Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (6)

Trafik haftası başladıKARAYOLU Trafik Haftası, Uncalı Polis Lojmanları içi Sosyal Tesisler eğitim salonunda yapılan açılış töreni ile başladı. Açılış törenine 200 okul geçidi görevlisi öğrenci ile trafik kolu öğretmenleri katıdı. Törenin başlangıcında geçirdiği kaza sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum kalan Emrah Yıldız adlı vatandaş bir konuşma yaptı. Kurallara uyma konusunda davetlileri...

F5HABER F5HABER
Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (6)

Trafik haftası başladı

KARAYOLU Trafik Haftası, Uncalı Polis Lojmanları içi Sosyal Tesisler eğitim salonunda yapılan açılış töreni ile başladı. Açılış törenine 200 okul geçidi görevlisi öğrenci ile trafik kolu öğretmenleri katıdı. Törenin başlangıcında geçirdiği kaza sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum kalan Emrah Yıldız adlı vatandaş bir konuşma yaptı. Kurallara uyma konusunda davetlileri uyaran Yıldız, "Araç kullanırken ve trafikte seyir halindeyken öğretilen tüm kurallara uymanız gerekiz. İnşallah siz de trafiğe çıkarsanız tüm kurallara uymazını istiyorum. Kaza mağduru olmayın" dedi.

Emrah Yıldız'ın ardından söz alan Antalya Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, öğrencileri birer trafik müfettişi gibi önce ailelelerini sonra da çevrelerini trafik konusunda uyarmaya ve duyarlı olmaya davet etti. Toplumlar geliştikçe araç sayısının da arttığını söyleyen Sağlam, 10 sene öncesine göre Türkiye'de araç sayısının ikiye katlandığına dikkati çekerek, "Bu artış böyle devam edicek. Yol aynı kalıyor" diye konuştu.

Araçların da geliştiğine işaret eden Sağlam, "Bakıyorsunuz 240 kadran var. Kurallar bu kadar hassasken araçlar niye böyle gelişiyor diye bakıyorsunuz. Bunu da araştırmak lazım. Antalya'da her 2,5 kişiye bir araç düşüyor. Hayatımızı kolaylaştırmak için aldığımız bu araçlar bizim için çok büyük risk haline geliyor. Hayatı ciddiye almamız başkalarınının hakkını hukukunu ciddiye almamız lazım" dedi. Daha sonra Milli Eğitim İl Müdürlüğü'nün açtığı trafik konulu resim, şiir ve düz yazı konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere bisiklet ve çeşitli hediyeler verildi.

Foto: Törenden, öğrenciler, Emrah Yıldız

===

* Alanya'da bu yıl üçüncüsü yapılacak İyi Tarım Şenliği'nde, şampiyonluğu garantileyen Galatasaray için, domateslerle "Şampiyon Galatasarayö yazısı ile köylü şampiyonluğu kutlayacak.

Şampiyona domatesli kutlama

ALANYA'da bu yıl 3'üncüsü yapılacak İyi Tarım Şenliği, TARSER Tarım Girdileri Sergisi kapsamında bir de Batı Akdeniz Tarım Çalıştayı gerçekleştirilecek. 15-18 Mayıs 2013 tarihleri arasındaki şenlik ve çalıştayın duyurusu Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nda yapıldı. Toplantıya Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek, Antalya Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Mustafa Özen ve AÜ Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş katıldı.

DOMATESLE ŞAMPİYONLUĞU KUTLANACAK

Şenlik kapsamındaki çalıştayın açılışı 15 Mayıs'ta panelle yapılacak. 17 Mayıs'ta da sebze, meyve, hayvancılık, üretici örgütleri, tarım danışmanlığı ve yayım, ihracat ürünleri gibi alanlarda çalışma grupları oluşturulacak bu alanlar ele alınacak. 3'üncü Alanya İyi Tarım Şenliği ve 2'inci TARSER Tarım Girdileri Sergisi ise Dünya Çiftçiler Günü kapsamında gerçekleştirilecek. Dünya Çiftçiler Günü etkinlikleri ve ödüllerinin dağıtılacağı şenliklerde şampiyonluğu garantileyen Galatasaray için Alanyalı üreticilerin ürettiği domateslerle 'Şampiyon Galatasaray', 'Alanyalı üreticiler şampiyon Galatasaray'ı kutlar" şeklinde bir de yazı hazırlanacak.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Uluslararası Gençlik Festivali başlıyor

ANTALYA Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile FOMGED Gençlik Kulübü'nün düzenleyeceği 'Uluslararası Antalya Gençlik Festivali' başlıyor. 14-20 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek şenliğe Letonya, Litvanya, Estonya, Malezya, Hindistan ve Romanya'dan 150 civarında gençle Antalya'nın çeşitli ilçelerindeki okul ve gençlik kulüplerinden 500 civarında genç katılacak.

Şenlik gösterileri 15 Mayıs Çarşamba günü saat 17.30'da Muratpaşa Kent Meydanı'nda başlayacak. 16 Mayıs Perşembe günü konuk ülkelerden gelen gruplar yat ve şehir turu ile Antalya'nın tarihi ve doğal güzellikleriyle tanışacak. 17 Mayıs Cuma günü tüm gruplar saat 18.30'da Karaalioğlu Parkı'nda gösterilerine devam edecek ve 18 Mayıs Cumartesi günü Migros AVM önünde saat 17.00'de son gösterilerini yapacaklar.

ANTALYA, (DHA)

Fotosuz

===

MAKÜ'de bilim şenliği

BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bu yıl 6'ncı tarafından düzenlenen Uluslararası Bilim Şenliği Eğitim Fakültesi bahçesinde başladı. İlk kez 2006 yılında Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi ve Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalları bünyesinde ulusal boyutta gerçekleştirilen şenlik, 2009 yılında uluslararası boyuta taşındı. Şenlikte yurt içi ve yurtdışından gelen üniversite öğrencileri, eğitim dönemi boyunca hazırladıkları özgün projelerini sergileyecek.

Bilim şenliğinin açılışını Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Jandarma Alay Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı, Emniyet Müdürü Abdulkerim Polat yaptı. Protokol üyeleri açılıştan sonra stantları gezerek öğrencilerin projeleri hakkında bilgi aldı. Şenliğe, bu yıl Azerbaycan, KKTC, Makedonya, İran, Belarus, Pakistan, Bangladeş, Litvanya ve Romanya gibi ülkelerden öğrenci ve akademisyenler katılıyor.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Bilim şenliğinden

===

Yılın 'en'lerine ödül

BURDUR'da Karayolu Trafik Haftası etkinlikler kapsamında Belediye Fuayesi Salonu'nda trafik malzemeleri sergisi açıldı. Sergide, Burdur Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere bisiklet hediye edildi. Öğrencilere hediyelerini protokol üyeleri verdi. Hafta kapsamında 'Yılın Trafik Polisi', 'Yılın Jandarma Trafik Personeli', 'Yılın Belediye Trafik görevlileri' ve 'Yılın Örnek Sürücüsü'ne de ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından protokol üyeleri daha sonra Trafik malzemeleri standını gezdi.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Ödül töreninden

===

Jet-ski kazasında öldü

ALANYA'da geçen pazar günü jet-ski ile gösteri yaparken kaza yaparak ağır yaralanan 22 yaşındaki Mehmet Fatih Kocaçınar, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Mahmutlar Beldesi'nde bir otelin sahilinde jet-ski ile gösteri yapan motosiklet tutkunu Mehmet Fatih Kocaçınar, devrilen jet-ski'nin altında kalmadı. Çeşitli yerlerinden yaralanan Kocaçınar, Alanya Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedaviye alındı. Başına aldığı darbe nedeniyle ağır yaralanan Kocaçınar, yaşamını yitirdi.

Kocaçınar'ın cenazesi Cikcilli Belediye Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Opak

===

Irmakta kayboldu

SERİK'te Köprülü Çayı'nda 3 Mayıs'ta suyun sürüklediği ağaç ve odunları toplarken akıntıya kapılan 63 yaşındaki Osman Ciyer'e halen ulaşılamadı. Belkıs Beldesi'nde Köprülü Çayı'nda, suyun sürüklediği kütükleri topladıktan sonra traktörün arkasına bağlamak isteyen Ciyer, bir anda dengesini kaybederek suya düştü. Akıntıya kapılan Ciyer, yaklaşık 100 metre sürüklendikten sonra kayboldu.

Bir daha su yüzeyine çıkmayan Osman Ciyer'i bulmak için jandarma, itfaiye ve kurtarma derneklerinin başlattığı arama çalışmaları sürüyor. Osman Ciyer'in oğlu İsmail Ciyer, "Babamın kaybolduğu yerden Boğazkent Beldesi'ne kadar 4 gündür deniz polisi, jandarma, özel arama ekipleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler ve diğer kurtarma ekipleri bölgede arama çalışmalarını sürdürüyor. Umarım bir an önce babam bulunur" dedi.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)

Foto: Arama çalışmaları

===

Yalvaç'ta Hıdrellez coşkusu

YALVAÇ Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdrellez Şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Hıdırlık Tepesi'nde halk oyunları gösterileriyle başlayan kutlamalarda, Hıdrellez ateşi yakıldı. Baharın gelişi ve doğanın uyanışını kutlamak için düzenlenen şenliklerde, Mevlit okundu.

Müftülük tarafından görevlendirilen üç din görevlisi tarafından okunan mevlidin ardından Kaymakam Ahmet Altıntaş ve Belediye Başkanı Tekin Bayram birer konuşma yaptı. Şenlikler için hazırlanan alanda öğrenciler halk oyunları gösterileri sundu. Mahalli sanatçı Bayram Toptaş'ın konser verdiği etkinlikte, çeşitli yarışmalar da düzenlendi. Hıdrellez yemeği ve keşkek yenmesinin ardından şenlikler sona erdi.

Nurettin ARKAN/YALAVÇ, (DHA)

Foto: Şenlikten

===

Sandıklı'da bahar coşkusu

SANDIKLI Belediyesi tarafından Hüdai Kaplıcası'nda 6'ncı Hıdrellez Şenlikleri düzenlendi. Animasyon gösteriyle başlayan etkinlikler renkli görüntüler oluşturdu. Çizgi film ve masal karakterlerinin kostümlerine bürünen animatörler, çocukları eğlendirirken, şişme oyun gruplarında çocuklar doyasıya eğlendi. Birçok esnafın stant açtığı şenlikte, bazı vatandaşlar piknik yaparak zaman geçirirken bazıları açılan stantlara alışveriş yaptı.

Belediye Başkanı İsmail Elibol, Hüdai Kaplıcası'nda açılan stantları tek tek ziyaret ederken, vatandaşlarla sohbet etti. Halk oyunları ekiplerinin gösterilerini birlikte izleyen Kaymakam Ali Candan ve Belediye Başkanı İsmail Elibol, öğrencilerle birlikte fotoğraf çektirdi. Şenlikte, Isparta Gönül Dostları korosu seslendirdiği türkülerle vatandaşları coşturdu. Korodan sonra sahneye çıkan Su Karakaya ise sahne performansıyla izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Şenlikten fotolar

===

Rus turist kalbine yenildi

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde tatil yapan Rus turist 49 yaşındaki Aliaksei Hrydnev, denizde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Konaklı Beldesi'nde bir otelde eşiyle tatil yapan Aliaksei Hrydnev, serinlemek için denize girdi. Bir süre sonra suda çırpınmaya başlayan Aliaksei Hrydnev'nın boğulduğunu fark eden eşi, görevlilerden yardım istedi. Aliaksei Hrydnev için otelin sağlık görevlilerinden yardım istendi. Özel bir polikliniğe götürülen Aliaksei Hrydnev'in kalp krizi sonucu yaşamını kaybettiği tespit edildi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Fotosuz

===

Burdur'da kaza: 1 ölü

BURDUR'da meydana gelen trafik kazasında 43 yaşındaki Naci Ünal yaşamını yitirdi. Burdur-Antalya Çevreyolu'nda seyreden Naci Ünal'ın kullandığı 15 NT 549 plakalı otomobil, Depremevleri Kavşağı'nda sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kaldırıma çıktı. Savrulan araç yol kenarındaki ağaçlara çarparak durabildi. Kazada, Naci Ünal yaşamını yitirdi. Ünal'ın cesedi, Burdur Devlet Hastanesi morguna gönderildi

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Kaza yapan araç, Naci Ünal opak foto

===

Yüksek lisans tezi kitap oldu

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Araştırma Görevlisi Ahsen Günbulut'un, 'Cumhuriyet Döneminde Antalya'da İpekböcekçiliği Eğitimi' konulu yüksek lisans tezi Alanya'da kitap oldu. Alanya Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (ALSAV), Ahsen Günbulut'un hazırladığı tez konusunu, bilgi, belge ve fotoğraflarla destekleyerek 'Alanya İpekböcekçiliği Mektebi' adlı altında kitap haline getirdi.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ALTSO) sponsorluğunda hazırlanan 160 sayfalık kitap, 1000 adet bastırıldı. Alanya'da 1938 yılında açılan 'İpekböcekçiliği Mektebi'nin 136 öğrencisinden birçoğunun fotoğrafının da yer aldığı kitabın tanıtımı ALTSO'da yapıldı. Kitap tanıtımına ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, ALTSO Başkan Adayı Mehmet Şahin ve Mustafa Tuna da katıldı.

ÇALIŞMA 4 AY SÜRDÜ

ALSAV Başkanı Faruk Nafiz Koçak, 4 ay süren çalışma sonunda tamamlanan kitabın, Alanya'nın ipekböcekçiliği tarihine ışık tutan bir belge niteliği taşıdığını söyledi. Kitabın, 'Konyalı', 'Anılarla Alanya' ve 'Alanya Tarih ve Kültür Sempozyumu' kitaplarının ardından 4'üncü çalışmaları olduğunu belirten Koçak, "Ahsen Günbulut'un tezinde yer almayan fotoğraf, bilgi ve belgeleri ekleyerek bu kitabı çıkardık. O dönemde Alanya'nın ileri gelenleri çoğunlukla bu okula kayıt olmuş. 136 öğrenciden 4'ü hala yaşıyor. Kitabın çıkmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Mustafa Tuna, Faruk Nafiz Koçak, Kerim Aydoğan, Mehmet Şahin

===

'Dünden bugüne Kalkan'

KAŞ'ın Kalkan Beldesi'nde oturan fotoğraf sanatçısı Adem Elibol'un, 'Kalkan'ın Dünü ve Bugünü' adlı fotoğraf sergisi açıldı. Kalkan Kültürevi'ndeki sergide, 1882 ve 2013 yılları arasında çekilen Kalkan ve çevresini anlatan 46 fotoğraf bulunuyor. 15 Mayıs'a kadar açık kalacak sergideki fotoğraflardan 10 tanesi Demre, Kaş ve Fethiye yöresindeki antik kentlere ait. Kalkan'ı anlatan 20 fotoğraftan bir tanesi 1882 yılından Kekova'da çekilmiş. 1915 yılından çekilen bir fotoğraf ise o günün Kaş'ını bugüne taşıyor.

Serginin açılışı, Yeşilköy Belde Belediye Başkanı Ahmet Akdeniz ile çok sayıda yerli ve yabancı sanatseverin katılımıyla yapıldı. Fotoğraflara yabancı turistler ilgi gösterdi. 1986 yılından buyana fotoğraf çektiğini belirten Adem Elibol, "18 yıldır Kalkan'da fotoğrafçılık yapıyorum. Bu süre zarfında Kalkan, Kaş, Demre ve Patara yöresinde çektiğim fotoğraflarla bölgenin gelişimini, tarihi ve doğal güzelliklerini yansıtmaya çalıştım. Üç boyutlu fotoğraflarla, bölgedeki tarihsel zenginliği ortaya koydum. Bunu da yerli ve yabancı sanatseverlere, bu sergiyle göstermeye çalıştım" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Sergiden

===

Başkandan esnafa destek ziyareti

ISPARTA Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Antalya Anıtlar Kurulu kararıyla üst örtüsünün kaldırılması istenen 'Üzüm Pazarı' esnafını ziyaret etti. Esnafla birlik ve beraberlik içerisinde olduklarını belirten Başkan Günaydın'dan esnaf, üst örtünün kaldırılmamasını, yenisinin de yapılmamasını istedi. Belediye Başkanı Günaydın, Üzüm Pazarı için 2-3 ayrı proje hazırlandığını ancak esnaf ve halkın pazarın mevcut halini benimsediğini kaydetti.

Esnafın derdini kendisine dert edindiğini vurgulayan Başkan Günaydın, "Üzüm Pazarı'nın üst örtüsünün kaldırılması noktasında tebligatta da bulunuldu. Ancak ben seçimlerden önce 'halkım ne istiyorsa, ben onu yaparım' demiştim. Esnafımız burasının hemen yıkılmasını istemiyor, yeni bir proje uygulanıncaya kadar en azından mevcut durumun korunmasını talep ediyor" dedi.

Üzüm Pazarı'nın üst örtüsü kaldırılsa da daha güzelini yapmayı taahhüt etiğini aktaran Başkan Günaydın, "Buraya da şu anda üst örtü için bir masraf yapılmış, burada da bir maddi kaybın olmamasını istiyorum. Esnafımızla birlik ve beraberlik içerisindeyim. Zaman içerisinde burasıyla ilgili bir çözüm oluşturacağız ve olumsuzluğu ortadan kaldıracağız" diye konuştu.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Ziyaretten foto

===

Finike Belediye Meclisi yapıldı

FİNİKE Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısı, Belediye Başkan Nail Dülgeroğlu başkanlığında yapıldı. Başkan Dülgeroğlu'nun gündem maddelerini okumasıyla başlayan toplantıya, mazeretleri nedeniyle MHP'li meclis üyesi Mehmet Karaağaç ve Nasuh Cüce katılmadı. 13 meclis üyesinin hazır bulunduğu toplantıda, gündemin ilk maddesi olan 2012 yılı bütçesi görüşüldü.

Mecliste, önümüzdeki günlerde yapılacak Finike Festivali'nin bütçesi de görüşüldü. Komisyonunun hazırladığı raporun okunmasının ardından bütçe 450 milyon lira olarak oybirliğiyle kabul edildi. Festivalin daha renkli geçeceğini kaydeden Başkan Dülgeroğlu, festival dışında 16 Eylül'e kadar çeşitli etkinlikler düzenleyerek yaz aylarının dolu dolu geçmesini sağlayacaklarını söyledi.

Toplantıda ayrıca Setur Marina tarafından Finike Festivali'nde kullanılması koşuluyla yapılan 50 bin liralık şartlı bağış da oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıda daha sonra takipli belediye alacakları görüşüldü. Sahilkent Belediyesi'nin talep ettiği imar plan tadilatları oy birliğiyle ret edilirken, Turunçova Belediyesi'nin arsa satış talebi ise oy birliğiyle kabul edildi. Gündemin diğer maddelerinin de görüşülmesinin ardından oturum sona erdi.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Meclisten

===

Trafik kurallarına uyalım

ISPARTA'da Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası düzenlenen törenle kutlandı. Valilik Binası önünde düzenlenen törene, Vali Memduh Oğuz, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, İl Emniyet Müdürü Mehmet Or ve çok sayıda öğrenci katıldı. Tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende emniyet kemerinin önemine dikkat çekilmek amacıyla kurtarma tatbikatı yapıldı. Senaryo gereği trafik kazası sonucu otomobilde sıkışmış yaralıya kurtarma ekipleri tarafından müdahale edildi. İtfaiye ekiplerince aracın kapısı kesilerek bulunduğu yerden çıkarılan yaralı, daha sonra 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye götürüldü.

'AMACIMIZ KAZALARI EN AZA İNDİRMEK'

Tatbikatın ardından İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Eylem Planı ile 2020'ye kadar trafik kazalarının yüzde 50 azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. Türkiye'de her gün yaklaşık 600, saatte ise 27 trafik kazasının meydana geldiğine işaret eden Or, bu kazalarda güde 5 ile 20 kişinin yaşamını yitirdiğini, 200 kişinin yaralandığını söyledi. Or, yılda 4 bin kişinin kazalarda öldüğünü, 200 bin kişinin de yaralandığını vurguladı.

Kazada genelde gençlerin zarar gördüğüne dikkati çeken Or, "Isparta'da son bir yolda 308 maddi hasarlı, 479 yaralamalı ve 3 ölümlü trafik kazası meydana geldi. İlimizde trafik denetimleri ve eğitim çalışmalarımız ile kaza sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 23 oranında azalma kaydedilmiştir. Amacımız kaza sayısını daha da azaltmaktır" dedi.

'TRAFİK KURALLARI HEPİMİZ İÇİN GEÇERLİ'

(DHA - Yunus AKOĞLU)
SONRAKİ HABER