için kaldı

Otomotiv geri viteste

Koronavirüs otomotiv sektörünün her alanında etkisini arttırmaya devam ediyor. Sıfır otomobil satışları Türkiye’de de gerilerken, ikinci elde düşen talebe paralel olarak fiyatlar yüzde 5 azaldı. Özellikle Avrupa ülkelerinde virüsün sert etkisiyle otomotiv ihracatında da mart ayında yüzde 28.5’lik gerileme yaşandı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Otomotiv geri viteste

Otomotiv sektöründe koronavirüs etkileri sektörün çeşitli dallarına yayılarak devam ediyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde virüs etkilerinin çok yüksek seviyelere çıkmasıyla otomotiv sektörü mart ayının başından bu yana Türkiye’de de olumsuz etkilerle karşılaşıyor. 2020 yılına bir önceki yıla oranla yüzde 90’lık bir büyümeyle başlayan Türkiye otomotiv pazarı, fabrikaların kapanması, tedarik zincirinin sekteye uğraması ve showroomlara giden kişi sayısı düşmesi ile bir duraklama dönemine girdi. Bu etkinin önümüzdeki iki ayda artarak süreceği öngörülüyor. İlk iki aylık satış performansının devam etmesi durumunda sene sonu satışlarının 800 bin seviyelerine çıkabileceği tahminleri ise bu aşamada rafa kalkmış durumda.

İKİNCİ ELDE FİYATLARA YANSIDI

Sektör genelinde yaşanan duraklama ikinci ele de yansıdı. İkinci el araçlarda ocak ayında yüzde 6, şubatta ise yüzde 4’lük bir artış görülmüştü. Mart ayında Türkiye’ye sıçrayan koronavirüsün etkileri ile hem sıfır hem de ikinci el araca olan talepte azalma görülmesine sebep oldu. Bununla birlikte yılın üçüncü ayında ikinci el fiyatları yüzde 5 düştü.Otomotiv geri viteste - Resim : 1Garenta & ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız, “Tüketici şu an için evinden çıkmamayı tercih ettiği için sıfır araca olan talep bir miktar azalma gösterdi. İnternette görülen fiyatlar ve gerçek satış fiyatları aynı değil. Noterdeki gerçek fiyatlara baktığımız zaman talebin azalmasından dolayı indirimler olduğu ve fiyatların bu ay içerisinde yüzde 5 gerilediğini görebiliyoruz ancak bunun böyle devam etmeyeceğini öngörüyoruz. Virüsün etkilerini kaybetme başlaması ile birlikte sektörde bir patlama yaşanacak” dedi.Otomotiv geri viteste - Resim : 2YÜKSELİŞ HAZİRANDA

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER