Rum-Yunan-İsrail üçlüsünden Türkiye-Libya anlaşmasını delme çabası

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve İsrail, 2 Ocak 2020’de Eastmed (Doğu Akdeniz) projesinin inşası için bir anlaşma imzalayacak. Proje, Türkiye’yi baypas ederek İsrail ve Kıbrıs çevresindeki doğalgaz kaynaklarını Avrupa’ya taşımayı hedefliyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Rum-Yunan-İsrail üçlüsünden Türkiye-Libya anlaşmasını delme çabası

TÜRKİYE’yi devre dışı bırakarak, İsrail ile Kıbrıs çevresindeki doğalgaz kaynaklarının 2 bin kilometrelik bir boru hattı ile Avrupa’ya ulaşmasını hedefleyen ‘Doğu Akdeniz’ (EastMed) projesi için ilk anlaşma 2 Ocak’ta Atina’da imzalanacak. Boru hattının, Kıbrıs ve Girit adaları arasında Türkiye’nin deniz yetki bölgesinden geçmesini öngören proje ile ilgili anlaşmayı, Yunanistan ve İsrail Başbakanları Kiriakos Miçotakis ve Binyamin Netanyahu ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis imzalayacaklar.

İTALYA İMZALAMIYOR

İlk adımları Yunan-Rum-İsrail üçlüsü tarafından 2017’de atılan projenin ilerleyebilmesi için, İtalya’nın da imzası gerekiyor. Rum Yönetimi Sözcü Yardımcısı Panayotis Sentonas, “Özde görüş ayrılığı yok. İtalya teknik nedenlerle şimdilik anlaşmayı imzalamıyor. Boru hattının geçeceği bazı bölgelerin sakinleri tepki gösteriyor” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER