için kaldı

Eken kazandı

Koronavirüsle birlikte ülkelerin gıda güvenliği bir kez daha ön plana çıktı. Özellikle kuru gıdaya ve bakliyata yönelim arttı. Artan ilgi çiftçinin kazancını da doğrudan etkiledi. Bu yıl birçok ürünün alım fiyatından artış yaşandığını ifade eden sektör temsilcileri, “Pandemi sürecindeki taleple birlikte çiftçinin de kazancı arttı. Girdi maliyetleri de kontrol edilebilirse çiftçinin yüzü daha da gülecektir” dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Eken kazandı

Dünyada etkisi devam eden koronavirüs salgını nedeniyle, özellikle hububat ve bakliyat ürünlerine olan talep arttı. Talep artışı bu ürünlerde fiyat artışı yaşanmasına neden oldu. Özellikle buğday, mısır ve ayçiçeğinde üretici fiyatlarında bir yükseliş yaşandı. Söz konusu ürünler için açıklanan alım fiyatları yukarı yönlü hareket etmesi çiftçiyi memnun etti.

KORUMAYA ALDILAR

Yaşanan fiyat yükselişlerinin çiftçi cephesinde nasıl karşılandığını sorduğumuz Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Mısır ve şeker pancarı hasadı devem ediyor. Ayçiçek hasadı ise bitti. Çitçinin büyük çoğunluğu yeni ürün ekmek için tarlasını hazırlıyor. Ancak ürünler bir hayli değerlendi. Mısırda devletin açıkladığı 1325 ton başına TL’lik fiyatın üzerine çıkıldı. 1450 TL’ye ulaşıldı. Ayçiçeği fiyatı ise ton başına 3 bin 100 TL olarak belirlenmişti, 4 bin TL’lik fiyatlar görülmeye başlandı. Buğday fiyatları ise 1650 TL’den 1900 TL’ye kadar yükseldi. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise pandemi. Pandemi sürecinin ne kadar devam edeceği belli olmadığı için bu ürünleri üreten ülkeler, önce kendi gıda güvenliklerini korumaya aldı. Bu da fiyatların yukarı yönlü hareket etmesine neden oldu. Yaşan yükseliş Türkiye’deki çiftçiyi de olumlu etkiledi. Bu ürünleri eken çiftçiler beklediklerin daha yüksek kazanç elde etti” diye konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER