Sessiz salgın: Antibiyotik direnci

Covid-19 bitecek ama o geleceği de tehdit ediyor, adına ‘sessiz salgın’ deniyor... Antibiyotik kullandığınızda iyileşmek yerine durumunuz daha da kötü hale gelirse? İşte tam da buna sebep olan bir hastalıktan bahsedeceğiz size.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Sessiz salgın: Antibiyotik direnci

Isabelle Carnell-Holdaway, 2017'de hayatı boyunca katlandığı kistik fibrozis onu akciğer nakli yaptırmaya zorladığında sadece 15 yaşındaydı.

Kistik fibrozis; doğumdan itibaren solunum, sindirim ve üreme sistemlerini etkileyen kalıtsal bir hastalık. Hastalar, akciğer dokularına zarar veren enfeksiyonları önlemek için her gün antibiyotik kullanmak durumunda. Isabelle de akciğer nakli sonrası doktorunun yönlendirmesi ile antibiyotiğe başladı.

Ancak bir şeyler ters gidiyordu. Kullandığı antibiyotikler Isabelle’e iyi geleceğine vücudunda enfeksiyona neden oldu. Ameliyat yarası kızardı, cildi yaralarla doldu. Kullandığı ilaçlar ise hiçbir şekilde işe yaramıyordu. Doktorlar işte o zaman anladı: Isabelle’de antibiyotik direnci vardı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER