Tohum ihtiyacını GAP Teknoparkı karşılayacak

Türkiye'nin en büyük tarım arazisine sahip illerin başında gelen Şanlıurfa'da, Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesinde kurulan GAP Teknoparkı'nın Türkiye'nin sertifikalı tohum ihtiyacını karşılayacağı bildirildi.

F5HABER F5HABER
Tohum ihtiyacını GAP Teknoparkı karşılayacak

ŞANLIURFA (AA) - Türkiye'nin en büyük tarım arazisine sahip illerin başında gelen Şanlıurfa'da, Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesinde kurulan GAP Teknoparkı'nın Türkiye'nin sertifikalı tohum ihtiyacını karşılayacağı bildirildi.

Yaklaşık iki yıl önce Kalkınma Bakanlığı'na sunulan proje kapsamında hayata geçiren teknoparkta, ilk etapta sertifikalı tohumculuk ve tohum ıslahı alanında Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilecek. Açılışı önümüzdeki günlerde yapılması planlanan teknopark, bölgenin en büyük tarım teknoparkı niteliğini de taşıyor.

HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GAP'ın başkenti konumundaki Şanlıurfa'da teknopark açtıklarını söyledi.

Tarımın ilk yapıldığı yerlerden biri olan Şanlıurfa'da teknoparkın açılmasıyla bölgenin tarım ve sanayisine büyük katkı sunmayı hedeflediklerini belirten Mutlu, özellikle bölgenin sertifikalı tohum ihtiyacını karşılayıp, yurt dışından tohum alımının önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Tohumculuk alanına büyük önem verdiklerini dile getiren Mutlu, "Tescilli tohum üretip başta bölgemiz illeri olmak üzere Türkiye'ye, daha sonra da yurt dışına ihraç etmek istiyoruz" dedi.

- Tarım deseni genişleyecek

Teknopark sayesinde bölgenin tarım deseninin daha da genişleyeceğine işaret eden Mutlu, "Mercimeğin ve nohudun ana vatanı, Konya'dan sonra en çok buğdayın yetiştiği yer Şanlıurfa'dır. Harran, Suruç ve Ceylanpınar ovalarının tamamı sulamaya açıldığında daha fazla ürün alınacak. Özellikle pamuk ve mısır gibi ikinci üründe artış yaşanacak" diye konuştu. 

Mutlu, teknoparkın bölge halkının yanı sıra ülke ekonomisine de büyük katkı sunacağını ifade etti.

HRÜ Ziraat Fakültesinde yapılan çalışmalara da değinen Mutlu, şöyle konuştu:

"Ziraat fakültesi öğretim görevlilerinin yaptığı çalışmada, gece sulamayla hem arazide hem de sudan yüzde 30 tasarruf edildiği tespit edildi. Bu yöntemle dönüm başına elde edilen ürün 300-350 kilogram alınan yerde  600-700 kilograma çıkmıştır. Bu da iyi bir tohum ve iyi bir planlamayla bu verimli topraklardan daha fazla ürün alınacağını gösteriyor. Suyumuz, güneşimiz, toprağımız var. Bunları biraz bilimle yoğurabilirsek, çiftçimiz de buna destek sunarsa daha fazla katma değeri olan ürünleri yetiştirme imkanına sahip olacağız."

Bölgedeki firmaların teknoparka yoğun ilgi gösterdiğine işaret eden Mutlu, başta tarım olmak üzere tarımla, güneş enerjisiyle ilgili Ar-Ge yapmak isteyen firmaların çoğunlukta olduğunu kaydetti.

Teknoparkın alan genişliğiyle birçok hizmeti sunabileceğini vurgulayan Mutlu, bölgede ve Türkiye'de ilkleri başarmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.

SONRAKİ HABER