'Binlerce sığınmacıyı daha kabul edeceğiz'

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa'daki göçmen krizine ilişkin olarak, sığınmacı kamplarındaki binlerce Suriyeli'nin ülkeye kabul edileceğini söyledi.

F5HABER F5HABER
'Binlerce sığınmacıyı daha kabul edeceğiz'

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, Portekiz'in başkenti Lizbon'daki temasları kapsamında Portekizli mevkidaşı Pedro Passos Coelho ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Coelho ile görüşmesinde Avrupa Birliği'nin (AB) reforme edilmesi konusunun yanı sıra mevcut göçmen krizinin ele alındığını dile getiren İngiltere Başbakanı Cameron, krizi, Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı "en büyük zorluk" olarak nitelendirerek, "İnsanlar, farklı ülkelerden, farklı koşullar altında Avrupa'ya geliyor. Ancak bunların birçoğunun ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler olduğunu biliyoruz. Ülkelerinde iki düşmanları var şimdi. Esed ve DAEŞ. İngiltere'nin geçmişinde yaptığı gibi, sığınmacılara yardım etmek için ahlaki bir sorumluluğu var. Halihazırda barınma sağlıyoruz, bunu yapmaya devam edeceğiz de" dedi.

Göçmenler sığınmacı kamplarından alınacak

Suriye, Ürdün ve Lübnan'da Suriyelilere destek sağlanması için ülkesinin 900 milyon sterlinin üzerindeki yardımı ile en büyük ikinci bağışçı olduğunun altını çizen Cameron, "Hiçbir Avrupa ülkesi İngiltere'den fazla yardım sağlamadı" dedi. Cameron sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaklaşık 5 bin Suriyeli'yi ülkeye kabul ettik ve özellikle risk altındaki Suriyeli sığınmacılara yardım ederek, ayrı bir yeniden yerleştirme programını uygulamaya koyduk. Hafta içerisinde dediğim gibi, bu mevcut program kapsamında binlercesini daha kabul edeceğiz. Sayıları değerlendirmeye alacağız. Krizin ölçeği ve insanların çektiği acılar göz önünde bulundurulurak, binlerce Suriyeli sığınmacıyı yeniden yerleştirmek için daha fazlasını yapacağımızı söyleyebilirim. Kişileri sığınmacı kamplarından alma yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Birçok hayata mal olan tehlikeli yolculuklar riskini almaktansa bu, onlara, İngiltere'ye gelmeleri için daha doğrudan ve güvenli bir yol sağlıyor. Programların en iyi şekilde nasıl tasarlanacağı ve ülkeye alınacak kişi sayısını sivil toplum kuruluşları ve ortaklarımızla görüşeceğiz. Bu konunun detaylarını önümüzdeki hafta belirleyeceğiz."

SONRAKİ HABER