Sindirim sistemindeki hastalıkların teşhisinde 'Video Kapsül Endoskopi' yöntemi

ANKARA'da Gastroenteroloji Bölümü Uzman Dr. Tevfik Ali Küçükbaş, video kapsül endoskopinin sindirim sisteminin milimetrik değerlendirmesini sağladığını söyleyerek, "Sindirim sistemindeki hastalıklarının teşhisinde değerli bir tetkik olarak ön plana çıkıyor. Günlük yaşantıyı etkilemeyen sedasyon yani uyutma işlemi, damar yolu açılması, ışın etkisinde kalmayı ve işlem süresinde hastanede yatmayı gerektirmeyen kolay bir inceleme yöntemidir" dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Sindirim sistemindeki hastalıkların teşhisinde 'Video Kapsül Endoskopi' yöntemi

Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzmanı Dr. Tevfik Ali Küçükbaş, video kapsül endoskopi yöntemi hakkında bilgi verdi. Dr. Küçükbaş, video kapsül endoskopinin sindirim sisteminin milimetre milimetre değerlendirilmesini sağladığını söyledi. Küçükbaş, sindirim sistemindeki hastalıklarının teşhisinde değerli bir tetkik olarak ön plana çıktığını belirterek, "Yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak olarak bölümlenen sindirim sisteminin hastalıklarının teşhisinde hastalığın bulunduğu yere ve özelliklerine göre farklı görüntüleme yöntemleri kullanılabilmektedir. Bu seçeneklerden biri olan 'video kapsül endoskopi' tetkiki, ince ve kalın bağırsak alanlarını incelemede kullanılan bir yöntemdir. Endoskopi incelemelerinde ince bağırsakta 1-2 metrelik alan incelenebilirken video kapsül endoskopi ile tüm ince bağırsak alanları değerlendirilebilmektedir. Bağırsağın kabarıklık oluşturmamış rahatsızlıklarını, anormal damar yapılarını ve kanama odaklarını tanımlamakta baryumlu grafi, tomografi ve MR tetkiklerine göre avantajlar sağlar. Ayrıca, günlük yaşantıyı etkilemeyen sedasyon yani uyutma işlemi, damar yolu açılması, ışın etkisinde kalmayı ve işlem süresinde hastanede yatmayı gerektirmeyen kolay bir inceleme yöntemidir" dedi.

'DEĞERLİ BİR TETKİKTİR'

Küçükbaş, video kapsül endoskopi yönteminin hangi hastalıkların teşhisinde kullanılacağı ile ilgili, "Video kapsül endoskopi, bağırsakta oluşan kanamanın sebebini, polip, ülser, iltihabi bağırsak hastalığını, emilim bozukluğu hastalığını, iyi veya kötü huylu tümörleri belirlenmekte kullanılan değerli bir tetkiktir. Hastalığın anatomik yerleşimi, büyüklüğü, görünüm özellikleri ile bazı durumlarda iyi veya kötü huylu ayrımı, kanama yapan sebep ile kanamanın devam ettiği veya durduğu bu tetkik ile anlaşılabilmektedir. Video kapsül endoskopi teknolojisinin geliştirilmesiyle birlikte, hastalıklı dokudan biyopsi alma işlemi ve kapsülün ilerlemesini durdurarak istenilen bölümün daha uzun süre görüntülenmesi de sağlanabilecektir" diye konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER