Zeytinin gen haritası çıkarılacak

- Harran Üniversitesi tarafından başlatılan çalışma kapsamında Türkiye'deki zeytinin gen haritasının çıkarılacağı bildirildi

F5HABER F5HABER
Zeytinin gen haritası çıkarılacak

ŞANLIURFA (AA) - YASİN DİKME - Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan organik zeytin işleme tesisinde Türkiye'deki zeytinin gen haritasının çıkarılacağı bildirildi.

HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede zeytinciliğin büyük önem arz ettiğini, bu kapsamda da üniversite bünyesindeki zeytin işleme tesisinde zeytin gen bankası kurduklarını söyledi.

Ankara Üniversitesi ile ortak çalışma yürüttüklerini belirten Mutlu, ziraat fakültesi tarafından, Ar-Ge çalışmaları kapsamında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden zeytin fidanları getirtildiğini ifade etti.

Fidanların bölgede tarıma elverişsiz alanlara ekilerek zeytinin gen haritasının çıkarılacağına işaret eden Mutlu, elde edilecek zeytinlerden de otomasyon yöntemiyle zeytinyağı üretmeyi planladıklarını kaydetti.

Amaçlarının ticari olmadığını vurgulayan Mutlu, şöyle konuştu:

"Ar-Ge çalışmasıyla elde edilecek zeytinlerin doğal koşullarda ne kadar dayanabileceğini, kalitesini ve kıvamını belirleyeceğiz. Ziraat ve Gıda Mühendisliği fakültelerimizin öğretim görevlilerinin iş birliğinde yürüteceği çalışmayla zeytin fidanı ve zeytinyağının sağlıklı şekilde üretimi konusunda ilki gerçekleştireceğiz."

Son zamanlarda Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığın teşvikleriyle bölgede ağaçlandırma çalışması başlatıldığını anımsatan Mutlu, elde edilecek yeni ve kaliteli fidanları bölgeye sunacaklarını sözlerine ekledi.

SONRAKİ HABER