için kaldı

Ganj Nehri kirliliğe yenik düştü

1 milyondan fazla Hintli'nin taptığı Ganj Nehri kirliliğe yenik düştü.

F5HABER F5HABER
Ganj Nehri kirliliğe yenik düştü

1 milyondan fazla Hintli'nin taptığı Ganj Nehri kirliliğe yenik düştü.

1 milyondan fazla Hintli'nin taptığı ve 400 milyon Hintlinin su kaynağı olan Ganj Nehri, endüstriyel atıklar ve kanalizasyonlardan akan lağım suları yüzünden kirliliğe yenik düştü. Hükümetin 10 yıllardır koruma çabalarına rağmen nehir ölüyor.

Himayalar'ın yükseklerinde kristal gibi billur bir renkte akmaya başlayan Ganj Nehri, gelişmekte olan şehirler ve endüstriyel merkezlerden geçerken kirlilik ve aşırı kullanım nedeniyle zehirli bir çamur haline geliyor. 2 bin 525 kilometre uzunluğundaki Ganj Nehri, endüstri şehri olan Kanpur'da akarken suları koyu kahverengiye dönüyor. Endüstriyel atıklar ve kanalizasyonlardan akan lağım suları, nehrin üzerinde yüzen bir köpük bulutu oluşturuyor. Bir başka yerde, deri tabakhanesinden insanlar kimyasal maddelere batırılmış bufalo derilerini nehirde temizliyor, nehir birden kırmızı renge dönüyor.

TEMİZLEME PLANI UYGULAMANIN ÇOK GERİSİNDE

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin hükümeti, daha fazla arıtma tesisi kurma ve 400'den fazla teri tabaklama tesisini nehirden uzağa taşıma sözü vermesine rağmen, 3 milyar dolarlık temizleme planı uygulamanın çok gerisinde ilerliyor. Ana şehirlerden nehre dökülen 4 bin 800 milyon litre kanalizasyon suyunun ancak dörtte birinden azına işlem yapılabiliyor.

(İHA)

SONRAKİ HABER