Türkiye'nin en genç orkestra şefi Onur Tahmaz: Bana şunu yapamazsın deyin, ben gidip yapayım

Önce keman çalmayı sonra da orkestra yönetmeyi öğrendi, “Solaklar çalamaz, yönetemez” önyargısını yıktı. 10 kişilik gönüllü bir grubu kısa sürede 120 kişilik bir filarmoni orkestrasına çevirdi. Boğaziçi Filarmoni Orkestrası’nın şefi Tahmaz’la, bugün verecekleri konser öncesi buluştuk, hikâyesini dinledik.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Türkiye'nin en genç orkestra şefi Onur Tahmaz: Bana şunu yapamazsın deyin, ben gidip yapayım

Onur Tahmaz’ın öyküsü 23 yıl önce, Kocaeli’de başladı. Küçükken ailesi, müzikle ilgilenmesini istiyordu. Henüz ilkokuldayken gitar kursuna yazıldı ama solak olan Tahmaz, gitarı sağlak gibi tutması istenince enstrümana ısınamadı. Babasını ikna edip gitarı hayatından çıkardı.

Klasik müzik dinlenen bir ev değildi. Bir klasik müzik konserine gitmişliği de yoktu. Ama keman sesini sevdiğini fark etti. 12 yaşındaydı. Dışarıdan yorumlar da gecikmedi: “Yapamazsın. Kemana küçük yaşta başlanır. Başaramazsın.

Bunu duyduğunda, kendi deyişiyle gözlerinden ateş çıktı. Derslere hemen başladı ama solaklık, burada da sorundu. Öğretmeni kemanın tellerini ters çevirse de çenelik olduğu gibi kalmıştı. Ters çenelik işini zorlaştırsa da bir şekilde öğrenmeyi başarıyordu: “Keman çalamazsın dediler, yapana kadar bırakmadım. Bana ‘Şunu yapamazsın’ deyin, ben gidip yapayım. Bu hırs değil. Bu, benim dünyadaki görevim gibi bir şey. ‘Yapamazsın’, ‘Edemezsin’ gibi sözlerden, bu mantıktan rahatsız oluyorum. Kimsenin kimseye ‘Yapamazsın’ deme, onu engelleme hakkı yok.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER