Nereden çıktı bu Türkiye iddiası... Ankara'dan jet yalanlama: Asla kabul etmeyiz

İngiliz basını, İngiltere Savunma Bakanı Wallace’a atfen Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde mülteci merkezleri kurulmasının planlandığını iddia etti. Söz konusu haberler Türkiye tarafından ivedilikle yalanlandı. Peki Daily Mail, The Guardian ve BBC Türkçe gibi önde gelen basın kuruluşlarının kaynağı neydi, tartışma nasıl alevlendi?

HÜRRİYET HÜRRİYET
Nereden çıktı bu Türkiye iddiası... Ankara'dan jet yalanlama: Asla kabul etmeyiz

TARTIŞMANIN kaynağı İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın ‘Mail on Sunday’ gazetesi için kaleme aldığı ve pazar günü yayımlanan makalesi. “İnsanları çıkarmak için kaybedecek zamanımız yok” başlıklı makalede genel olarak, ABD’nin tahliye operasyonu için belirlediği son tarih olan 31 Ağustos yaklaştıkça sahada durumun kötüleştiğine vurgu yapılıyor. “Askerler savaşmak için eğitildiler, bebekleri tutmak ya da kalabalıkları idare etmek için değil” diyen Bakan Wallace makalesinde, tahliye kaosu sırasında ortaya çıkan manzaralara dikkat çekiyor.

Nereden çıktı bu Türkiye iddiası... Ankara'dan jet yalanlama: Asla kabul etmeyiz - Resim : 1

BAKAN MAKALEDE NE DİYOR

“Kimse 20 yıllık fedakârlığın bu şekilde bitmesini istemezdi. Bu tüm NATO’da hepimiz için büyük üzüntü kaynağı” sözleriyle duygusal tonda mesajlar veren Wallace, bu noktada “hiçbir ülkenin tüm vatandaşlarını kalan zamanda çıkaramayacağını” söylüyor ve atılacak adımları sıralıyor. İşte tam da bu bölüm makaleyi Türkiye’de tartışma konusu haline getiriyor: “Şimdi üçüncü ülkeler ve mülteci kamplarındaki insanları nasıl işleyeceğimizi (İngiltere’ye kabul etmek üzere) araştırıyoruz. Ülkemize getirmekle yükümlü olduğumuz Afganlar için Afganistan’a komşu bölgede bir dizi işlem merkezi kuracağız.” Ancak makalede bu merkezler için Türkiye dahil herhangi bir ülkenin adı zikredilmiyor. Bakan Wallace makalesinde “Ordu ayrıldıktan sonra Afganistan’da varlık göstermenin yollarını aradıklarını” belirtiyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER