için kaldı

Kapıda bekleyen tehlike: Batı Nil virüsü ve Zika virüsüne dikkat!

Ülkemiz son günlerde mevsim normallerinin altına düşen yağış ve su kullanımında yapılan hatalar nedeniyle ciddi kuraklık yaşıyor. Barajlarda su seviyeleri hızla düşerken uzmanlar, yaşanan bu durumun yazın bataklık ve küçük gölcükler oluşturabileceğine, bu ortamın sivrisinek üremelerine zemin hazırlayabileceğine, beraberinde ise Batı Nil Virüsü, Zika gibi ölümcül hastalıkların yayılabileceğine dikkat çekti.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kapıda bekleyen tehlike: Batı Nil virüsü ve Zika virüsüne dikkat!

Yapılan bu açıklamalar sonrası sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Batı Nil Virüsü ve tehlikeleri merak edilir oldu. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, Batı Nil virüsüyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Virüs, ilk olarak 1937 yılında Afrika kıtasında Uganda’da tanımlanmıştır. Daha sonraki yıllarda Avrupa, Asya ve Avustralya kıtalarında da birçok bölgede varlığı gösterilmiştir. Ülkemizde ise Batı Nil Virüsü BNV enfeksiyonu, ilk olarak 2010 yılında bir salgın şeklinde görülmüş ve rapor edilmiştir.

BNV enfeksiyonu kuluçka zamanı 2-15 gün arasındadır ve grip benzeri hastalık şeklinde ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonu olan kişilerin %20’sinde ateşli hastalık olarak bilinen “Batı Nil Ateşi” görülürken, %1’den az sayıda bireyde beyin iltihabı şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER