için kaldı

Bakanlar Bozdağ, Soylu ve Çelik Viranşehir'de

Bakanlar Bozdağ, Soylu ve Çelik, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde bomba yüklü araçla meydana gelen terör saldırısının yapıldığı alanda incelemede bulundu.

F5HABER F5HABER
 Bakanlar Bozdağ, Soylu ve Çelik Viranşehir'de

ŞANLIURFA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde bomba yüklü araçla meydana gelen terör saldırısının yapıldığı alanda incelemede bulundu.

Ankara'dan özel uçakla Şanlıurfa'ya gelen bakanlar Bozdağ, Soylu ve Çelik, helikopterle GAP Havaalanından Viranşehir ilçesine geçti. Yenişehir Mahallesi'ndeki Savcılar Sitesine giderek beraberindekilerle inceleme yapan Bakanlar, daha sonra olayla ilgili Vali Güngör Azim Tuna ve İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu'ndan bilgi aldı.

Evleri hasar gören vatandaşlara da geçmiş olsun dileklerini ileten Bozdağ, Soylu ve Çelik, patlamanın etkisiyle hasar gören bir binayı inceledikten sonra Viranşehir Adliye Sarayına geçti.

'Devletimiz ayaktadır'

Bakan Bozdağ, Adliye Sarayı önünde düzenlenen basın toplantısında, mensur saldırıda şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa temenni etti.

Viranşehir halkına da geçmiş olsun dileklerinde bulunan Bozdağ, "Türkiye'nin terörle mücadelesinin dün olduğu gibi bugün de, yarın da bugünden daha etkili ve kararlı süreceğinden kimsenin endişesi olmamalıdır." dedi.

Yargı görevi yapan hakimlere, savcılara, zabıt katiplerine, müşavirlere, ailelerine, adliyede çalışan ve adliyeyi koruyan güvenlik görevlilerine yönelik terör saldırlarının amacının çok net olduğunu vurgulayan Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bu saldırlar hukuka ve adalete yöneliktir. Milletimize, devletimize, birlik ve kardeşlik hukukumuza yapılmıştır. Bu saldırılar adalet görevi yapan, milletimizin adalet beklentisini doğru bir şekilde yerine getirmek için gece gündüz çalışan hakim ve savcılarımızın, onlara görevlerinde yardımcı olmak için adliye personelinin, adaleti ayakta tutmak iradesini asla zaafa uğratmayacaktır. Teröristler, terör örgütleri, PKK'sı, DEAŞ'ı, ne kadar terör örgütü varsa tamamı adaleti yıldıramayacaktır. Adaletin bekçilerini, görevlilerini, milletimize, hukukumuza hizmetten geri döndüremeyecektir. Viranşehir'deki hakimlerimiz, savcılarımız ve emniyet görevlilerimiz, dün olduğu gibi Türkiye'nin 4 bir yanındaki görevlilerimiz, bugünkünden daha büyük şevkle ve azimle hizmetine devam edecektir. Geçmişte de yargıda verdiğimiz şehitler oldu. İzmir'de yakın tarihte yapılan terör saldırışında şehidimiz vardı. İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde vardı. Şimdi burada şehitlerimiz var. Bunların hiçbiri, adalet görevini yapanları yolundan çeviremeyecektir. Bundan sonra olacak hiçbir saldırı da yolundan çeviremeyecektir".

Tüm yargı camiasına ve Viranşehirlilere geçmiş olsun dileklerini ileten Bozdağ, "Devletimiz ayaktadır. Milletimiz ayaktadır. Güvenlik güçlerimiz ayaktadır. Herkes ayakta duruş mücadelesini sürdürecektir." dedi.

'Telin ediyoruz, lanetliyoruz'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, incelemede bulunduktan sonra, Adliye Sarayı önünde açıklama yaptı.

Dün akşam olayı duyar duymaz, İçişleri ve Adalet bakanıyla irtibat kurduklarını, hemen ilk fırsatta Viranşehir'e intikal ettiklerini aktaran Bakan Çelik, "Tabii bu saldırı adalet camiamıza dönük gibi, bir yönüyle doğru ama aslında bu saldırının 250 bin Viranşehirliye dönük bir saldırı olduğunu, insanlığa dönük bir saldırı olduğunu ifade etmek istiyorum. Halen Türkiye'de ve bölgede bu canilerin ne yapmak istediğini görmeyenler varsa, hissetmeyenler varsa Viranşehir'deki acı tabloyu gelip görmelerini ve bu canilerin ne yapmak istediğini onların da hissedeceği inancı içerisindeyim. Ve telin ediyoruz, lanetliyoruz." diye konuştu.

Bakan Çelik, "Bu insanlıktan nasibini almayanlara Sayın bakanlarımın ifade ettiği gibi gerekli cezaları inşallah millet gönlünde, beyninde verecektir. Adli merciler de hukuk çerçevesinde cezalarını vereceklerdir. Ben şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm Viranşehirimize, Şanlıurfamıza tüm vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

14 binada hasar meydana geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıda kullanılan aracın Mardin Mazıdağı'ndan, olaydan yaklaşık 3,5-4 saat önce hareket ederek, direkt Viranşehir'e intikal ettiğini belirtti.

Bakan Soylu, sürücünün kaçarak olay yerinden uzaklaştığını, elindeki uzaktan kumandayla aracı patlattığını aktardı.

İlk anda olaya müdahale etmek isteyen 3 emniyet bekçisi ve bir polisin geldiği sırada aracın patlatıldığını vurgulayan Bakan Soylu, olayda bir kediye süt verebilmek için apartman boşluğuna gelen 11 yaşındaki çocuğun şehit düştüğünü kaydetti.

Soylu, "Tam aracın park edildiğini gören emniyet bekçilerimizden bir tanesi silahlı müdahalede bulunarak, şahsı takip etmeye çalışırken, tam aracın yanından geçerken araç patlatılmış ve emniyet bekçimiz İbrahim Kete de şehit olarak Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Olay esnasında yaralılar meydana gelmiş ve bu yaralılar gerek Viranşehir Devlet Hastanesi'ne, gerekse Şanlıurfa'daki birçok hastaneye nakledilmişlerdir. Şu anda hastanelerimizde 2'si yoğun bakımda toplam 11 yaralımız mevcuttur. Yaralılarımızdan iki tanesi emniyet bekçimiz, biri başsavcımızın eşi hakime hanım. Diğer yaralılarımız da yine lojmanlarda oturan adliye lojmanlarının sakinleri." diye konuştu.

Saldırı nedeniyle yaklaşık 14 binada hasar meydana geldiğini belirten Soylu, şunları söyledi:

"Bu 14 binanın içerisinde birçok konut da bu patlamada etkilenmiştir. Bu tür terör olaylarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu terör olaylarının amacı bütün milletimizce malumdur. Gerek İzmir Adliyesinde gerekse Viranşehir Adliye konutlarına yönelik bu terör hedefinin genel amacı başta güvenlik güçlerimizin terörle mücadelesindeki kararlılığını etkilemek, diğer taraftan da ülkemizdeki hem kamu düzenini tesis edebilmek, hem adaleti, hem de terör örgütlerinin olağan hayat akışını engellemeye çalışan bu zalim ve cani bakışını engellemek için adalet mekanizmamızı etkilemeye çalışmaktır."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik ile olay yerini inceledikten sonra vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini aktaran Soylu, ayrıca hastanelerdeki yaralı vatandaşları da ziyaret edeceklerini bildirdi.

"Bu canileri buluyor ve cezasını veriyoruz"

Bakan Soylu, 11 yaşında ve gerek adalet lojmanları gerekse etrafındaki binalarda yaşayan insanların hayatına kasteden cani bir örgütün ortaya koyduğu bir olayla karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada önemli olan özellikle vatandaşlarımızın hem bu cani örgüte hem de bunların siyasi uzantılarına karşı Viranşehir'de ortaya koymuş oldukları bilinçli, sağduyulu, memleketsever, vatansever bir tablodur, vakar içerisinde ortaya koydukları sağduyulu yaklaşımdır. Buradan ne adaletimizin çalışmasında ne güvenlik kuvvetlerimizin ortaya koymuş olduğu teröre karşı kararlılıkta hiçbir geri adım olmayacağını bir kere daha ifade etmek istiyorum. Onun talimatını bizatihi vatandaşın kendisi verdi. Yani o olaylarla karşı karşıya kalan ve bunların mağduriyetini yaşayan vatandaşımızın kendisi verdi. Ülkemizin huzurunu, sükununu, istikrarını bozmaya çalışan ve Türkiye'nin önemli bir karar vereceği bir zamanın arefesinde bizim karar mekanizmalarımızı etkilemeye çalışan unsurlara göz açtırmayacağız. İşte en son çok kısa bir süre önce gerek Viranşehir'de, gerek Şanlıurfa'nın başka noktalarında bu eylemleri gerçekleştirmeye çalışanlara dersler verilmiştir. Gece itibarıyla 26 kişi gözaltına alınmıştır ve bu konuda güvenlik kuvvetlerimiz gerekli çalışmalarını yapacaklardır. Millet emin olsun ki bunları nerede olursa olsun bu menfur olayları gerçekleştirenleri, bu canileri buluyor ve cezasını veriyoruz. Şu tabloyu gördükten sonra, direkt masum insanların hayatına kast etmeye yönelik bir tabloyu gördükten sonra hiçbir vicdan bunların cezasız bırakılmasını kabul edemez. Bu kadar açık ve nettir. Burada bu kararlılığı devam ettireceğimizi ifade ediyoruz."

"Hasarlar devletimiz tarafından karşılanacaktır"

Yetkililerin hasar tespit çalışmalarını devam ettirdiğini anlatan Soylu, "Vatandaşlarımızın bütün hasarları devletimiz tarafından karşılanacaktır. Bundan herkesin emin olmasını isteriz. Bu konuda hem Sayın Cumhurbaşkanımızın, hem de Sayın Başbakanımızın talimatları da açık ve nettir. Ve vatandaşımızla arkadaşlarımız bu temaslarını sürdürecek ve en kısa zaman içerisinde karşı karşıya kalmış oldukları bu durum telafi edilecektir." dedi.

Saldırıda şehit düşen 11 yaşındaki çocukla, bekçi İbrahim Kete'ye Allah'tan rahmet, ailelerine ve millete de başsağlığı dileyen Bakan Soylu, "Tüm milletimizin sabrına ve vakarına, terörle mücadele karşısında gerek emniyet güçlerimiz olsun, gerek devletimizin kararlılığı olsun, gerek yargı mensuplarımız, yargıçlarımız, hakimlerimiz olsun minnetlerimizi ve şükranlarımızı ifade ediyoruz. Allah yardımcımız olur inşallah. Tekrar Viranşehirimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hiç endişe etmesinler bu terör örgütü denen alçaklar sürüsünü elbetteki bu ülkeden söküp atacağız. Buradaki kardeşlik biraz önce gördüğümüz alicenaplık, vatanseverlik ve sağduyulu yaklaşımı bu ülkeye hakim kılacağız." değerlendirmesinde bulundu.

SONRAKİ HABER