Başbakan Yardımcısı Bozdağ Somali'de

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımlar ile Somali'nin havasının değiştiğini, Türkiye'nin ve Başbakan Erdoğan'ın Somali'ye gelmesiyle Somali tarihinde çok büyük değişiklilikler gerçekleştirildiğini söyledi.

F5HABER F5HABER
Başbakan Yardımcısı Bozdağ Somali'de

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımlar ile Somali'nin havasının değiştiğini, Türkiye'nin ve Başbakan Erdoğan'ın Somali'ye gelmesiyle Somali tarihinde çok büyük değişiklilikler gerçekleştirildiğini söyledi.

Günübirlik ziyaret için Somali'nin başkenti Mogadişu'ya gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türk bayrakları ve halkın sevgi gösterileriyle karşılandı. Okul ve hastane açılışlarına katılan Bozdağ, yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımlar ile Somali tarihinde büyük gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Bozdağ, "Yardım kampanyalarıyla başlatılan çalışmaların ne aşamada olduğunu yerinde görmek, bazı çalışmaların temelini atmak, bazılarının ise açılışını yapmak maksadıyla ve ayrıca Somali Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakanıyla ve diğer bakanlarla görüşmek üzere Türkiye'den kalabalık bir heyetle Somali'ye geldik. Beraberimizde Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz Beyefendi de var. O da kendi alanıyla ilgili muhatap bakanlarla görüşmelerde bulundu ve çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Türkiye, 2011 yılında Somali'de yaşanan açlık, kıtlık nedeniyle ilaçsızlık, susuzluk ve açlıktan ölümlerin durması için dünyanın bütün ülkelerinin dikkatinin ve ilgisinin Somali'ye çekilmesi için Başbakanımızın başkanlığında büyük bir heyetle 19 Ağustos 2011 tarihinde Somali'ye büyük bir çıkarma yaptı. Esasında bu çıkarma Somali'de yaşanan dramı bütün dünyanın gündemine taşımak, tüm dünya insanlarının ve ülkelerinin yardım ellerinin Somali'ye ulaşmasını temin etmek maksadıyla ziyaret gerçekleştirildi" dedi.

"TÜRKLER GELMEDEN ÖNCE HASTALANDIĞIMIZ ZAMAN ÖLÜMÜ BEKLİYORDUK"

"O zaman çocuklar ambulans olmadığı için yolda hayatlarını kaybediyordu. Bugün Türkiye'nin yaptığı yardımlarla Somali'de susuzluktan, açlıktan, ilaçsızlıktan ölen olmuyor" diyen Bozdağ, Somalililerin "Türkler gelmeden önce biz burada hastalandığımız zaman ölümü bekliyorduk, Türkler geldikten sonra her şey değişti. Şimdi hastalandığımız zaman hastanede sıramızı bekliyoruz. Her şey değişti, geleceğe dair umudumuz arttı" şeklinde konuştuklarına şahit olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin ve Başbakan Erdoğan'ın Somali'ye gelmesinin Somali tarihinde çok büyük değişikliliklere yol açtığını Somali Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'ndan işittiğini söyleyen Bozdağ, Somali'nin içinden geçtiği zor devirde Türkiye'nin büyük desteğini gördükleri için teşekkür ettiklerini ifade etti. Somali'nin yeniden inşa edilen bir ülke olduğunu ifade eden Bozdağ, Türkiye'nin bu yeni kurulan ülkeye pek çok sahada büyük yardımlar yaptığını kaydetti. Somali'de yaklaşık 350 yataklı Türklerin yaptığı 4 farklı hastane ile sağlık hizmeti verileceğini kaydeden Bozdağ, bu hastanelerin sağlık çalışanı ihtiyacını karşılamak için sağlık meslek yüksekokulu inşa edildiğini de ifade etti.

Bozdağ, Somali'nin kaynaklarının doğru kullanılarak, Başbakan Erdoğan'ın tavsiye ettiği gibi Somalililere ‘balık tutmayı öğreten' bir şekilde destek verildiğini, kaynaklarını kullanabilmeyi öğrenecekleri şekilde yardımcı olduklarını ifade etti. Bozdağ, Türkiye'nin sağladığı burslarla Somali'den 500 öğrencinin Türkiye'de devlet üniversitelerinde okutulduğunu, vakıf üniversiteleriyle birlikte bu rakamın 562'yi bulduğunu, ayrıca 310 Somalili orta öğretim talebesinin de Türkiye'de okuduğunu söyledi. Bozdağ, Somali'de okulların açılmasına destek verdiklerini ve bu sahada çalışmaların yapıldığını, bugün imam hatip tarzı bir okulun da açılışını yapacaklarını kaydetti. Bozdağ, Avrupa Milli Görüş Teşkilatı Hasene Derneği'nin balıkçılık okulunun temelinin atıldığını, bu okuldan yetişenlerin Somali'de balıkçılık sektörüne fayda sağlayacaklarını ifade etti. Bozdağ, TİKA-İHH destekli ziraat okulunun da açılışını gerçekleştireceklerini söyledi.

"TÜRKİYE BURADA İNSANİ, VİCDANİ VE AHLAKİ NEDENLERLE BULUNMAKTADIR"

Somali halkının kendisine, "Eğer Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı Somali'ye gelmeseydi bizim açlıktan ölmeye, ilaçsızlıktan ölmemize kimse mani olamazdı. Sayın Başbakan buraya geldi, dünyanın gözleri buraya çevrildi. Sizden önce buraya gelmeyenler, siz geldikten sonra buraya gelmeye başladı. Dünyanın gündemine Somali'yi oturttu" dediğini ifade eden Bozdağ, Somali halkının Türk halkına ve Türk mercilere, Sayın Başbakan'a ‘bizi yalnız bırakmayın' dediklerini aktardı. Bozdağ, "Bizim Somali'ye yaptığımız bu yardımların neredeyse tamamına yakınını Allah rızası için vatandaşlarımızın camilerde verdiği paralardan veya banka hesaplarına yatırdığı paralardan oluşmaktadır. Bizim insanımızın hassasiyeti, insani nedenler iledir. Türkiye burada insani, vicdani ve ahlaki nedenlerle bulunmaktadır. Herhangi bir siyasi veya başka bir hesapla Somali'de bulunmamaktadır" dedi.

Türkiye'nin Somali'de bulunmasını çarpıtmaya çalışanların olduğuna dikkat çeken Bozdağ, bazılarının Türkiye'nin Somali'de bulunmaktan rahatsız olduklarını, bunun için aleyhte propaganda yaptıklarını söyledi. "Türkiye burada olmaya inşallah devam edecektir. Burada batıdan bulunan ilk büyükelçi Türk büyükelçisidir" diyen Bozdağ, BM Somali temsilcisinin Somali'ye gelmek için Türkiye'nin gelişini takip ettiğini, THY'nin de Somali'yi dünyaya bağladığını anlattı.

İBB, MOGADİŞU BELEDİYESİ'NE YARDIM EDİYOR

Somali'de Türkçe öğrenen ve öğrenmek isteyenlerin sayısının arttığına temas eden Bozdağ, ülkedeki su kıtlığını çözmek için de pek çok kuyunun açıldığını söyledi. 15 Mart'tan itibaren yolların asfaltlanma çalışmalarının başlayacağını söyleyen Bozdağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Mogadişu Belediyesi için 49 kamyon gönderdiğini ve temizlik sahasında yardım sağlayacağını söyledi. Bozdağ, bu proje ile Mogadişu Belediyesi'nin istihdam sayısının da artacağını kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurduğu yetimhanelerin de ciddi çalışmalar yaptığına, tüm bu yardımların Somali'nin havasını değiştirdiğine dikkat çeken Bekir Bozdağ, 2011'de sokakların bomboş olduğu Somali'de bugün her yerin inşaat çalışmalarıyla dolduğunu ve Türkiye'nin yardımlarıyla bölgenin büyük bir değişim yaşamakta olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Somali'ye sağladığı desteklerin teşviki ile Somali dışında yaşayan yaklaşık 2 milyon Somali'nin de Somali'ye dönmeleri ve hareketlenecek olan ticari hayata katılmaları bekleniyor.

SONRAKİ HABER