Avrupa’da alarm zilleri

Salgına karşı hayata geçirilen sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle Avrupa ekonomileri alarm veriyor. Tarım sektöründe mevsimlik işçi sıkıntısı yaşanırken, işsizlik ve üretim zincirindeki aksamalar nedeniyle ‘tedbirler gevşetilsin mi’ tartışmaları yaşanıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Avrupa’da alarm zilleri

Koronavirüsün yayılmasını frenlemek amacıyla uygulanan sıkı tecrit kuralları Avrupa ekonomilerinde alarm zillerinin çalmaya başlamasına neden oldu. Önemli ekonomiler barış döneminde örneğine rastlanmamış şekilde küçülme sinyali verirken günlük hayatın devamı açısından yaşamsal önemdeki tarım sektörü felç olma aşamasında. Mevcut tablo, kamu sağlığına zarar vermeden ekonomik aktiviteyi canlandırma arzusunda olan Avrupa ülkelerini virüsle mücadele önlemlerini gevşetip gevşetmeme konusunda giderek yoğunlaşan bir tartışmayla karşı karşıya bıraktı.

EKONOMİLER ÇATIRDIYOR

Avrupa Birliği’nin motoru olan iki ülkeden gelen sinyaller duyulan endişenin temelden yoksun olmadığını gösterir nitelikte. Almanya’nın, yakın tarihinde görülmemiş bir şekilde, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9.8’lik bir küçülme yaşayacağı öngörülüyor. Yıllık düzeyde daralmanın ise yüzde 4.2 olması öngörülüyor. Fransa Merkez Bankası da ülkenin resesyona girdiğini teyit etti. İlk çeyrek için yüzde 6 olarak belirlenen küçülme, ülkede İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en kötü oran. Ekonomideki kara tablo sadece bu ülkelerle sınırlı değil. Bir yandan talebin düşmesi diğer yandan üretim zincirinin büyük bölümünün tecrit önlemleri kapsamında durması Avrupa ülkelerinin çifte ekonomik şok yaşaması sonucunu doğuruyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER