Suruç'ta yaralar sarılıyor

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde iki gün önce 32 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırının ardından, yaralar sarılmaya çalışılıyor.

F5HABER F5HABER
Suruç'ta yaralar sarılıyor

ANKARA (AA) - Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde iki gün önce 32 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırının ardından, yaralar sarılmaya çalışılıyor.

Terör saldırısının gerçekleşmesinden hemen sonra Sağlık Bakanlığına ait ambulansların olay yerine 7 dakika sonra ulaştığı ve yaralılara ilk müdahalenin yapıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirildiği ve güvenlik güçlerinin vatandaşların emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri aldığı belirtildi. Olayın ardından  yapılan resmi açıklamalar, Şanlıurfa Valiliği tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, "Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır" ifadesine yer verildi.

Davutoğlu bakanları görevlendirdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i bölgeye göndererek, olayı yerinde inceleme talimatı verdi. 

Suruç'taki gelişmelerle ilgili Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında bir kriz masası oluşturuldu.

Sağlık Bakanlığı seferber oldu

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, patlamadan 7 dakika sonra bakanlığa ait ambulansların olay yerine ulaştığını duyurdu. Bakanlığın açıklamasına göre, olay yerinde görev yapan 33 ambulans 100 yaralıyı Suruç ve Şanlıurfa'daki hastanelere sevk etti.

Bazı yaralılar ise Malatya, Diyarbakır, Gaziantep ve İstanbul'daki hastanelere yönlendirildi. 

Sağlık Bakanlığı Genel Cerrahi, Kalp Damar Cerrahisi, Ortopedi ve Anestezi dallarında 4 uzman hekimi,Suruç Devlet Hastanesinde görevlendirirdi. 99'u 112 Acil Servis ve 20'si Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) personeli olmak üzere toplam 119 kişi bölgede görev yaptı.

Patlamanın ardından, çevre illerde de yaralılar için acil önlemler alındı. Adıyaman'da 5 yoğun bakım, 5 yanık, 5 cerrahi servis yatağı, Malatya'da 4 yoğun bakım, 4 ortopedi, 5 genel cerrahi, Diyarbakır'da 16 yoğun bakım ve ihtiyaç duyulduğu kadar servis yatağı yaralılar için ayrıldı. 

Bölgede 29 kara ambulansı, 4 UMKE aracı, 4 sedyeli ambulans, 3 helikopter ambulans, 1 ambulans uçak olmak üzere 41 araç görevlendirildi. 

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Arıkan Nacar, Suruç'taki patlamanın hemen ardından kriz merkezi oluşturulduğunu ve kolektif anlayışla hizmet verildiğini kaydetti.

Türk Kızılayı Şanlıurfa Şube Başkanı Ahmet Elçi de Suruç ilçesindeki terör saldırısının ardından, yaralılarla ilgili kan sıkıntısı yaşanmadığını bildirdi.

5 savcı inceleme yaptı

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca görevlendirilen 3 savcı patlamanın meydana geldiği kültür merkezi bahçesinde yaklaşık 5 saat süreyle inceleme yaptı. 

Olay yerinde hayatını kaybeden 21 kişinin kimlik bilgileri ve ölümüne ilişkin yapılan çalışmalara UMKE, AFAD ve itfaiye ekipleri de katıldı.

Patlamanın meydana geldiği bahçede, olay yeri inceleme ekipleri delilleri topladı, bomba imha uzmanları da bölgede inceleme yaptı.

Jandarma ve polis ekipleri, 11 Nisan Caddesi'nde güvenlik önlemi alarak vatandaşların olay yerine yaklaşmasına izin vermedi.

HSYK, olay yeri inceleme, araştırma, kimlik tespiti ve soruşturmanın daha etkin yürütülmesi için Suruç ilçesindeki savcılara ilave olarak, Şanlıurfa'dan 2 Cumhuriyet savcısı daha görevlendirdi. 

Ayrıca, İstanbul Adli Tıp Kurumundan 3 uzman ve 2 teknisyen, Şanlıurfa'dan bir uzman, Adıyaman'dan bir uzman Gaziantep Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu KKTC'de, Suruç'taki terör saldırısıyla ilgili telefon görüşmeleri yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu vahşeti işleyenleri ben de şahsım olarak, milletim adına lanetliyorum, kınıyorum. Terörün, her zaman söylüyoruz dini, ırkı, milleti, milliyeti, vatanı yoktur. Dolayısıyla teröre karşı tüm uluslararası bir mücadelenin verilmesi gerektiğini hep ifade ettik, ediyoruz. Terör insanlığın huzuruna kast eden bir olaylar silsilesidir. İnsanlığın mutluluğuna kast eden bir olaylar silsilesidir. Buna karşı da mücadeleyi dünyanın her yerinde, hep birlikte vermeye mecburuz" değerlendirmesinde bulundu. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Suruç ilçesindeki terör saldırısıyla ilgili her türlü soruşturmanın başlatıldığını belirterek, "Olayın oluş seyri açık bir terör olayı ve büyük ihtimalle canlı bomba ile gerçekleşen vahşice, lanet ettiğimiz, sadece lanet etmekle kalmayıp sorumluların bulunup cezalandırılması iradesine sahip olduğumuz bir terör olayıyla karşı karşıyayız" açıklamasını yaptı.

Davutoğlu, "Şimdi dört genel başkanın da bir araya gelerek ortak bir deklarasyona imza atmamız lazım. Ben bunu yapmaya hazırım" ifadelerini kullandı. 

Başbakan Davutoğlu, yaralıları ziyaret etti

Şanlıurfa'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç'taki terör saldırısında yaralananların tedavi gördüğü Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi'ne geldi.

Hastane önünde yetkililer tarafından karşılanan Davutoğlu, daha sonra yaralıların tedavi gördüğü bölüme geçti.

Basına kapalı gerçekleşen ziyarette, Başbakan Davutoğlu'nun yaralıların sağlık durumuyla ilgili bilgi aldığı belirtildi. 

Olayın ardından, bölgeye bir heyet gönderen CHP ise Suruç'taki terör saldırısı nedeniyle ulusal yas ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.

SONRAKİ HABER