Türkiye'de ilk, dünyada dördüncü vaka corona virüsü yendi

6 yıl önce kalp nakli olan Şaduman Öztürk (65), COVID-19'u da yenerek Türkiye’nin ilk, dünyanın ise 4. vakası oldu. “Şaduman Bey gerçek bir survivor” diyen Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar tedavi sürecinde yaşanılanları anlattı.

POSTA POSTA
Türkiye'de ilk, dünyada dördüncü vaka corona virüsü yendi

“Şaduman Bey gerçek bir survivor” diyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, Hürriyet’e şunları söyledi:

Kalp yetmezliği vardı

Bir yılda iyileşebildi 

Acil kalp nakli listesinde bağış beklemeye başladı. Haber 7 Aralık 2013 gecesi Antalya’dan geldi. Ankara Tıp Kalp Nakil ekibi Antalya’dan kalbi getirerek Öztürk’e 8 Aralık 2013’te nakli yaptı. Süreç pek çok zorluklarla mücadele edilmesine rağmen başarı ile atlatıldı. Şaduman Bey bir yılın sonunda iyileşme sürecini tamamlayıp yaşantısına döndü. 6 yıl sonra COVID-19 salgını sürecine gelindiğinde sağlık ordusunun bir bireyi olan eczacı eşi virüse yakalandı. Akabinde Şaduman Bey de ateş, geniz akıntısı ve halsizlik şikâyetleri olunca İbn-i Sina Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan PCR testi pozitif olarak sonuçlandı. Hastaneye yatırılarak tedavisine başlandı. Enfeksiyon hastalıkları, kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi ekipleri takip ve tedavilerini ortak olarak sürdürdü. Hastaneye yatışından 23 gün sonra şifa ile taburcu edildi.

Tıp tarihine geçti 

Türk protokolleri sayesinde gerçek bir ‘survivor’ olarak tıp tarihine geçti. COVID-19 salgını sırasında dünya üzerinde çok nadir karşılaşılan bir durum olduğu için, hikâyesi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerince yazılarak önemli bir uluslararası bilimsel dergiye gönderildi.”

Türkiye'de ilk dünyada 4'üncü 

Hürriyet’e konuşan Şaduman Öztürk ise yaşadıklarını şöyle anlattı:



Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER