'Dört yılda sıfır yoksulluk diyorum'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, iktidara gelince yaşanacak bir Türkiye tesis edeceklerini belirterek, "Dört yılda sıfır yoksulluk diyorum. Benim sözüm namus sözüdür" dedi.

F5HABER F5HABER
'Dört yılda sıfır yoksulluk diyorum'

EDİRNE (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelince yaşanacak bir Türkiye tesis edeceklerini belirterek, "Dört yılda sıfır yoksulluk diyorum. Bunun sözünü veriyorum. Benim sözüm namus sözüdür" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Edirne İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingde ,Almanya Düsseldorf'taki kardeşlerinin Edirnelilere selamı olduğunu söyledi.

Manisa'daki çiftçilerin don felaketi yaşadığını, Edirne'den onlara muhabbetlerini gönderdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, 8 Haziran'da Manisa'daki çiftçilerin derdini bitireceğini aktardı.

Halk için çiftçi, köylü ve işçi için çalıştığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Yüreğiniz, gönlünüz rahat olsun. İstediğim tek şey var. Dertli olan bütün dostlarıma, kardeşlerime sesleniyorum, 7'sinde sandığa gideceğiz 8'inde yeni bir başlangıç yapacağız, huzurlu bir Türkiye'nin sayfasını açacağız" diye konuştu.

Edirne'de daha önce yaşanan sel felaketine değinen Kılıçdaroğlu, bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için Meriç Nehri'nin yatağını temizlenmesi gerektiğini belirterek, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın dişini tırnağına takarak bu konuda çalışmalar yaptığını aktardı.

Kılıçdaroğlu, 2015'in Türkiyesini dinleyicilerin önüne net bir fotoğraf olarak koymak istediğini vurguladı. 13 yıl önce yoksullukla, yolsuzlukla ve yasaklarla mücadele edileceğinin belirtildiğini, 2015'e gelindiğinde ülkede 6 milyon 200 bin işsiz bulunduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, bu sözü verenlerin çocuklarının hiç birinin işsiz olmadığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, aylık geliri 200 liranın altında olan 17 milyon yoksul, maaşı bin liranın altında 8 milyon emekli, prim borcunu ödeyemediği için hastane kapısından geri gönderilen esnaf, sosyal güvenlikten mahrum edilmiş yüz binlerce işçi, açlık sınırına dayanan bir milyon vatandaşın bulunduğunu, iş dünyasının derdini anlatmaktan korktuğunu, medyanın özgürlüğünün bulunmadığını savundu.

"Sadece bunlar mı, hayır. Son 3 yıldır orta gelir tuzağına yakalanmış bir Türkiye. Bir de biliyorsunuz 'bakara makara' denerek manevi değerlerimizi aşındıran bir zihniyet" diyen Kılıçdaroğlu, bu manzaranın 2015'in Türkiyesine yakışmadığını aktardı.

- "Türkiye'ye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'ye birinci sınıf demokrasiyi getireceğini, Almanya, Fransa, Japonya ne varsa, orada o insanlar kendi halklarına hangi demokratik kuralları getirmişse aynı kuralları Türkiye'ye getireceğini söyledi.

Bu konuda demokrasi sözü verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Hiç kimsenin yaşam tarzına mücadele etmeyeceğiz, hiç kimsenin kimliğini, inancını sorgulamayacağız. Düşündüğümüz sadece şu olacak, insan, Allah'ın yarattığı en değerli varlıktır ve bizim başımızın üzerinde yeri vardır. Birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz aynı zamanda Türkiye üreten Türkiye olacak."

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de üreticilerin, 2 Trakya büyüklüğündeki alanı geçinemediği, zarar ettiği için ekmediğini, çiftçi için mazotu 1,5 lira yapacağını bildirdi.

"Mazotu yurtdışında getiriyoruz. Getirdiğimiz için dolar yükseliyor. 1,5 liraya değil ancak 4 liraya veriyoruz" denildiğini belirten Kılıçdaroğlu, mazotun rafineriden 1 lira 20 kuruşa çıktığını söyledi.

"Mazotun fiyatını düşüreceği vaadinin kaynağını nereden bulacağı"na yönelik eleştirilere de yanıt veren Kılıçdaroğlu, şunları anlattı:

"Kimse zarar etmiyor. Sen yakutta, incide, yatta, elmasta vergiyi sıfırlıyorsun. Kardeşim ben de köylünün mazotunda vergiyi sıfırlıyorum. Ne farkı var? İyi düşünelim ne farkı var. Sen yakut elmasta sıfırlıyorsun ben köylünün mazotunda. Köylüye mazotu 1,5 liradan anasının ak sütü gibi şakır şakır veririm. hiç kimse endişe etmesin."

Kılıçdaroğlu, Türkiye ile Hollanda'yı kıyaslayarak, Konya'dan küçük Hollanda'nın yıllık tarım ürünü ihracatının 150 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Yıllık tarım ürünü ihracatı 12 milyar dolar olan Türkiye'de güneş, su, insan ve toprağın fazla ancak namuslu, temiz ve halkı düşünen siyasetin eksik olduğunu aktardı.

İlk 4 ayda, 100 günde, ilk olarak Temiz Ahlak Yasası çıkaracaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, siyaseti kirlilikten arındıracaklarını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, alandaki bazı vatandaşların 3 işareti yaptığını ifade ederek, Edirne için parolalarının 3 olduğunu, bu şehirden 3 milletvekili çıkaracaklarını söyledi.

- "Faizlerin yüzde 80'ini sileceğim"

Kılıçdaroğlu, seçilmeleri halinde herkesin, her ailenin asgari 720 lira geliri olacağını, aile sigortasını getireceklerini söyledi.

Türkiye'de, hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceğini, her evde huzur ve bereket olacağını belirten Kılıçdaroğlu, şunları anlattı:

"Bir derdimiz daha var. 5 milyon vatandaşımızın kredi kartı, tüketici kredisi borcu var. 10 yılda bankalara 128 milyar dolar faiz ödediler. Bu ülkenin bankadan kredi çeken, kredi kartı kullanan yoksul vatandaşı 128 milyar dolar bankalara faiz ödediler. Dedim ki bu faizlerin en az yüzde 80'ini sileceğiz. Bakın dikkat edin 'silemezsin' diyemiyorlar. Kaynağı nereden bulacaksın diyorlar. 128 milyar doları öderken kaynak sormuyordun. Şimdi vatandaşın faizini siliyorum kaynak soruyorsun. Bunun kaynağı yok. Bunun kaynağı bankalar. Bankalara vatandaşın borcu 19 milyar lira. 19 milyar lirayı bankalar varlık yönetim şirketlerine 2,8 milyar liraya satıyorlar. Varlık yönetim şirketi 2,8 milyar liraya alacağı alıyor. Bankaya veriyor parayı 19 milyarı siliyorlar. Ben ne yapacağım, varlık yönetim şirketini kaldıracağım, bankalara diyeceğim gel kardeşim sen 19 milyarı 2 milyara satmıyor musun? Kaçı siliyorsun 17 milyarı siliyorsun. Ben faizin yüzde 80'ini sileceğim. Söz mü söz, protokol mü protokol. Yük sıfır. Vatandaş rahat edecek. Birisi çıksın bu doğru değil, bu olmadı desin. Hem Türkiye'den hem dünyadan örnek veririm."

- "İş garantili meslek eğitimi vereceğiz"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de taşeronda çalışan 800 bin işçiyi kadroya alacaklarını, bu kişilerin zaten parasını devletten aldığını, aradaki "köle tüccarı"nı kaldıracaklarını ifade etti.

Türkiye'de bütün organize sanayi bölgelerinde yatılı meslek liseleri kuracaklarını, bunun devlete de aileye de masrafı olmayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, böylece iş garantili eğitim vereceklerini, buradan mezun olan öğrencilerin direkt meslek hayatına atılacaklarını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, "Hiç yapılmayan, akla gelmeyen, düşünülmeyen ama akıllı ve mantıklı projeleri biz ürettik" dedi. 

Türkiye'de 6 milyon 200 bin işsiz bulunduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, yabancıların istihdamı hakkındaki kanun tasarısını eleştirdi.

"Bizim projelerimiz uçuk kaçık değil güzel projeler, ülkeye barış ve huzuru getirecek, herkesin kazandığı, refahı tabana yayan projeler" diyen Kılıçdaroğlu, emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında birer maaş ikramiye vereceklerini bildirdi.

Kılıçdaroğlu, Ortadoğu'ya barışı getirerek Türkiye'deki Suriyelileri yurtlarına göndereceklerini belirterek, Türkiye'de sosyal devleti güçlendireceklerini, toplumun ezilen kesimlerine kaynakları aktaracaklarını söyledi.

Emeklinin parayı alınca esnaftan alışveriş yapacağını, böylece esnafın, toptancının, sanayicinin kazanacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Size sözüm söz bu ülkeye barışı, huzuru, refahı, kardeşliği getireceğim Refahı tabana yayacağım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, iktidara gelince yaşanacak bir Türkiye tesis edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Denizimiz var, güneşimiz var, toprağımız bol. Huzurlu bir Türkiye. Herkesin kazandığı, çiftçinin, sanayicinin, esnafın kazandığı, emeklinin rahat geçindiği, işsizliğin olmadığı, yoksulluğun sıfırlandığı bir Türkiye. Bu sözü 4 yıl için veriyorum, 4 yılda yapacağım. 13 yılda yapamadılar, 17 milyon yoksul yarattılar. 4 yılda sıfır yoksulluk diyorum. Bunun sözünü veriyorum. Benim sözüm namus sözüdür."

SONRAKİ HABER