için kaldı

Yeni İhya Der Başkanı Baran cinayeti iddianamesi hazır

Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran ile 3 kişinin öldürülmesi, 11 kişinin de yaralanmasına ilişkin 16 sanık hakkında, iddianame hazırlandı.

F5HABER F5HABER
Yeni İhya Der Başkanı Baran cinayeti iddianamesi hazır

DİYARBAKIR  (AA) - Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran ile 3 kişinin öldürülmesi, 11 kişinin de yaralanmasına ilişkin 16 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Baran'ın 9 Haziran'da Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi Gençlik Destek Merkezi önünde kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından açılan ateş sonucu sol kolunun altındaki arka kaburga kısmından yaralandığı, kaldırıldığı Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.

"Çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi"

Baran'a yönelik saldırının ardından olay yeri ve çevresinde çatışma çıktığı ifade edilen iddianamede, çatışmada Bayram Özelçi, Bayram Dağtan ve Mehmet Emin Esen'in yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İddianamede, olayların gerçekleştiği andan itibaren şüpheli kişilerin üzerinde ve araçlarında emniyet görevlilerince yapılan aramalarda çok sayıda silah ve bu silahlara ait mühimmat ele geçirildiğine yer verilerek, saldırı sonrasında meydana gelen olaylara ilişkin sosyal medya ve  internet haber kaynakları üzerinden de inceleme yapıldığı ifade edildi.

Saldırıdan sonra yüzü maskeli gruplar derneğe girdi

Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı doğrultusunda dernek binasında bulunan kamera kayıtlarının da incelendiği bildirilen iddianamede şöyle denildi:

"Olay günü kamera saatine göre, 14.10 ve 16.03 arasındaki kayıtlar incelendi. Bu kayıtlarda dernek içerisinde Baran'ın vurulmuş olduğu görülüyor. 15.00'te ise yüzü kapalı, ellerinde kısa ve uzun namlulu silahlar bulunan kimliği tespit edilemeyen kişiler derneğe giriş- çıkış yapıyor. Dernek önünde gruplar halinde ellerinde silah bulunan bazı kişilerin emniyet görevlilerine, etraftan geçen vatandaşlara ve araçlara saldırıda bulunduğu tespit edildi."

Baran'ın kaldırıldığı Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi morgunun önünde şüpheli bir otomobilin bulunduğu belirtilen iddianamede, araçta yapılan aramada çeşitli markalarda 12 tüfek, çok sayıda mermi, fişek ve şarjör bulunduğu aktarıldı.

İddianamede, karşıt iki grup arasındaki silahlı çatışmanın ardından gözaltına alınarak tutuklanan şüphelilerin üzerlerinde ve araçlarında yapılan aramalarda silah yakalandığına işaret edildi.

İddianamede, şüphelilerden M.Ç, M.F, B.F, E.Ç, M.P, H.D, M.D, C.A hakkında 5 yıldan 10 yıla, Y.T, Y.D, S.D, B.K, M.Y, F.Ö, İ.A ve A.D hakkında da 6 yıldan 13 yıla kadar, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan hapis cezası istendi.

Davanın başka bir ilde görülmesi talebi 

5. Ağır Ceza Mahkemesinin, "güvenlik" gerekçesiyle davanın başka bir ilde görülmesi talebiyle, dosyayı Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderdiği öğrenildi.

Diyarbakır'da İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran, 9 Haziran'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmiş, saldırının ardından çıkan olaylarda 3 kişi ölmüş, 11 kişi de yaralanmıştı.

SONRAKİ HABER