için kaldı

Bilim insanları uyardı: Corona virüs için 2 metre sosyal mesafe yeterli değil

Dünya çapında corona virüs’ten etkilenenlerin sayısı 5.7 milyonu geçerken dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan bilim insanları bir makale yazarak sosyal mesafe olan 2 metrenin yetersiz olduğunu duyurdu. Bilim insanları, "Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği 2 metre sosyal mesafenin kapalı ortamlarda işe yaramadığına dair kanıtlar var" dedi.

POSTA POSTA
Bilim insanları uyardı: Corona virüs için 2 metre sosyal mesafe yeterli değil

İddiayı Tayvan Ulusal Sun Yat-sen Üniversitesi’nden Chia Wng ve California Üniversitesi’nden Kimberly Prather ve Dr. Robert Schooley ortaya attı.

Bilim insanları dünyaca ünlü bilim dergisi Science dergisine makale yazarak, maske takmanın önemini vurgularken, sosyal mesafe kurallarının bazı durumlarda yeterli olmadığını duyurdu. Science isimli dergide yayınlanan makalede bilim insanları kapalı alanlarda sosyal mesafenin yetersiz kalacağını açıklayarak, maske takılmasının önemine vurgu yaptı.

Bilim insanları havadaki damlacıklar ve partiküller sayesinde Koronavirüs'ün bulaşabildiğini hatırlatırken, “Kanıtlar, Koronavirüs'ün sessizce hiç semptom göstermeyen insanlar tarafından bulaşabildiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2 metre uyarısının birçok kapalı ortamda geçerli olmadığını gözler önüne seren kanıtlar. Damlacıklar havada saatlerce kalabiliyor ve zaman ile artabiliyor. Ayrıca havadaki hareketliliğe göre 2 metreden daha öteye de gidebiliyor” açıklamasını yaptı.

Kimya ve bulaşıcı hastalıklar konusunda uzmanlaşan bilim insanları, “Nefes alırken ya da konuşurken ortaya çıkan damlacıklar saatlerce içeride kalabilir ve bir bireyin ciğerlerinin derinine çok kolayca ulaşabilir. İnsanlar mesafeli olsa bile maske takmak çok önemli” ifadesini kullandı.

Uzmanlar maske kullanımının yaygın olduğu Hong Kong ve Tayvan gibi bölgelerde vaka ve ölüm sayısının daha düşük olduğunu örnek gösterdi. Uzmanlar maske kullanımının salgını yavaşlatmak için önemli olduğunun altını çizdi.

Öte yandan Science’ta yer alan makalede bilim insanları, semptom göstermeyenler için de düzenli ve geniş kapsamlı testler yapılması gerektiğini duyurdu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER