için kaldı

Terör saldırılarında 39 günlük bilanço

Türkiye'nin barış ve huzurunu hedef alan terör örgütlerinin son 39 gündeki saldırılarında, asker, polis ve korucuların aralarında bulunduğu 35 güvenlik görevlisi şehit edildi, 12 kişi yaşamını yitirdi, 144 kişi yaralandı.

F5HABER F5HABER
Terör saldırılarında 39 günlük bilanço

ANKARA (AA) - Çözüm Süreci'ni engellemeye dönük eylemleri artıran terör örgütlerinin son 39 gündeki saldırılarında, asker, polis ve korucuların aralarında bulunduğu 35 güvenlik görevlisi şehit edildi, 12 kişi yaşamını yitirdi.

KCK'nın geçen ay "Barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozan eylemlerini sürdürüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 7 Temmuz-13 Ağustos arasındaki 39 günde terör saldırılarında, aralarında Malazgirt Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız ile Sultanbeyli'deki Fatih Polis Merkezi'ne yönelik bombalı saldırının ardından çıkan çatışmada şehit olan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Beyazıt Çeken'in de aralarında bulunduğu 35 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit edildi, biri İran uyruklu 12 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 144 kişi yaralandı.

Bu dönemde teröristlerce, çoğunluğu tır 126 araç ateşe verildi. Çatışmalarda 43 terörist öldürüldü, 8 terörist yaralı ele geçirildi.

Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere DAEŞ ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik pek çok ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, 24 Temmuz'dan bu yana bin 806 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 412'si tutuklandı.

-TSK'nın hava operasyonları-

TSK'nın teröristlere ait hedeflere yönelik hava harekatlarında 390 terörist etkisiz hale getirildi, 150'si ağır olmak üzere 400'ün üzerinde terörist yaralandı. Bölücü terör örgütüne ait hedeflere büyük zarar verildi. Bokriskan bölgesinde, örgütün sözde "Şehit Dilan" tabur komutanı "Şerevan Fatuvan" kod adlı teröristle, örgütün 4 büyük grup lideri etkisiz hale getirildi, 30 terörist yaralandı.

Zargeli Kampı'na yönelik hava harekatında örgütün kadın grubu "Şervan" sorumlusu "Gülten" kod adlı teröristin de aralarında yer aldığı 20'nin üzerinde bölücü terör örgütü üyesi etkisiz hale getirildi. Enze'de barınma alanındaki bölümde ise terör örgütüne ait karargah olarak kullanılan binalar vuruldu. Harekatta yaklaşık 30 kadın terörist öldürüldü.

-Son 24 saatte yaşananlar-

Bingöl'ün Genç ilçesinde demiryoluna terör örgütü PKK mensuplarınca yerleştirilen uzaktan kumandalı el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu, jandarma 4'üncü kademe Uzman Çavuş Veli Ateş şehitlik mertebesine yükseldi. İlçenin Suveren köyü mevkisindeki Bingöl-Elazığ arasındaki demiryoluna el yapımı patlayıcı madde döşendiği ihbarı üzerine zırhlı trenle bölgeye giden patlayıcı imha ekibinin arama çalışması sırasında gerçekleşen olayda şehit olan Ateş'in naaşı, Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi morguna kaldırıldı. Evli ve bir çocuk babası olan Ateş'in naaşı, Bingöl Havalimanı'nda düzenlenen tören sonrası gönderildiği memleketi Konya'nın Kadınhanı ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı. Güvenlik kuvvetleri olaya karışan teröristleri yakalamak için geniş çaplı operasyon başlattı. Bu operasyonlar sonucu, Ateş'in naaşı henüz son yolculuğuna uğurlanmadan ilçenin Yeniyazı mevkisinde 2 bölücü terör örgüt mensubu ölü olarak ele geçirildi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, güvenlik güçlerinin geçişini engellemek için Tekel, Mescit ve Selahattin mahallelerinde hendek kazan, izinsiz gösteri düzenleyen terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H mensubu gruba polis müdahale etti. Örgüt üyelerinin güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açması sonucu 2 polis memuru yaralandı. Yaralı polislerin tedavisi Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sürüyor.

Mardin'deki benzer olayda da Nusaybin ilçesine bağlı Abdulkadir Paşa ve Fırat Mahallesi'ne giden polis ekipleri, güvenlik güçlerinin ara sokaklara girişini engellemek için açılan hendekleri zırhlı kepçe ile doldurmaya çalıştığı sırada, örgüt mensuplarınca hendeğe yerleştirilen patlayıcı infilak etti. Patlamada iş makinesinde bulunan 2 polis memuru yaralandı. Hayati tehlikesi bulunmayan yaralı polislerin Mardin Devlet Hastanesi'ndeki tedavisine devam ediliyor. Güvenlik kuvvetleri her iki olaya karışan teröristleri yakalamak için operasyon başlattı.

Türkiye'deki bir başka terör olayı ise Tunceli'nin Pülümür ilçesinde gerçekleşti. Bu olayda terör örgütü PKK mensuplarınca patlayıcı yüklü bir araç Jandarma Asayiş Komando Bölük Komutanlığının nizamiyesi önünde infilak ettirildi. Saldırıda uzman çavuş Murat Kaba ile yoldan geçen vatandaşlardan Gülizar Şahin yaralandı. Kaba ve Şahin kaldırıldıkları hastanede yapılan tedavileri sonrası taburcu edildi. Patlamanın ardından askeri birliği ateş açan teröristler de askerlerin karşılık vermesi üzerine kaçtı. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde de yüzleri maskeli terör örgütü PKK mensupları, Cizre Garnizon Komutanlığına ses bombası ve havai fişekle saldırdı. Saldırıda, kulübede nöbet tutan bir asker yaralandı. Yaralı asker helikopterle Şırnak Askeri Hastanesi'ne kaldırıldı, teröristler ise kaçtı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, TEİAŞ görevlileri, beraberlerindeki güvenlik güçleriyle, 3 gün önce bir grup PKK'lının saldırısı sonucu zarar gören Azganlık Mahallesi Amanos Dağları eteklerindeki yüksek gerilim hattını onarmak için bölgeye gitti. Bölgede inceleme yapan TEİAŞ görevlisi elektrik mühendisleri İ.S. ve F.A'nın terör örgütü tarafından döşenen el yapımı patlayıcıya basarak yaralandı. Yaralılar kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ise terör örgütü mensuplarınca dün Durak Hudut Bölük Komutanlığı'na düzenlenen ve bir vatandaşın yaralandığı saldırının ardından bugün de aynı karakola havan ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin saldırıya anında karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada, ölen ya da yaralanan olmadı. Yaklaşık 30 dakika süren çatışma sonrası ormanlık alana kaçan teröristlerin yakalanması için hava destekli operasyon başlatıldı. Terör örgütü mensuplarının dün aynı bölüğe havan ve uzun namlulu silahlarla yapılan saldırı sonrası çıkan çatışmada, 2 terörist etkisiz hale getirilmişti.

Kentin Yüksekova ilçesindeki bir başka olayda ise Şemdinli karayolunda devriye görevi yapan polis araçlarına terör örgütü PKK mensuplarınca roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Güvenlik güçlerinin saldırıya anında karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Yaklaşık 20 dakika süren çatışmanın ardından terör örgütü mensupları karanlıktan faydalanarak kaçtı. Güvenlik güçleri teröristlerin yakalanması için operasyon başlattı.

Şemdinli ilçesi Karşıyaka Camisi'nde görev yapan imam Bedrettin Fırat, Şemdinli-Yüksekova karayolunu kapatarak eylem yapan bir grup terör örgütü mensubu tarafından içinde bulunduğu araca ateş açılması sonucu ağır yaralandı. Fırat'ın tedavisi kentteki özel bir hastanede sürüyor.

Muş'ta da 2 terörist, kaymakamlık binası arkasında bulunan Varto Jandarma Komutanlığına uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açtı. Can kaybı veya yaralanma olmayan olayda, askerlerin anında karşılık verdiği teröristler kaçtı. Güvenlik güçleri, teröristleri yakalamak için operasyon başlattı.

Bitlis'te de Bitlis-Diyarbakır karayolunun 20. kilometresindeki Buzlupınar mevkisinde, yolu ulaşıma kapatıp propaganda yapmak isteyen terör örgütü mensupları ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Teröristlerin karanlıktan yararlanıp kırsal alana kaçtığı olayda yaralı ya da can kaybı olmadı. Bitlis'teki bir başka saldırıda da terör örgütü mensupları, Bitlis-Diyarbakır karayolunun 20. kilometresini ulaşıma kapatıp, yolcu ve sürücüleri araçlardan indirerek terör örgütünün propagandasını yaptı. Bu esnada yoldan geçen 6 tırı ateşe veren teröristler, silahla ateş ettikleri bir tır ve bir minibüsü de kullanılamaz hale getirdikten sonra kaçtı. Teröristlerin yakalanması için bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde de terör örgütü PKK mensuplarında zırhlı askeri araca yönelik bombalı saldırı düzenlendi. Amanos Dağları eteklerindeki Tandır Mahallesi'nde devriye görevi yapan zırhlı aracın geçişi sırasında, bölücü terör örgütü mensuplarınca karayoluna yerleştirilen uzaktan kumandalı el yapımı patlayıcı infilak ettirilmesiyle gerçekleştirilen saldırıda içerisinde 7 personelin bulunduğu zırhlı araçta hasar oluştu, ölen ya da yaralanan olmadı. Olay sonrası bölgeye güvenlik güçleri sevk edildi.

Van'ın Gevaş ilçesinde, Abalı Kayak Merkezine saldıran bir grup PKK'lı terörist, merkezin idari binası, sosyal tesisi ile bir GSM şirketine ait baz istasyonunu benzin dökerek ateşe verdi. İtfaiye ekiplerinin söndürdüğü yangında dumandan etkilenen görevli, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Saldırıyı gerçekleştiren teröristler, karanlığından faydalanarak kaçtı.

Batman'da da Batman-Diyarbakır karayoluna bırakılan otomobili fark eden polis ekipleri, yaptıkları aramada araçta yüklü miktarda patlayıcı bulunduğunu belirledi. Jandarma ve özel harekat ekiplerinin çevrede geniş güvenlik önlemi alması ve karayolunun ulaşıma kapatılmasının ardından, otomobildeki bomba fünyeyle kontrollü olarak infilak ettirildi. Patlamanın etkisiyle savrulan otomobilin düştüğü mısır tarlasında yangın çıktı, şarapnel parçaları bacağına isabet eden Tekin Yalçın, Batman Bölge Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yangın ise itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Mardin ve Erzurum'da da son günlerde yaşanan terör olayları sebebiyle bazı alanlar güvenlik bölgesi ilan edildi. 

Bu arada, ülkenin çeşitli illerinde bir araya gelen gruplar, sivil toplum kuruluşları ile Karadeniz Teknik Üniversitesi, terör olaylarını lanetledi.

 

SONRAKİ HABER