Pankreas İltihabı: Belirtiler ve Tedaviler

Pankreatit, pankreasın zarar görmesi ve bunun sonucunda pankreas bezinin iltihaplanmasıdır. Akut olup geçici semptomlar oluşturabilir ya da kronik olup uzun vadeli hasara yol açabilir. Kontrolsuz enflamasyon uzun vadeli hasara veya farklı komplikasyonlara yol açabileceğinden, her iki pankreatitte enflamasyonun altta yatan nedenini teşhis etmek çok önemlidir.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Pankreas İltihabı: Belirtiler ve Tedaviler

Pankreatit nedir?

Pankreatit, pankreasın iltihaplanmasıdır. Pankreasın vücutta sindirim enzimleri ve insülin üretimi gibi önemli işlevleri vardır. Pankreas enzimleri pankreas dokusuna zarar vererek iltihaplanmaya neden olduğunda pankreatit ortaya çıkar.

Akut ve kronik pankreatit iki farklı durumdur. Akut pankreatit, semptomların aniden ortaya çıktığı aktif pankreatit formudur. Kişi mide bulantısı ve kusmanın yanı sıra şiddetli mide ağrısı yaşayabilir. Yüksek seviyelerdeki pankreas enzimleri basit bir kan testi ile ortaya çıkacaktır. Kronik pankreatit ise, akut enflamatuar bir süreçten ziyade pankreasta tekrarlanan hasardan kaynaklanabilen kalıcı bir durumdur. Kronik pankreatit vakalarında, pankreası kontrol etmek için CT taraması, MR ve ultrason gibi çeşitli görüntüleme testleri de kullanılır.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER