Kudüs direnişinin sembolü Cuneydi'nin amcası Ankara'da

Reşat el-Cuneydi, "Ankara'daki Kudüs mitinginde kendimi Filistinlilerin arasında gibi hissettim. (Fevzi el-Cuneydi'nin son durumu) Göğsüne, sırtına ve karnına aldığı darbeler ve işkenceden kaynaklanan ağrıları var. Ayağa kalkamıyor." dedi.

F5HABER F5HABER
Kudüs direnişinin sembolü Cuneydi'nin amcası Ankara'da

ANKARA (AA) - Yusuf Hatip - Filistin direnişinin sembolü haline gelen 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi'nin Ankara'ya gelen amcası Reşat el-Cuneydi, "Filistin'e döndüğümde 'Ruhumu Türkiye'de bıraktım' diyeceğim." ifadelerini kullandı.

Ankara’daki Anadolu Meydanı'nda pazar günü düzenlenen Kudüs mitinginde katılan el-Cuneydi, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin kendisine davet göndermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Cuneydi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim için burada, kardeşlerim arasında mitinge katılmak büyük bir şereftir. Türklerin Filistin hassasiyetini bir kez daha gördüm. Umarım diğer devletler de Türkiye'yi örnek alırlar. Ankara'daki Kudüs mitinginde kendimi Filistinlilerin arasında gibi hissettim. Hatta Türkiye'de Filistin'den uzak olduğumu bile hissetmedim. Bu da ülkeme döndüğümde mücadeleye devam etmem için bana ümit aşıladı."

Gözaltındaki Fevzi'nin son durumuna ilişkin de bilgi veren Cuneydi, "Göğsüne, sırtına ve karnına aldığı darbeler ve işkenceden kaynaklanan ağrıları var. Ayağa kalkamıyor. Umuyoruz en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşur." ifadelerini kullandı.

"Ruhumu Türkiye'de bıraktım"

Türkiye’ye doğru yola çıktığındaki hislerini anlatan Cuneydi, "Uçağım Ankara'ya yaklaştığında tahmin edemeyeceğiniz kadar mutlu oldum. İçime bir güven doldu. Türkiye'ye ilk kez geliyorum. Böyle bir mutluluk ile geldiğim için Allah'a şükrettim." şeklinde konuştu.

Cuneydi, Türk halkı kadar Kudüs için heyecanlanan başka bir halk görmediğini belirterek, "Filistin'e döndüğümde 'Ruhumu Türkiye'de bıraktım.' diyeceğim. Sevdiğim bir yere ruhumu bırakmak gibi. Öyle bir halk buldum ki ben böylesini görmedim." değerlendirmesinde bulundu.

"Tüm bu olanlar ailesini hüzne boğdu"

Cuneydi, yeğeni Fevzi'nin mahkemeye ne zaman çıkartılacağını dair bilgi verilmediğini aktararak, şunları kaydetti:

"Tüm bu olanlar ailesini hüzne boğdu. Halen gözaltında. Aslında bu, Filistinli çocukların İsrail işgali altında ne durumda olduğunu gösterdi. Fevzi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettikleri ve beni ağırladığı için Türk halkına teşekkür ediyorum. Buradan dünyaya sesleniyorum, Fevzi'nin kurtulmasına yardım etsinler."

Cuneydi, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) İstanbul'da düzenlenen olağanüstü zirvesinde verdiği mesajların Filistin halkını ve kendisini ümitlendirdiğini vurguladı.

Filistinli Fevzi el-Cuneydi, 7 Aralık'ta işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan El-Halil şehrinde "gözleri bağlanarak" çok sayıda asker tarafından gözaltına alınmış, bu görüntü sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

Filistinli Mahkumlar Derneği, ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık'ta Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığına ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğine ilişkin açıklamasından bu yana yaklaşık 100 Filistinli çocuğun, İsrail güçlerince gözaltına alındığını açıklamıştı. Derneğe göre, yaklaşık 300 Filistinli çocuk, İsrail genelindeki cezaevlerinde gözaltında tutuluyor.

Uluslararası Filistin Çocuk Savunma Hareketi (DCIP) direktörlerinden Ayid Ebu İktaiş, gözaltına alınan çocukların yüzde 90'ının, İsrail askerlerinin sözlü taciz ve aşağılamasına maruz kaldığını bildirmişti.

SONRAKİ HABER