için kaldı

Ayvalık'taki 'kriz alarmı' kalktı, 'yeşil ışık' yandı

YUNANİSTAN'daki ekonomik kriz nedeniyle Midilli Adası'ndan alışverişe gelenlerin sayısındaki düşüş, Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki çarşı-pazar ticaretini olumsuz etkiledi. Çarşı esnafı, Yunanlı müşterilerdeki azalma nedeniyle 'kırmızı alarm' verdi. Ancak iki haftadır azalan gelişler, bu ülkenin AB ile borç ödeme konusunda anlaşmasının ardından tekrar artış göstermeye başladı.

F5HABER F5HABER
Ayvalık'taki 'kriz alarmı' kalktı, 'yeşil ışık' yandı

YUNANİSTAN'daki ekonomik kriz nedeniyle Midilli Adası'ndan alışverişe gelenlerin sayısındaki düşüş, Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki çarşı-pazar ticaretini olumsuz etkiledi. Çarşı esnafı, Yunanlı müşterilerdeki azalma nedeniyle 'kırmızı alarm' verdi. Ancak iki haftadır azalan gelişler, bu ülkenin AB ile borç ödeme konusunda anlaşmasının ardından tekrar artış göstermeye başladı.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde perşembe günleri kurulan semt pazarına, Midilli Adası'ndan alışverişe gelenlerin sayısı, Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin etkisiyle azalınca esnaf olumsuz etkilendi. Özellikle perşembe günleri ilçe esnafının Midilli Adası'ndan alışverişe gelenleri beklediğini belirten pazar esnafı Ali Özgen, "Komşudan gelen müşteriler kuyumcusundan kasaba, manava, hatta beyaz eşya satanlara kadar tüm esnafa katkı sağlıyor. Yunanistan'daki kriz nedeniyle Midilli'den gelen azalınca özellikle pazar esnafı bu durumdan çok etkilendi. Çoğu esnafın malı elinde kaldı. Geçen yıl her perşembe en az 500 kişilik grup Midilli'den buraya geliyordu ve alışveriş yapıyordu. Son iki aydır bu rakam, 20-30'lara düştü. Mal alırken, sıkı pazarlık yapmaya başladılar. Önceden pazarlık konusunda bu kadar ısrarcı değillerdi. Bir malın fiyatının yarısını teklif ediyorlar. Çorap ve çamaşır satıyorum. 3 liralık çoraba 1 lira, 5 liralık fanilaya, atlete ise 2 lira fiyat öneriyorlar. Eğer fiyatı yarıya çektiremezlerse almıyorlar. Birçok arkadaşımızın malı bu yüzden ellerinde kaldı" dedi.

Pazarda halı ve kilim satan Selçuk Kahraman ise, yaz dönemi için yaptığı mal bağlantılarının ödemelerini yapmakta zorlandığını anlatıp, "Yunanlı komşuda para kalmadı. 300 liraya sattığım bir halıya 100 lira desem bile dönüp bakmıyorlar. Bütün umudumuz komşunun krizden bir an önce çıkmasına bağlı. İnşallah krizden kurtulurlar tekrar müşterilerimiz geri döner" diye konuştu.

Komşudaki krizin etkisinin azalmasıyla birlikte, Midilli Adası'ndan alışveriş yapmak için gelenlerin sayısında tekrar bir kıpırdanma yaşanmaya başladı. Çarşı ve Sahil Hudut Kapısı'nda, elinde bavullar dolusu eşya ile bekleyen Midillililer'in yaptıkları alışverişlerle çarşıya tekrar biraz olsun hareket getirdi.

TURİZMCİDEN 'GEÇİCİ BİR DURUMDU' YORUMU

Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Ümit Özgültekin, Yunanistan'daki ekonomik krizin Ayvalık ekonomisini olumsuz anlamda çok etkilemediğini ileri sürdü. Asıl krizin Yunanistan ana karasında yaşandığını, adaların krizden fazla etkilenmediğini savunan Özgültekin, "Ayvalık'a geliş- gidişleri biraz etkilediği doğrudur, ancak bu geçici bir durumdu. Psikolojik olarak etkilenen komşularımız, harcamalarını biraz düşürdüler. Politik anlamda bir heyacan yaşadılar. Ardından bir referandum geçirdiler. Bu normal sayılmalı. Evet, pazarda hatırı sayılır para bırakıyorlardı. Yunanlı komşularımız Ayvalık'tan yalnızca çorap çamaşır, domates patlıcan almıyor. İnşaat malzemesi, beyaz eşya, mobilya, otomobil parçası da alıyor. Psikolojik bir etkilenmeydi. Kısa süre etkili oldu, şimdi normale dönmeye başladı. Sonuçta paranın olmamasından, bankalardan çekilememesinden alışverişe gelemediler. Bu durum yalnızca pazar esnafını olumsuz anlamda etkiledi. Bunu biz Ayvalık'ta birkaç hafta gibi bir süre için hissettik. Ama şimdi durum normale dönmeye başladı. 10-15 gün sonra hiçbir etkisi kalmaz" dedi.

"KDV ARTIŞI, GELİŞLERİ ARTTIRACAK" BEKLENTİSİ

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, önceki yıllarda Midilli'den hemen her gün ilçeye belli sayıda Yunan turistin geldiğini, günlük alışverişlerini Ayvalık'tan yaptıklarını söyledi. Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin ilçe esnafını da etkilediğini dile getiren Kantarcı, "Midilli Adası'ndan gelenler esnafımıza çok büyük katkı sağlıyordu. Geçen yıl krizin hissedilmeye başlamasıyla gelen sayısı düşmeye başlamıştı. Geçen yıl 95 bin kişi Midilli'den Ayvalık'a geldi. Bu yıl bu rakamda kısa süreliğine de olsa gözle görünebilir ölçüde bir düşüş yaşandı. Ancak bayram sonrası Yunanistan'daki bankaların tekrar açılmasından sonra komşudan gelişlerde bir artış var. Kriz etkisini tamamen yitirince, geçen yılların rakamlarına tekrar ulaşacağımızı düşünüyorum" dedi.

Ekonomik kriz içindeki Yunanistan'da temel gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 13'ten yüzde 23'e çıkarıldığını vurgulayan Kantarcı, fiyat artışlarının Yunanlılar'ın ilçeye ticaret için gelişlerini arttıracağını savundu. Kantarcı, "Bu durum Ayvalık'ın ticaret performansını olumlu anlamda etkileyecek. Ticaret amacıyla Ayvalık'a gelişini de, ilçenin ticaret hacminin artmasına da katkı verecek. Bizim bu durumu iyi değerlendirmemiz gerekli" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

(DHA - Ahmet ERTAN)
SONRAKİ HABER