sonra sözlerine şöyle devam etti:
"Artık hibe üzerinden kendi savunmasını tanzim etmeye çalışan bir ülke yok. Aksine çok güçlü bir savunma sanayimiz var.
Önümüzdeki dönemde milli muharip uçağımızı 2023 yılına kadar Türk semalarında uçurmuş olacağız. Tasarım için gerekli yetkilendirmeler verildi. Türkiye kendi savunması için neye ihtiyaç hissediyorsa kendi mühendisleri, kendi sermayesi, kendi emeği ve en önemlisi kendi iradesiyle hayata geçirecek. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu çerçevede çok önemli bir kararı almamız gerekiyordu. Bu da milli bölgesel uçak yapımı. Son aylarda bu çalışmalara hız verdik. Dornier 328 ve 628 ile yapılan anlaşma ve bütün telif haklarının alınması sonrasında bu süreçler kısa sürede tamamlanacak. İnşallah, 2019'da Dornier 328 modeli etrafında yapılan ilk uçak uçuşa geçecek, 2023 sipariş edilen 50 uçak üretime geçecek. Yine 628 modeliyle de 2020' de taşarım tamamlanıp 2023'de uçuş gerçekleşecek. Ve bununla birlikte yüzde yüz Türk tasarımı milli bölgesel uçağımız ile milli muharip uçağımız birlikte inşallah Türk semalarında uçmuş olacak."
Tören sonrasında Başbakan Davutoğlu'na sembolik olarak yapılacak uçağın ilk bileti verildi.
İlk yerli uçak ilk seferini 16 Mayıs 2019'da Konya'dan Hakkari Yüksekova'daki Selahattin Eyyubi Havalimanı'na yapacak.
SONRAKİ HABER