Çocuğun değerini sınav belirlemiyor

Yaklaşık bir milyon 8’inci sınıf öğrencisinin girdiği Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları 24 Haziran’da, 2.5 milyon adayın üniversiteli olmak için ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçları ise 18 Temmuz’da açıklanacak.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çocuğun değerini sınav belirlemiyor

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Demet Erol Öngen, bu sınavlara giren her adayın beklediği başarıyı elde edemeyeceğini hatırlatarak şu tavsiyelerde bulundu:

- Okulların ve ailelerin sınavın hayati önem taşıdığı doğrultusundaki yoğun baskıları sağlıklı değil. Araştırmalar öğretmenlerin öğrencilerine, ailelerin ise çocuklarına yönelik beklentileriyle öğrenci performansları arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Ergenlik döneminde çocuklar zaten “Ben kimim?” sorusuna yanıt vermekle karşı karşıya kalıyor. Bu süreçte anne-babalara ve öğretmenlere önemli görevler düşüyor.

- Ergen çocuklar, kimlik arayışı sürecinde diğer bireylerde nasıl bir izlenim bıraktıklarını merak ediyor. Bu süreçte diğer alanlar göz ardı edilip çocukların yalnızca sınavlardaki başarıları göz önüne alınarak değerlendirme yapılması onlarda kendi değerinin sadece girdiği sınav sonucuna göre belirleneceği inancını geliştirebilir. Bu durumun çocuklarda sınav sonucuna ilişkin yüksek kaygı geliştirmesi beklenebilir.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER