için kaldı

Erzurum'a “Hafif Raylı Sistem” Geliyor

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Başkent'te katıldığı televizyon programında şehirde yapılacak olan hafif raylı sistem ve diğer projelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

F5HABER F5HABER
Erzurum'a “Hafif Raylı Sistem” Geliyor

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Başkent'te katıldığı televizyon programında şehirde yapılacak olan hafif raylı sistem ve diğer projelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Kanal A'da düzenlenen "Başkanlar" programında Büyükşehir Yasası ve projelerini anlattı. Yasanın şehirleri baştan aşağı inşa edeceğini ifade eden Başkan Küçükler, şöyle dedi: "Söz konusu yasa Türk idari sisteminde bir devrimdir. Bu sözü hemen hemen her platformda dile getiriyorum. Yasanın oluşumunda Türkiye Belediyeler Birliği yönetiminde olmam itibariyle epey bir katkıda bulundum. Çok tartıştık, birçok toplantılar yaptık. Bugüne kadar illere bakıldığında merkezin dışında taşrada istenilen bir gelişmenin olmadığı gözlenmiştir. Bu sistemle birlikte şehirlerde tek elden güçlü bir yönetim oluşacak. Sadece merkezde değil, çevresel, ekonomik ve iktisadi anlamda bir gelişim sağlanacak. Bu sistemle birlikte her şey tek elden yönetilecek. İl sınırı Büyükşehir Belediyelerinin sınırı olacak. Biz her zaman insan odaklı düşünüyoruz. Yasa vatandaşa inanılmaz bir imkan ve rahatlık sunuyor. Sistem; ilçe ve mahallelere hizmet kalitesi getirecek. Kırsaldan şehir merkezlerine göçü önleyecek."

Başkan Ahmet Küçükler, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin Büyükşehir Yasası'nı uygulamaya hazır olduğunu belirtti. Erzurum'un 25 bin 350 kilometrekarelik büyük bir yerleşim alanına sahip olduğunu hatırlatan Küçükler, şöyle devam etti:

"Erzurum coğrafya itibariyle İstanbul'un beş katı büyüklüğünde bir il. İklim itibariyle zor bir şehir. Fakat biz planlamamızı yaptık. Zorlukların üzerinden kolaylıkla geleceğiz. Çükü tecrübeliyiz. Yetişmiş kadrolara sahibiz. Hangi mahallenin kanalizasyonu eksik, altyapıda hangi noktadayız, yol ve içme suyu hangi aşamada bunların her birinin dökümünü çıkarttık. Planlama tamam. Erzurum'un bin köyü var. Biz her en ihtiyaçlı olanlarla başlayarak ilk etapta 300 köyün altyapısını tamamlayacağız. Vatandaş, bugüne kadar almadığı hizmeti 2014 Mart'ından itibaren almaya başlayacak."

"ÖNEMLİ SORUNLAR GERİDE KALDI"

Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, 10 yıllık görev süresince Erzurum için çok kafa yorup, ekibiyle birlikte büyük icraatlar yaptıklarını ifade etti. "Önce altyapıya önem verdik. Altyapı nankör yatırımdır. 10 harcarsınız 1 gözükmez. Biz seçimler için çalışmadık, Erzurum'un geleceği için çalıştık" diyen Küçükler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün birçok şehirde olmayan altyapı şehrimizde tamamlandı. Bir şehirde belediye hizmetlerinin güzelliği birkaç parametreyle anlaşılabilir. Bir şehrin içme suyu sağlıklı bir şekilde verilebiliyor mu, sular 24 saat akıyor mu? Bunlar bir parametredir. Göreve geldiğimizde kuyu sularıyla içme suyu yürütülmeye çalışılıyordu. Hava kirliliği konusunda acil önlem alınması gereken iller arasındaydı şehir. Doğalgazla, hava kirliliği önlendi. Sular 24 saat akar hale geldi. Erzurum'da katı atıklar şimdi modern depolama tesislerinde depolanıyor. Bölgedeki tıbbi atıkların imhasını da biz sağlıyoruz. Atıksu arıtma tesisimiz var. Erzurum'da beşinci bölge otoparkını hizmete açıyoruz. Köprüler ve yollar yaptık. İklimi dikkate alarak kaldırımları ısıtmalı yaptık. Erzurum'da özellikle klimalı ve kapalı duraklar yaptık. Yazı serin kışın sıcak duraklara sahibiz. Şu an en önem verdiğimiz konu kentsel dönüşümdür. 10 yıldır gecekondu yapımına izin vermedik. Bizden önce şehir merkezi harabe haldeydi ve şehir dışında uydu kent oluşturuluyordu. Şehrin imar planını yaptık ve imar alanları dışında yeni alan oluşturmama kararı aldık. Kentsel dönüşüme merkezden başladık. Birçok mahallede eski yapıları yıktık. 10 ayrı yerde şantiye çalışmamız var. Erzurum toparlanmaya başladı. Kentsel dönüşümle Doğu'nun incisi olacağız."

HAFİF RAYLI SİSTEM MÜJDESİ

Görevin tekrar kendisine nasip olması halinde Erzurum'u devasa projelerle tanıştıracağını anlatan Küçükler, şunları kaydetti:

"Bizim önemli ve büyük projelerimiz arasında hafif raylı sistem de yer almaktadır. Proje kapsamında hatlar, güzergâh ve altyapı hazırlandı. Şu an vagon sayısı bile belli… 2014'te bu projeye başlamayı düşünüyoruz. Hayvancılık kentte önemli bir iş alanı… İnşaatı devam eden et entegre tesisini tamamlayıp şehrimizi et ürünleri konusunda da bir marka kent durumuna getireceğiz. Erzurum'da Taşambarlar gibi tarihi bazı yapılar var. Devraldığımız Taşambarlar İstanbul'un Mısır Çarşısı gibi, bir Erzurum çarşısı olacak. TCDD'nin yaptığı Lojistik Köy Projesi var. Belediye olarak burada önemli bir rol üstlenmek istiyoruz. Kış turizminin yanı sıra termal turizmin de merkez şehirlerinden biri olacağız."

SONRAKİ HABER