için kaldı

Alevi derneklerinden 'işaretleme' protestosu

ÜSKÜDAR Kirazlıtepe'de Alevi vatandaşların yaşadığı bazı evlere dün işaret konulduğu gerekçesiyle çeşitli Alevi ve Bektaşi derneklerinin temsilcileri ile HDP İstanbul İl Örgütü üyeleri, basın açıklaması yaptı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Özcan, "Alevi-Bektaşi kurumları olarak Türkiye'de bütünlük ve beraberlik içinde yaşamayı öğrendik. Biz Aleviler bu provokasyonlara...

F5HABER F5HABER
Alevi derneklerinden 'işaretleme' protestosu

ÜSKÜDAR Kirazlıtepe'de Alevi vatandaşların yaşadığı bazı evlere dün işaret konulduğu gerekçesiyle çeşitli Alevi ve Bektaşi derneklerinin temsilcileri ile HDP İstanbul İl Örgütü üyeleri, basın açıklaması yaptı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Özcan, "Alevi-Bektaşi kurumları olarak Türkiye'de bütünlük ve beraberlik içinde yaşamayı öğrendik. Biz Aleviler bu provokasyonlara gelmeyeceğiz. Barışı savunacağız" dedi.

İşaret konulan evlerin bulunduğu Üsküdar Kirazlıtepe Mahallesi Kuledibi Caddesi'nde yapılan basın açıklamasına, HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Özcan, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yöneticisi Cezmi Özdemir, HDP İstanbul İl Örgütü üyeleri ile bazı Alevi dedeleri katıldı.

"EVLERİN İŞARETLENMESİ SIRADAN BİR OLAY DEĞİLDİR"

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Suriye'deki çatışmaların başladığı 2012'den bu yana Türkiye'de Alevilere yönelik saldırıların sistematik bir hale geldiğini öne sürdü.

Yüzlerce Alevi evinin işaretlendiğini savunan Kenanoğlu, "Ülkenin yaşadığı kaos, kaotik ortam bellidir. Bu savaş ortamı içerisinde bir halkada da Alevileri oluşturup cepheyi genişletme, kargaşayı artırma hevesi olabilir. Şüphesiz ki bunun bertaraf edilmesi, evleri işaretleyenlerin bulunmasıyla gerçekleşecektir. Bu işaretleri koyanlar bulunmadığı sürece Aleviler panik olmaya devam edecektir. Evlerin işaretlenmesi sıradan bir olay değildir" diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Özcan da, Alevi toplumunun bir kavganın içine çekilmesini istemediklerini ve provokasyonlara gelmeyeceklerini ifade etti. Özcan, "Alevi Bektaşi kurumları olarak Türkiye'de bütünlük ve beraberlik içinde yaşamayı öğrendik. Biz Aleviler bu provokasyonlara gelmeyeceğiz. Barışı savunacağız" dedi.

İHD İstanbul Şubesi yönetimi adına konuşan Cezmi Özdemir ise evlere çarpı konulmasıyla ilgili olarak yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı.

EVSAHİBİ OLAYI ANLATTI

Evinin işaretlendiği belirten Ali Ekber Kartal adlı vatandaş, "Dün sabah işe gitmek için 07.00 sıralarında uyandığımda alarm sesi duydum. Dışarı çıkıp baktığımda evin önünde siyah bir paket gördüm. Eşime haber verip çocuğumuzla dışarı çıktık ve polise haber verdik. Polis fünye ile şüpheli paketi patllattı. Sonra da 4 evin kapısına çarpı işareti konduğunu gördük. Olaydan sonra endişeliyiz" dedi.

AÇIKLAMAYI ALEVİ DEDESİ OKUDU

Konuşmaların ardından, Alevi dedesi Ali Soysüren, Demokratik Alevi Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Garip Dede Dergahı, Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı, Hubyar Sultan Kültür Derneği ve Sultangazi Pir Sultan Derneği adına hazırlanan basın açıklamasını okudu. Açıklamada, "Kimse ama hiçkimse unutmasın ki, eğer Alevilerin evine ateş düşerse, çıkacak yangın sadece Alevileri değil herkesi yakar. Alevilerin tehdit altında olduğu bir Türkiye'de hiçkimse güven içinde olamaz. Bizler savaşın değil, barışın tarafındayız. Çünkü bizim dinimiz sevgi, kıblemiz insandır" ifadelerine yer verildi.

(FOTOĞRAF)

(DHA - Enver ALAS)
SONRAKİ HABER