için kaldı

Süresinde teslim edilmeyen evin kredisine "durdurma" kararı

Aydın'da 14 ay içinde tamamlanma taahhüdü verilen konutu kendisine süresinde teslim edilmeyen ve müteahhit ile anlaşması bulunan bankadan çektiği kredinin ödemelerinin durdurulması için dava açan kişinin talebi haklı bulundu. Avukat Seda Ayaz Aksoy,"Bu tür sözleşmeler ve 'bağlı kredi'ye ilişkin davalar henüz çok yeni. Henüz içtihat oluşmamış durumda. Dolayısıyla istinafın verdiği bu karar, emsal olabilecek bir karar" dedi.

VATAN VATAN
Süresinde teslim edilmeyen evin kredisine "durdurma" kararı

Ev alan ve almayı düşünen herkesi çok yakından ilgilendiren karar. Merve Cengiz Demir, 2016 yılında ön ödemeli satış sözleşmesi  imzalayarak bir konut almak istedi. Demir, yüklenici firmaya peşinat ödedi, sonra  da müteahhitin yönlendirmesiyle bir bankadan konut ödemesi için kredi çekti.    Ancak 14 ayda tamamlanması gereken konut, süre sonunda Demir'e teslim  edilmedi. Demir, avukatı aracılığıyla zararının karşılanması için hem müteahhide  hem de kredi sağlayan bankaya "sözleşmenin feshi ve kredi ödemelerinin  durdurulması" talebiyle dava açtı.  4. Asliye Hukuk Mahkemesi, "davacı vekilinin tedbir talebinin kabulü  ile davalı bankaca davacıya 16 Kasım 2016'da kullandırılan kredi ödemelerinin  tedbiren durdurulmasına" kararı verdi. Davalı banka, karara "kredinin 'bağlı kredi' olmadığı" iddiasıyla  itiraz etti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi, dosya içerisinde  bulunan kayıt ve belgeler, davalı banka ve müteahhit arasında düzenlenen sözleşme  maddeleri kapsamında tedbire hükmedilme koşullarının gerçekleştiğini belirterek,  bankanın istinaf talebini reddetti.    "İcra tehlikesi ile karşı karşıyaydı"   Avukat Seda Ayaz Aksoy, müvekkili Demir'in bankadan çektiği kredinin  müteahhidin yönlendirmesiyle belli bir bankadan çekilen "bağlı kredi" olduğunu  ifade ederek, davayı açarken kredi ödemelerinin ivedilikle durdurulmasını talep  ettiklerini söyledi. Aksoy, yargılama sürecinde hem konutun teslim edilmemesinin hem de  kredi ödemelerinin devam etmesinin çok büyük sıkıntı yarattığını, kredi  ödemelerinin durdurulmaması halinde müvekkilinin icra ile karşı karşıya kalma  tehlikesinin bulunduğunu aktardı.  Aynı sıkıntıyı yaşayan çok sayıda mağdurun bulunduğunu kaydeden Aksoy,  şöyle konuştu:  "Bu tür sözleşmeler ve 'bağlı kredi'ye ilişkin davalar henüz çok yeni.  Henüz içtihat oluşmamış durumda. Dolayısıyla istinafın verdiği bu karar, emsal  olabilecek bir karar. Her kredi bağlı kredi değil. Tüketicinin bu krediyi kendi  başına almamış olması gerekiyor. Bu yasa kapsamında bağlı kredinin yasal  avantajlarından tüketicinin faydalanabilmesi için mutlaka satıcıyla finans  kuruluşu arasında bir ekonomik birlik olması lazım ancak bu tür bir bağ var ise o  kredinin bağlı kredi olduğunu söyleyebiliyoruz. Tüketici kendisi bulmuş olmamalı  o finans kuruluşunu.   Müvekkil başka bir konutta kiracı idi. Hem kira veriyordu hem kredi  ödemeleri devam ettiği için teslim edilmeyen konutun kredi ödemelerini sürdürmek  durumundaydı. İcra takibi gibi bir tehlike ile de karşı karşıyalar tüketiciler.  Dolayısıyla kredi ödemelerinin durdurulması tüketicileri son derece mutlu edecek  bir karar."         

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER