için kaldı

"CHP’ye demokrasiyi getireceğim"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan adayı, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Ordu'da topa tuttu. İnce, "İlk hedefim önce CHP'ye demokrasi getirmek" dedi.

F5HABER F5HABER
"CHP’ye demokrasiyi getireceğim"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan adayı, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Ordu'da topa tuttu. İnce, "İlk hedefim önce CHP'ye demokrasi getirmek" dedi.

Kurultay gezileri kapsamında Ordu'ya gelen ve parti binasında delegelere seslenen İnce, erken yola çıktığı şeklindeki tepkilere cevap verdi. İnce, "Bana, seçimlerden sonra çıksaydın, top ayağına gelirdi diyorlar. Muharrem İnce bekler ama Türkiye beklemez. Önümüzdeki seçimlerde CHP yüzde 20'lerde oy alırsa, AKP 45'lerde bir oy alır 367'yi bulursa Anayasayı değiştirir, başkanlık sistemini getirir ondan sonra CHP Genel Başkanı olmak pek bir işe yaramaz. İşte onun için beni genel başkan yaparsanız ben AKP'yi bu seçimde durdururum" dedi.

CHP'nin yeni bir heyecana ve ruha ihtiyacı olduğunu belirten Muharrem İnce, iktidar olmayı hedeflediğini ancak partide böyle bir umudun gözlenmediğine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Orduspor'un teknik direktörü dese ki, ‘Ben bu sene ikinciliği hayal ediyorum' dese siz herhalde onu orada tutmazsanız. Şampiyonluk hedefi olmayan bir teknik direktör olur mu? Ben size iktidar vaat ediyorum sayın genel başkan ‘anlamlı bir düşüş olmazsa kalırım' diyor. Aramızdaki fark bu. Siz hiç iktidar umudu yaşamadınız mı geçmişte. Yaşadık. Bizim kuşak yaşadı. Peki CHP ömür boyunca 26'yı aşamamış bir parti mi? Hayır. CHP Ecevit'in döneminde yüzde 42 almadı mı? Ordu bizim kalemiz değil miydi? Trabzon bizim kalemiz değil miydi. Bugün yine olamaz mı? Karadeniz'e devrimci ruhu yeniden getireceğiz."

KURULTAY GÜNDEMİNE ELEŞTİRİ

CHP'de parti içi demokrasi olmadığını, kurultayda gündem maddeleri arasında tüzük değişikliği konusunun bile buna örnek olduğunu vurgulayan İnce şöyle devam etti: "Siz çıkıp da ‘Türkiye'de demokrasi yok, Türkiye'ye demokrasiyi getireceğiz' derseniz size kimse inanmaz. Niye inanmaz. Önce partine bakarlar partine. Senin partinde demokrasi var mı da konuşuyorsun. Şimdi soruyorum tüzük mü büyük genel başkan mı büyük. Hangisi büyük. Tüzük büyük. Şimdi bakın 4. madde tüzük komisyonu seçimi, 5. madde genel başkan seçimi, 6. madde tüzük değişikliği. Doğru değil bu. Önce tüzüğü değiştireceğiz, sonra o tüzüğe göre genel başkan seçeceğiz. Genel başkan seçildikten sonra tüzük değişikliği olur mu?"

"ÖNCE PARTİYE DEMOKRASİ GETİRECEĞİZ"

İnce, genel başkan olduğu takdirde parti içinde ilk yapacağı işleri şöyle özetledi: "Beni genel başkan seçtiğinizde size söz veriyorum. İlk işim, partinin bütün birimlerinde üyelerle ön seçim olacak. İki, genel başkan partiyi iki seçimde iktidar yapamazsa istifa etmiş olacak. Üç, blok liste partide tarihe karışacak, bütün listeler çarşaf olacak. Dört, genel başkanın yüzde 15 kontenjan hakkı var. Sayın genel başkan bunu beğenmiyor yüzde 50'ye çıkarmak istiyor. Beni genel başkan seçerseniz ben yüzde 15'i de kaldıracağım, yüzde 5 Siyasi Partiler Kanunu'ndaki 27 milletvekili hakkımı kullanacağım. Önce partiye demokrasi getireceğiz, sonra Türkiye'ye getireceğiz."

İL BAŞKANLARINA TEPKİ

İnce, il başkanlarının toplu imza ile genel başkan destekleme açıklamalarına da tepki göstererek şöyle konuştu: "Genel başkan olduğumda size söz veriyorum. Bir sonraki kurultay öncesinde il başkanlarının 'genel başkanı destekliyorum' diye açıklama yapmasını yasaklayacağım. Beni desteklemeyeceksiniz. Bir partinin genel başkanının yeniden genel başkan adayı olmak için il başkanlarının desteğine mi ihtiyacı var. Yani onların desteği olmazsa aday olamıyorlar mı. 78 il başkanı toplanmış. Orada 60 il başkanı var 78 imza çıkıyor. 38'i de delege değil. Böyle bir şey olur mu. Ben il başkanlarımdan böyle bir talepte bulunmayacağım, onları sıkıntıya sokmayacağım."

(İHA)

SONRAKİ HABER