Dünyanın merkezi; Milyon Taşı

Tüm zamanların en gözde kentlerinden olan ve birçok medeniyete başkentlik yapan İstanbul'daki ‘Milyon Taşı’, asırlarca dünyanın merkezi oldu. Tarih araştırmacısı Ahmet Dilbaz, "'Bütün yollar Roma'ya çıkar' tabirinde kullanılan 'Roma' aslında İtalya'nın başkenti için değil, İstanbul’daki Milyon Taşı için kullanılmıştır" dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Dünyanın merkezi; Milyon Taşı

İstanbul’da Yerebatan Sarnıcı’nın giriş kısmının yakınında bulunan ve bugüne kadar birçok kişinin fark etmeden yanından geçtiği Milyon Taşı’nın tarihi özelliği bilenleri şaşırtıyor. Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından 4'üncü yüzyılda diktirilen sütun İstanbul’a ulaşan Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünyadaki diğer şehirlerin İstanbul’a olan uzaklıklarının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıydı. Dolayısıyla dünyada birçok ülke, saatlerini İstanbul’a göre ayarlardı. Hatta haritalar bu nokta esas alınarak hazırlanır ve yönler buraya göre bulunurdu. 1884 yılında Washington’da Uluslararası Meridyen Kongresi adıyla düzenlenen toplantıyla sıfır meridyeninin konumu İstanbul’dan İngiltere’nin Greenwich Kasabası’na taşındı.

Dünyanın merkezi; Milyon Taşı - Resim : 1

Dünyadaki bazı şehirlerin Milyon Taşı’na uzaklıkları şöyle belirlenmiştir: “Lefkoşa 1846 kilometre, Bakü 1756 kilometre, Moskova 1757 kilometre, Mekke 2 bin 407 kilometre, Berlin 1740 kilometre, Amsterdam 2 bin 214 kilometre, Tahran 2 bin 40 kilometre, Roma 1377 kilometre, Paris 2 bin 258 kilometre, Şam 1488 kilometre, Tokyo 8 bin 954 kilometre ve Londra 2 bin 502 kilometredir.

Dünyanın merkezi; Milyon Taşı - Resim : 2

“GÜNÜMÜZE ERİŞMİŞ EN KIYMETLİ TAŞTIR”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER