Çocukların cinsel gelişiminde ebeveynlerin tutumu nasıl olmalı?

Cinsel kimlik gelişimi bebeklikten itibaren başlar. Çocuk 2-3 yaşından itibaren ise kendi cinsel kimliğini kız ya da erkek olarak ifade edebilir. Bu dönemden sonra kız ve erkek arasındaki farkı anlamak için sürekli sorular sorar ve bedenini tanımaya çalışır. Peki, çocukların cinsel gelişiminde ebeveynlerin tutumu nasıl olmalıdır? Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, konuyla ilgili önemli önemli tavsiyelerde bulundu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çocukların cinsel gelişiminde ebeveynlerin tutumu nasıl olmalı?

Henüz anne karnında cinsiyetini bilmeden, aileler, bebekleri ile ilgili hayal kurup planlar yapabilir.  Anne ya da baba beklediği cinsiyetten farklı bir çocuğa sahip olduklarında durumu kabullenmiş görünebilirler. Örneğin dünyaya gelen kız çocuğuyla, erkek çocuğu olmasını hayal eden bir babanın tüm etkinliklerini farklı şekilde gerçekleştirmesi kimlik karmaşasına neden olabilir.

Cinsel kimlik oluşumu biyolojik, psikolojik ve sosyal sürecin sonucunda tamamlanır. Ebeveynin yönlendirmesi ile çocuk cinsiyet rollerini evde öğrenmeye başlar. Kendi cinsel kimliğine uygun giyinir ve tavırlar sergiler. Toplumda bu rolleri dener, gözlemlediği veya model aldığı kişilerle de pekiştirerek gelişimine devam eder. 4 yaşından sonra oyunlarında cinsiyete ait roller sıklıkla gözlemlenir. Anne gibi makyaj yapma ya da baba gibi tıraş olmak isteyebilirler. Bu rolleri denemeleri için fırsat tanımak önemlidir.

Cinsiyete ait rolleri içselleştirebilmesi için aynı cinsiyetten olan ebeveyni ile özdeşim kurabilmesi gerekir. Ancak aynı cinsiyetteki ebeveyn ile cinsiyete ait rolleri gözlemlemesi için zaman geçirmesi teşvik edilmelidir. Örneğin erkek çocukların baba ile berbere gidebilmesi hem cinsiyet hem toplumsal rolleri öğrenmesi açısından faydalı olabilir.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER