için kaldı

'79 milyon davalı'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Gülen'in Amerika'dan iadesine ilişkin, "Bu, devletin veya siyasi partinin konusu olmaktan çıkıp, 79 milyonun davalı olduğu bir konuya dönüştü." dedi.

F5HABER F5HABER
'79 milyon davalı'

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kanal 7 televizyonu canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişiminin ilk anından itibaren umutsuzluğa düşmediklerini vurgulayan Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olay anında hiçbir zayıflık göstermediğini, çok ciddi ve kararlı hareket ettiğini söyledi.

Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Marmaris'te kaldığı otelden ayrılmadan önce üzerini değiştirdiğini, abdest alarak sefer namazına niyetlenip iki rekat namaz kıldığını, bu süreçte çok sakin ve kontrollü bir şekilde davrandığını kaydetti.

Bu sürecin henüz sona ermediğine dikkati çeken Albayrak, "Paralel ile mücadele anlamında söylemiyorum. Türkiye bulunduğu coğrafyada bir doğumun sancısını yaşıyor. Bütün doğumlar sancılı olur. Hele de doğuma yaklaştıkça sancı daha da artar. Ben öyle bakıyorum olaya. Bu çerçevede Türkiye'nin vatandaşları ve bölgesi için, bölge coğrafyasındaki dostları için, din kardeşleri için ifade ettiği anlam çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

'Bu konu başka bir safhaya ulaşmış durumda'

Albayrak, FETÖ elebaşının iadesi konusunda Türkiye'nin üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiğini ve bu kişiyle ilgili yüzde 100 ispatlı delil oluşturacak belgelerin bulunduğunu ifade etti.

İade konusunun tüm Türkiye'nin meselesi haline dönüştüğünü dile getiren Albayrak, "Tüm senaryoları devletler kendi içlerinde değerlendirirler. Şu an önümüzdeki A senaryosu çok açık ve net. Bu konu bugün itibarıyla başka bir safhaya ulaşmış durumda. Bu, devletin veya siyasi partinin konusu olmaktan çıkıp, 79 milyonun davalı olduğu bir konuya dönüştü, çünkü milletin kendi özgür iradesine yapılmış bir darbe girişimi bu." değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, devletin iade konusunda başka planları da bulunduğunu vurgulayarak, "Devletin B, C, D senaryoları muhakkak vardır ama bu konunun devletin konusundan çok milletin konusuna dönmüş olması daha önemli. Bu yapının darbeden sorumlu olduğuna kimsenin şüphesi yok. Artık devletten öte milletin bir beklentisi oluşmuş durumda. Bunun gereğini yerine getirip getirmemek Türk devletini değil, milletini karşına alıp almamakla ilgilidir." şeklinde konuştu.

Havacılıkta yoğun kadrolaşma

Albayrak, FETÖ'nün yaptığı kalkışmanın apaçık bir zulüm olduğunu ve bunun cezasının adalet çerçevesinde yerine getirileceğini söyledi.

Türkiye'de şu an havacılık alanında hassas bir süreç yaşandığını ve bu sürecin doğru yönetilmesi gerektiğini aktaran Albayrak, "Biz o süreçlere dikkatle eğiliyoruz. Havacılık camiasında çok yoğun bir kadrolaşma olmuş, birçok insanın tasfiye edilmesi gibi birçok şey dinledik." dedi.

Albayrak, FETÖ'nün insanları "hayır, hasenat, hizmet, himmet" gibi kelimelerden uzaklaştırdığını ve her türlü yalanı söylediğini belirtti.

Doğalgaz indiriminde son çalışmalar

Doğalgazda bir indirimin yansıtılması için yoğun çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmada son noktaya geldiklerini dile getiren Albayrak, İran tahkimi sonuçlanmasa bile kıştan önce bir indirimin tüketiciye yansıtılacağını ve şu an son rakamlar üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Muhabir: Nuran Erkul, Murat Temizer

SONRAKİ HABER