için kaldı

İş dünyası "yeşil ihracat" için dönüşüme hazır

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Avrupa Birliği'nin (AB) devreye alacağı sınırda karbon düzenlemesi için 10 senelik süreç bulunduğunu belirterek, "Bu konuda bazı sektörlerde iyiyiz, bazılarında sınırdayız, bazı sektörlerde negatif durumdayız. Bu sektörleri de süreç içinde iyileştireceğiz." dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İş dünyası "yeşil ihracat" için dönüşüme hazır

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, AA muhabirine, AB Yeşil Mutabakatı'na uyum yolunda yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Çin'in son 15 yılda imalat üssüne dönüştüğüne ancak bunun çevresel hiçbir değere bakılmadan gerçekleştiğine işaret eden Gülle, dünyanın yer altı sularına ve atmosferin durumuna dikkati çekti. Gülle, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde yangınlar ve seller yaşandığını anımsatarak, "Bundan sonraki kırmızı çizgi 'yeşil üretim'. Doğal olarak hem doğaya hem çevreye hem de insana faydalı üretim, hem dünyanın hem ülkemizin uyması gereken altı kalın çizgi olacak. Buna uyanlar ticaretini yapacak. Bundan sonraki kriter ucuz fiyat değil, çevre olacak. Buna uyulması için getirilecek ek müeyyideleri ve vergileri biz de kontrol edeceğiz hem de uyacağız." diye konuştu.

Gülle, TİM olarak bu çerçevede sektörler için sürdürülebilirlik eylem planı hazırladıklarını ve bu planın altını da yaptıkları çalışmalarla güçlendirdiklerini söyledi. İhracatçılar için sınırda karbon düzenlemesi uygulamasının da önem taşıdığını vurgulayan Gülle, "Bu konunun son tarihi var. 2030'da uygulanacak ve bir vergisi de olacak. Orada doğal olarak herkes, bütün sektörler kendini gözden geçirip, karbon konusundaki kirletmesinin ölçülmesi ve bunun kontrol altına alınmasıyla ilgili çalışmaları yapacak." değerlendirmesinde bulundu.

Gülle, TİM olarak bu konuda bir çalışma yaptıkları ve AB'den bir proje kazandıkları bilgisini vererek, şunları kaydetti:

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER