için kaldı

Elle oynamanın ve VAR'ın sınırı anlaşılamadı

Hürriyet yazarlarından Murat Fevzi Tanırlı, Süper Lig'deki hakemlerin performansını değerlendirdi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Elle oynamanın ve VAR'ın sınırı anlaşılamadı

Ligin ilk haftasında gerek faul gerek elle oynama nedenleriyle Rizespor-F. Bahçe, Trabzonspor-Beşiktaş, Galatasaray-G.Antep maçlarında VAR müdahaleleri ve hakemlerin kararları; Hatay-Başakşehir maçında da Ribeiro-Aleksic arasındaki benzer itme/çekme mücadelesi sonunda verilmeyen penaltı tartışıldı. MHK’nın “kolay penaltı çalınmasın” eğitim çalışmasına istinaden bol örnekli ilk haftada kendilerini erken uyararak bizlere kılavuz olması açısından açıklama bekledik. Ancak 2.hafta maçlarında yaşanan örnekler gösterdi ki, VAR konusunda ülkemizde milat olan G.Saray-Konyaspor maçının ardından ortaya çıkan ve her şüphede kenara davet ettiren “Yusuf Namoğlu kriterleri” günlerini hatırladık.

VAR protokolündeki “tavsiye” güncellemesini ya hakemlerimiz yanlış anladı ya da henüz pandemi sonrası lige adapte olamadılar, şüphe duydukları pozisyonlarda hakemi uyarmaya başladılar. Unutulmasın ki VAR protokolünün ana yapısı asla değişmedi. Bu sezonun tek farkı, açık ve bariz hatalarda hakem kenara izlemeye gelirken, VAR hakemi de pozisyona dair kararını söyleyebilecek. Tavsiyeden kasıt bu. Denizlispor-Trabzonspor maçında Volkan Bayarslan’ın penaltı verdiği pozisyona VAR müdahalesi protokole asla uymaz. Penaltı kararı çok ağır ve bence yanlıştı ancak konumuz bu değil: Pozisyon, VAR’ın müdahale edeceği kadar açık ve bariz midir? Cevabın hayır olmasının yanı sıra ondan daha bariz penaltı beklenen 2. yarıda Serkan’ın pozisyonunda VAR hakemi Y.Kemal Uğurlu bu kez neden müdahale etmemiştir? İşte bu yüzden ilk haftanın ardından çığ büyümeden bilgilendirme geçilmeli demiştik.

KURAL KİTABI, ELLE OYNAMALARDA NE DİYOR?

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER