Suriye’de çözüme yeni ortak

Türkiye, Rusya ve Katar, Suriye’de 10 yıldır devam eden krize siyasi çözüm için ortak bir bildiriye imza attı. Bildiride Suriye’nin bölünmesine karşı ortak tavır alındı. Yeni üçlü format Astana barış sürecine destek verecek.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Suriye’de çözüme yeni ortak

Türkiye, Rusya ve Katar, Suriye’de siyasi çözüm amacıyla dün üçlü dışişleri bakanları toplantısı düzenledi. Katar’ın başkenti Doha’daki toplantıda, Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hazır bulundu. Toplantı sonrası imzalanan ortak bildiride, üç ülkenin Suriye’de bölünmeye karşı ortak tavır aldığı ve ayrılıkçılık girişimlerine karşı mücadele konusunda anlaştığı açıklandı. Doha ortak bildirisinde, Suriye Anayasa Komitesi’nin çalışmalarında ‘dış müdahale olmadan yapıcı angajmana verilen destek’ de teyit edildi.

TEK YOL SİYASİ SÜREÇ

Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya-Katar Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında şöyle konuştu: “Suriye’deki ihtilaf 10 yıldır devam ediyor. Bunun temel nedeni, Suriye halkının meşru isteklerinin göz ardı edilmesidir. Tek yolun, BMGK 2254 sayılı kararı temelinde siyasi süreç olduğunun farkındayız. Bugün bir kez daha vurguladık. BM parametreleri temelinde siyasi çözümü hedefleyen tüm uluslararası girişimleri destekliyoruz. Bu amaçla iki Astana garantörü olarak Türkiye ve Rusya uzun zamandır İran’la birlikte çalışıyor. Katar’la da Suriye’de siyasi çözüm ve insani krizin hafifletilmesi konularında iş birliğimiz devam ediyor. Katar ile Suriye konusunda yeni bir üçlü istişare süreci başlattık. Üçlü formattaki toplantıları düzenli şekilde devam ettirme kararı aldık ve bir sonraki Dışişleri Bakanları Toplantısı’nı Türkiye’de gerçekleştirme konusunda anlaştık.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER