Hatay'da Gadir Hum Bayramı

Hatay'da Ehli Beyt Kültür ve Dayanışma Derneği (EHDAV) tarafından bu yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası Gadir Hum Bayramı ve Kardeşlik Konferansı gerçekleştirildi.

F5HABER F5HABER
Hatay'da Gadir Hum Bayramı

Hatay'da Ehli Beyt Kültür ve Dayanışma Derneği (EHDAV) tarafından bu yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası Gadir Hum Bayramı ve Kardeşlik Konferansı gerçekleştirildi.

Hatay ‘da gerçekleştirilen konferansa CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Chp Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile CHP Hatay Milletvekilleri, EHDAV Genel Başkanı Ali Yeral ve çok sayıda Alevi ve Caferi din adamı katıldı.

EHDAV Genel Başkanı Ali Yeral konferansta yaptığı konuşmada , bu konferansın amacının bölgedeki barış ve kardeşlik ortamını sürdürmek olduğunu söyledi. Son günlerde gündemde olan Cami-Cemevi projesinin yüzyıllardır Hatay'da yaklaşık 150 metrelik alanda yaşandığını belirten Yeral, "Antakya'da Cami, Kilise, Havra ve Cemevinin yüzyıllardır aynı alanda hizmet veriyor" dedi.

Daha sonra söz alan CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Antakya'ya selam getirdim diyen, Tarhan, "ODTÜ'te bir gecede ağaçları yok ettiler. Cami-cemevi projesine karşıyım. Bu gibi işlemlerin zorla yapılamaz. Eğer yapılacaksa halkın ve milletin isteğine göre yapılabilir" dedi.Başbakan Erdoğan'ın Gezi olaylarının ekonomiye zarar verdiğini söylediğini hatırlatan Tarhan, "Asıl zarar olaylar sırasında kaybedilen canlardır. Bu ülkede Alevilerin ayrıştırıldığının en büyük örneği üçüncü köprünün ismidir. Aleviler bu ülkede her zaman ötekileştiriliyor" diye konuştu.

Uluslararası Gadir Hum Bayramı ve Kardeşlik Konferansına katılan CHP Tunceli milletvekili kamer genç ise yaptığı konuşmada Alevilere karşı devlet tarafından ayrım yapıldığını belirterek tüm dinlere mensup kişilerin kendi ibadethanelerine yaptıkları yardımların vergiden düşürüldüğünü ama Alevilerin böyle bir şansının olmadığını ifade ederek "artık alevlilik resmi bir statüde olmalıdır cemevleri resmiyet kazanmalıdır ayrım yapılmasını istemiyoruz"dedi.

Reyhanlı patlamasından sonra 53 vatandaşın hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren genç "patlamadan sonra basına yasak koyup oradaki yayınlar yasaklandı başbakanın ise yurt dışına giderek gelişmeleri orada takip etmesi yanlıştır"diye konuştu.

Konuşmaların ardından ehlibeyt vakfı korosu sahne alarak ilahiler seslendirdiler.

SONRAKİ HABER