için kaldı

Genetik bir hastalık: SMA

Son dönemin pandemiden sonra en çok konuşulan konularından biri olan SMA hastalığı sosyal medyadaki tartışmalarla yeniden gündemde.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Genetik bir hastalık: SMA

Milli Piyango yılbaşı çekilişinde satılmayan ve Türkiye Varlık Fonu’na aktarılan üç biletin ikramiye tutarı 75 milyon TL’nin SMA hastası çocukların tedavisine harcanması için kampanya başlatılmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da devletin tüm tedaviyi üstlendiğini belirterek kampanyanın arkasında bu çocukları kobay olarak kullanmak isteyen ilaç lobilerinin olduğunu belirtmişti. Bu hastalıkla ilgili merak edilenleri uzmanlara sorduk.

- SMA hastalığı nedir?

- Eskişehir Osmangazi Üni. Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nörolojisi Bölümünden Doç. Dr. Kürşat Bora Çarman: SMA genetik bir hastalık, genlerde mutasyon, bozukluk sonucu oluşuyor. Genetik bozukluk olması demek illa geçmiş kuşaklarda olması demek değil. Anne ve babanın ikisinin de taşıyıcı olması gerekiyor. İkisi taşıyıcı olursa, doğacak çocuğun SMA hastası olma ihtimali yüzde 25.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER