için kaldı

20 bin Euro’ya yelkenler fora

Son birkaç yıldır zor dönemler yaşayan tekne ve yat turizmi bu yıl toparlanma sürecine girdi. Geçen yıla göre yüzde 20’lik bir artış yakalanırken, Türkiye’ye en çok ilgiyi gösteren turistler arasında İngiliz, Alman ve Ruslar bulunuyor. Fiyatlar, teknenin özelliklerine ve verilen hizmete göre değişmekle birlikte 12 kişinin kalabileceği süper lüks tekneler günlük 20 bin Euro’ya varan fiyatlarla kiralanıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
20 bin Euro’ya yelkenler fora

TÜRKİYE turizmi son yıllarda yükseliş içinde. 2017’den itibaren yabancı turist sayısında bir toparlanma sürecine girilirken, 2018’de turizm sektörü yılı rekorla kapattı. Yabancı turist sayısı 40 milyona dayandı. 2019’da da yükseliş devam ediyor. Bu yılın da yeni bir rekorla kapatılması bekleniyor. Yabancı turistin ilk tercihleri arasında Türkiye’deki 5 yıldızlı her şey dahil oteller olurken, yüksek fiyatlı ve daha zengin turiste hitap eden otellerin doluluklarında da kayda değer artışlar yaşanıyor. Turizm sektöründe en dikkat çekici yükselişlerden biri ise tekne ve yat turizminde görülüyor. 2016 ve sonrasında yaşanan olumsuz gelişmelerle birlikte düşen yabancı turist sayısından en çok etkilenenler arasında tekne ve yat sektörü yer alıyordu. Bu yıl ise özellikle İngiliz, Alman ve Rus turistlerin ilgisi bir hayli artmış durumda. Kiralanan tekne ve yatların günlük fiyatları ise özelliklerine göre 4 bin Euro ile 20 bin Euro arasında değişiyor. 20 bin Euro’luk teknelere yemek dahil olmazken, teknede en fazla 12 kişi kalabiliyor.

BODRUM VE GÖCEK

2015’in ardından tekne ve yat turizminde yüzde 60’a varan düşüşler yaşandığına dikkat çeken Yat Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğulu, “Kapasitemizin yüzde 40’ı ile iş yapıyorduk. Ancak bu yıldan itibaren bu oran yüzde 60’a yükseldi. Ticari yat olarak adlandırılan ve müşteriler tarafından kiralanan yatlar da ülkeye gelmeye başladı. Yurtdışından gelen bu yatlar genelde 50 metre üzerinde ve çok lüks oluyorlar. En gözde liman ise Bodrum oldu. Çünkü eğlence hayatı ve gezilip görülecek mekan çok fazla. Rus, Azeri ve Avrupalı turistlerin bu şekilde Türkiye’ye gelişinde ciddi artış var. Tekne ve yat kiralayan firmalar da bu seneden umutlu. Türkiye’deki gulet ve tekne sahipleri iyi bir sezon geçiriyor. Yüksek sezonda bu tip tekne ve yatlarda yer bulmak zor. Bodrum çıkışlı, Hisarönü ve Göcek koyları çok ilgi görüyor. Ayrıca yat müşterilerinin otel turistine göre çok daha fazla para harcadığı da unutulmamalı” diye konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER