İlk koronavirüs aşısı o ülkelerde yapılmaya başladı

Almanya, Fransa, İtalya, İsveç, İspanya, Slovenya ve Avusturya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi Pfizer ve BionTech tarafından üretilen koronavirüs aşısını uygulamaya başladı.

GASTE24 GASTE24
İlk koronavirüs aşısı o ülkelerde yapılmaya başladı

Avusturya ve İtalya'da ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları yapıldı.

Avusturya’da Viyana Tıp Üniversitesinde önceden belirlenen 5 kişiye ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı yapıldı.

İlk aşılamaların ardından ülkeye dün ulaşan 10 bin doz Pfizer-BioNTech aşıları ülke genelinde vurulmaya başlanacak.

Başbakan Sebastian Kurz ve Sağlık Bakanı Rudolf Anschober, aşı yaptıran 5 kişiyle görüştükten sonra düzenledikleri basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

"Tarihi bir gün"

Kurz, bir yıldır dünyanın salgın hastalıkla ciddi bir mücadele verdiğini belirterek 27 Aralık’ın tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Aşının virüsle mücadelede önemli bir oyun değiştirici olduğunu vurgulayan Kurz, "Bu, salgına karşı zaferin başlangıcıdır." ifadesini kullandı.

Kurz, aşı programının üç kademeli yürütüleceğini, gelecek haftadan itibaren özellikle sağlık çalışanları ve risk grubu olarak görülen kişilere aşı yapılacağını, daha sonra da aşının ülke genelinde uygulanacağını kaydetti.

İtalya

27 Aralık’ın "Avrupa Aşı Günü" olarak belirlenmesinin ardından İtalya da ilk Kovid-19 aşılarının yapıldığı ülkelerden oldu. 

İtalya’ya dün ulaşan Pfizer-BioNTech aşısı, bu sabah ülkenin önde gelen bulaşıcı hastalıklar merkezi olan başkent Roma’daki Lazzaro Spallanzani Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına uygulandı. 

Kovid-19 aşısı ilk olarak hastane profesörlerinden Maria Rosaria Capobianchi, hemşire Claudia Alivernini, hekim Alessandra D’Abramo, hekim Alessandra Vergori ve sağlık çalışanı Omar Altobelli’ye yapıldı. 

Farklı firmalardan toplamda 202,5 milyon doz aşı sipariş eden İtalya, ilk seferde 9 bin 750 doz temin etti. 

İtalya, belirlediği program çerçevesinde ilk aşamada sağlık çalışanlarını, ardından yaşlıları, daha sonra da gençleri aşılamayı hedefliyor.

Hırvatistan

Avrupa Birliği (AB) ülkesi Hırvatistan'da ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları yapıldı.
Hırvatistan'da "Başkalarını düşün, aşı yaptır" sloganıyla başlatılan aşılama kapsamında ilk aşıyı başkent Zagreb'deki yaşlı bakım evinde kalan emekli sağlık çalışanı Branka Anicic oldu.

Slovenya

Slovenya'da bugün başlayan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşılama uygulaması kapsamında, ülke genelindeki üç yaşlı bakım evinde kalan vatandaşlar aşı oldu.

Fransa

Fransa'da ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı, başkent Paris yakınlarındaki bir hastanede iki kişiye yapıldı. 

Ülkeye dün 19 bin 500 doz Pfizer-BioNTech aşısının ulaşmasının ardından Paris yakınlarındaki Sevran semtinde bulunan Rene-Muret Hastanesi'nde 78 yaşındaki bir kadına ve 65 yaşındaki doktora ilk Kovid-19 aşısı yapıldı.

Bugün Sevran'da ve ülkenin Dijon kentinde yaklaşık 20 kişiye aşı uygulanacak. Gelecek hafta Paris, Lyon, Lille ve Tours kentlerinde 23 hastanede yaşlılar ve sağlık çalışanları aşılanacak. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, aşının Kovid-19'a karşı "yeni silah" olduğunu belirtti.

Fransa ve Avrupa'da aşılamanın bugün başladığını ifade eden Macron, huzurevlerinde bulunan yaşlılara ve sağlık çalışanlarına öncelik verildiğini kaydetti.

Macron, aşının zorunlu olmadığı bilgisini paylaştı. 

Hükümetin aşı stratejisi çerçevesinde ilk aşamada şubata kadar yaşlılar ve sağlık çalışanlarına aşı vurulacak. İkinci aşamada, şubattan ilkbahara kadar riskli grupta yer alanlar aşılanacak.

Üçüncü ve son aşamada ise ilkbahardan sonra halkın kalan kısmına aşı vurulacak. Hükümet, yaza kadar 15 milyon kişiyi aşılamayı hedefliyor.

Polonya

27 Aralık’ın "Avrupa Aşı Günü" olarak belirlenmesinin ardından Polınya da ilk Kovid-19 aşılarının yapıldığı ülkelerden oldu. Polonya'ya ulaşan Pfizer-BioNTech aşısı, bugün Krakow'da sağlık çalışanlarına uygulandı.

İspanya

İspanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı ilk aşı bakımevinde kalan 96 yaşındaki bir kadına yapıldı.

Avrupa Birliği'nin (AB) Pfizer-BioNTech firmasıyla yaptığı anlaşma gereği İspanya'nın payına düşen Kovid-19 aşısının ilk bölümünün dün ülkeye ulaşmasının ardından aşılar yapılmaya başlandı.

Başkent Madrid yakınlarındaki Guadalajara kentindeki bir bakımevinde kalan 96 yaşındaki Araceli Rosario Hidalgo yerel saatte 09.00'da (TSİ 11.00) resmi olarak İspanya'da ilk Kovid-19 aşısı yapılan kişi oldu.

Hidalgo'nun ardından aşı olan, 10 yıldır bakımevinde çalışan Monica Tapias, basına yaptığı açıklamada, "İlk aşının yapıldığı kişilerden biri olmak bir onur. Bu salgının bitmesi için büyük çoğunluğun aşı olmasını istiyoruz. Salgının başından bu yana çok fazla kişi hayatını kaybetti. Aşıya yetişemediler." şeklinde konuştu.

İspanya'da hükümetin belirlediği Kovid-19 aşı programına göre uçakla, özel olarak eksi 70 santigrat derecede tutulan kutularla taşınan aşının ilk aşamada haftada 350 bin doz şeklinde ülkeye gelerek, özerk yönetimlere dağıtılması öngörülüyor.

Polis, jandarma ve askerin koruması altında depolara nakledilen aşılarda öncelik bakımevlerindeki yaşlılar ve personel ile sağlık çalışanları ve engelliler olacak. 

Aşının dağıtımı için ölüm riski, hastalığa maruz kalma riski, sosyo-ekonomik etki riski, hastalık riski, yaş gibi kriterlere göre 18 grup oluşturuldu. 

İspanya hükümeti, üç ay içinde 4,5 milyon doz aşı gelmesini ve nüfusun yüzde 5'inin Kovid-19 aşısı olmasını planlıyor. Yaza kadar İspanya'da 20 milyon kişiye Kovid-19 aşısı yapılması hedefleniyor.

Kovid-19'dan en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'da 25 Aralık'ta açıklanan son verilere göre, toplam vaka sayısı 1 milyon 854 bin 951'e çıkarken, salgından dolayı şimdiye kadar 49 bin 824 kişi hayatını kaybetti.

İsveç

İsveç'te yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ilk aşı huzurevinde yaşayan 91 yaşındaki bir kişiye yapıldı.

Alman biyoteknoloji şirketi Pfizer/BioNTech aşısının 4 bin dozdan oluşan ilk partisinin dün ulaştığı İsveç'te, öncelikle yaşlı bakımevlerinde kalanlara aşı yapılmaya başlandı.

İsveç'te ilk aşı Mjölby kentinde huzurevinde yaşayan 91 yaşındaki Gun-Britt Johnsson'a yapıldı.

Noel indirimine akın

Kovid-19'la mücadelede hafif önlemler alarak "sürü bağışıklığı" stratejisini uygulayan İsveç'te Noel sonrası indirimden yararlanmak isteyenler AVM ve mağazalara akın etti. Yetkililerin uyarısına aldırış etmeyenlerden büyük bölümünün maske takmadığı gözlendi.

İsveç son 100 yılın en yüksek ölüm oranı ulaştı

Resmi istatistik kurumu SCB'nin yayımladığı rapora göre, İsveç'te kasım ayında 1918 yılında yaşanan İspanyol gribinin ardından en yüksek ölüm oranına ulaşıldı.

"Sürü bağışıklığı" stratejisi başarısız oldu

İsveç hükümetinin Kovid-19 stratejisini inceleyen Korona Komisyonunun yayımladığı raporda, Kovid-19'la mücadelede hafif önlemler alınan ülkede "sürü bağışıklığı" stratejisinin başarısız olduğu bildirilmişti.

Salgında özellikle yaşlıların korunamadığına dikkat çekilen raporda, "Huzurevlerinde çalışanların büyük bölümü virüs kriziyle mücadelede yalnız bırakıldı. Huzurevlerinde geç önlemler alındı, yaşlılar korunamadı." ifadeleri kullanılmıştı.

Halk Sağlık Müdürlüğünün açıkladığı rakamlara göre, 10 milyon nüfuslu ülkede Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bin 279'a çıktı. Ülkede vaka sayısı da 396 bin 48'e yükseldi.

Almanya

Almanya'da ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı 101 yaşındaki Edith Kwoizalla'ya yapıldı.

Magdeburg kenti yakınlarında bulunan Halberstadt beldesinde bir yaşlı bakım merkezinde kalan Edith Kwoizalla'ya Biontech ile Pfizer şirketinin ürettiği Kovid-19 aşısı yapıldı.

Alman medyasında yer alan haberlerde, yaşlı bakım merkezinde 50 kişiye aşı yapıldığı, bunlardan 10'nun çalışanlar olduğu ifade edildi.

Resmi toplu aşılamanın yarın başlayacağı Almanya'da 80 yaşın üzerindeki kişiler ile risk altındaki bulunan hemşire ve hastane personeli aşı önceliğine sahip bulunuyor.

Kaynak: AA

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER